Adil HARMANCI - Prestij Gazetesi

Ramazan bayramı önümüzdeki Salı günü kutlanacak. Bayram üç gün sürecek. Bayram nedeniyle kamuda 9 gün tatil olacak. Bayram nedeniyle hazırlıklar da, esnafın ve seyyar satıcının da telaşı devam ediyor.

Van'da esnaf vitrinlerini bayram ihtiyaçları ile donatırken, işportacılar da her bayram öncesi olduğu gibi tezgâhlarını sokak aralarına, cadde üzerlerine yerleştirmiş durumda.
Esnaf da işportacı da şuana kadar satışlardan memnun gözükmüyor. Nabzını tuttuğumuz esnaf ve işportacılar, geçmiş bayramlara oranla bu bayram öncesi satışların düştüğünden söz ediyor. Ancak daha çok bugün, yarın ve arefe günü satış yapılacağına da inanılıyor.

YÜZLER GÜLMÜYOR

Ancak bu yıl bölgede yaşanan ve halen süren olaylar ile son olarak İstanbul'da meydana gelen katliam olayı nedeniyle esnafta da, müşteride de yüzler gülmüyor.
Alışveriş yapılan noktalarda fiyatlar yerine daha çok olaylar konuşuluyor. Konuşmalar sırasında insanların tedirginlikleri dikkat çekiyor.

"AKLIMIZDA KAZANMAK YOK!"

Hacı Osman Camii yanında işyeri bulunan Mustafa Çam isimli esnaf, esnafın son yıllarda giderek zorlandığını ancak bu bayramda gözünün kazanmakta olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz Van'da deprem oldu, esnaf büyük zarar gördü. Toparlanalım dedik, olaylar başladı. Biz kazanmak için bu işyerlerini açıyoruz. Çünkü bizim de masraflarımız var. Kiradır, yan giderlerdir, kazanmak zorundayız, ama emin olun ilk kez bu bayram kazanmayı o kadar da düşünmüyorum, umrumda değil, yeter ki artık insanlar ölmesin, huzur gelsin, biz de kazanmayalım!"

VATANDAŞ DA BURUK

Esnaf kadar müşteri de, yaşanan olaylardan bezmiş durumda. Müşteri ile esnaf arasında en çok konuşulan konu yine meydana gelen olaylar oluyor.

Bir kadın müşteri, şunları anlattı: "Bayram geldi değil mi, eskiden de bayramlar vardı, şimdi de var. Ama şimdi hep yaslıdır bayramlar, çünkü her gün bir olay, bir ölüm. Eski bayramlar böyle miydi? İnanır mısınız, biz satıcıya fiyatı sormuyoruz, 'ne olacak bu halimiz' diyoruz, onlar da bize diyor. Ne alışverişin tadı kaldı, ne de bayramın. Öyle sırf çocuklarımız üzülmesin diye normal davranıyoruz yoksa vallahi hiç birimiz normal değiliz. Artık bu olanlar son bulsun, herkes mutlu olsun, insanlar ölmesin istiyoruz."

Editör: Wan Haber