Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 9. duruşmasında, otel sahibi Tevfik Bayram'ın yanı sıra binanın enkazında yaşamını yitirenlerin aileleri de hazır bulunurken, salonun dışında da olası gerginliğe karşı çevik kuvvet polisleri hazır bekletildi. Duruşmada ilk sözü alan müşteki ailelerin avukatlarından Murat Kemal Gürbüz, daha önceki duruşmalarda dile getirdikleri tüm beyanları tekrarladıklarını ve savcılık makamının verdiği mütalaaya katıldıklarını söyledi. Sanığın birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verdiğini ve bu nedenle üst limitten cezalandırılmasını ve bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmasını talep eden Gürbüz, ayrıca olayda ihmali olan diğer kamu görevlilerinin de yargılanmaları için hukuki mücadelelerinin devam ettiğini bildirdi.


Gürbüz'ün ardından son sözleri sorulan otel sahibi Tevfik Bayram ise, yargılamanın başlamasından bu yana kendisine birçok kez hakaret edilmesine rağmen sesini çıkarmadığını söyledi. ‘İkinci depremin olacağını öngörmesine rağmen oteli açtığı ve insanların ölümüne neden olduğu’ şeklindeki suçlamaları kabul etmediklerini aktaran Bayram, "Van depreminin simge ismi haline geldim. Depremin üzerinden iki yıl geçti. Ancak depremin tek suçlusu olarak ben gösterildim. İnsanları bile bile enkaz altında bırakan biri olarak gösterildim. Duruşmalarda bana birçok kez hakaret edildi, ama ben hayatını kaybeden insanların anısına gösterdiğim saygıdan dolayı sesimi çıkarmadım. Ben birinci depremin ardından bir kaç yerden teyit aldıktan sonra oteli açtım. Bu nedenle üzerime düşen sorumluluğu yerine getirdiğimi düşünüyorum. Uzun zamandır tutuklu bulunduğum için mağdurum ve beraatimi talep ediyorum" dedi.


Duruşmada son sözü alan sanık avukatı Mehmet Denizoğlu da, depremin tek sorumluluğunun müvekkiline yüklendiğini belirtti. Tüm bilim adamlarının, deprem profesörlerinin 2. depremin ardından "Bu depremi beklemiyorduk" şeklinde açıklama yaptıklarını söyleyen Denizoğlu, "Bilim adamlarının bile öngöremediği bir durumu müvekkilimin nasıl öngörebileceğini sizlerin takdirine bırakıyorum. Meydana gelen depremlerin tek tutuklu sanığı benim müvekkilim. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum" dedi.


Savunmalarının yapılmasının ardından duruşmaya 5 dakikalık ara veren mahkeme heyeti, Tevfik Bayram'a bilinçli taksir hükümlerini de uygulayarak 11 yıl 1 ay 10 gün hapis ve 3 yıl boyunca otel işletmeciliğinden men cezası verdi.


Duruşmanın ardından adliye sarayı önünde aileler adına açıklama yapan avukat Murat Kemal Gürbüz, verilen ceza ile Bayram Oteli davasının bir ayağının sonuçlandığını açıkladı. Verilen cezayı az buldukları için temyiz edeceklerini ve Bayram'a üst limitten ceza verilmesini istediklerini kaydeden Gürbüz, "Ayrıca depremde ihmali bulunan dönemin kamu görevlileri hakkındaki hukuki mücadelemiz de devam ediyor. Memur Yasası’nda bu kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin engelleri kaldırmak için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel müracaatlarımız oldu. Ancak bu konuda şu ana kadar bir netice alamadık. Bu konudaki mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

Editör: Wan Haber