Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli enkazının altında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile 24 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması, Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davanın tek sanığı olan otelin sahibi Tevfik Bayram'ın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Mart'a erteledi.
9 Kasım'daki 5.6 büyüklüğündeki ikinci Van depreminde 5 katlı Bayram Oteli çökerken, aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in'de bulunduğu 24 kişi, enkaz altında kalarak yaşamlarını yitirmişti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında otel sahibi Tevfik Bayram tutuklanırken, ve hakkında 'bilinçli taksirli ölüme sebebiyet vermek' suçlamasıyla 22.5 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ikinci duruşmada, Bitlis Kapalı Cezaevi'nden getirilen Tevfik Bayram hazır bulundu. Duruşmayı, depremde hayatını kaybedenlerin yakınları da izledi.
Yaklaşık 4 saat süren duruşmada sanığın avukatlarının isimlerini bildirdiği 5 tanık dinlendi. Tanıklar, birinci depremin hemen ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) görevlilerinin Bayram Oteli'nin bulunduğu sıra boyunca tüm esnafı gezdiklerini, kaldıkları yerin hasar durumunu gözlemlediklerini söyledi.
İddianamenin okunmasının ardından söz alan sanık Bayram, "AFAD görevlileri bizim otelde de inceleme yaptı. İkinci deprem meydana gelmeden 20 dakika önce ben de otelden ayrılmıştım. Zaten ilk depremin ardından tüm aile fertleri ile daha güvenli olduğu düşüncesiyle otelde kalıyorduk" dedi.
Mahkeme Başkanı Serdar Gürler'in, bu söylediğinin önceki ifadeleriyle çeliştiğini söylemesi üzerine, Bayram önceki ifadelerinin verildiği sırada heyecanlı olduğu için öyle konuştuğunu, bu ifadesinin geçerli olduğunu belirtti.
Sanık avukatı Mehmet Denizoğlu da, "1999'da meydana gelen Marmara depreminde Veli Göçer vardı. Van depreminin Veli Göçer'i de Tevfik Bayram oldu. Sadece benim müvekkilim tutuklanmış, kurban seçilmiştir. Bu hukuka ve eşitliğe aykırıdır" dedi.
Daha sonra depremde yaşamını yitiren 8 kişinin ailesinin tek tek söz aldığı duruşmada, Tevfik Bayram'ı suçlayan aileler, adaletin yerini bulmasını istedi.
Bu sırada otelde hayatını kaybeden mühendis Serdar Karabulut'un kız kardeşi Sibel Karabulut, tanıkların ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, fenalık geçirdi. Duruşma salonunda yaşanan gerginlik nedeniyle mahkeme heyeti duruşmaya yarım saat ara vermek zorunda kaldı.
Bayram'ın avukatı da sanığın sağlık sorunlarının olduğunu ve tahliyesini talep etti. Daha sonra mahkeme heyeti, sanık Bayram'ın tutukluk haline karar verirken, gerekli bilgi ve belgelerin toparlanması için duruşmayı 12 Mart 2013 tarihine erteledi.
Duruşmanın ardından müdahil avukatlardan Murat Kemal Gürbüz, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gürbüz, tek suçlunun otel sahibi Tevfik Bayram olmadığını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AFAD ve Vali Münir Karaloğlu hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Gürbüz, "Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşir Atalay ile ilgili olanı doğal olarak Meclis'e sevk etti. Meclis'te bununla ilgili görüşmelerimiz oldu. Ama şu ana kadar somut bir şey gerçekleşmedi. Memur yargılama yasası uyarınca vali ve AFAD yöneticileri hakkındaki dosyayı soruşturmacı makam olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Fakat Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı çok kısa süren bir inceleme sonucunda işleme konulmama kararı verdi. İşleme konulmama kararına karşı maalesef Danıştay 1. Dairesi itiraz kabul etmediğinden dolayı bu idari sorumlu şüphelilerin yargılanması önündeki bütün yollar kapatılmış oldu. Son yol olarak ailelerimiz adına 23 Eylül'de yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkımızı kullandık. Şu anda Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru ile ilgili başvurumuzu sonuçlandırmasını bekliyoruz" dedi.
(MSA-YHY-Y)

22.01.2013 18:52:35 TSI

Editör: Wan Haber