Cemil Bayık’ın Kürtçe yazdığı makalesinin ANF’de yayımlanan Türkçe çevirisinin bir bölümü şöyle: “Dolmabahçe Mutabakatı, Erdoğan’ın düşündüğü hegemonyaya, otoriter rejime engel olacağı için reddedilmiştir. Türkiye halkları ve tüm demokrasi güçleri bu gerçeği görmelidirler.

Erdoğan şimdi Kürt düşmanlığı üzerinden faşist güçleri ve tüm Kürt düşmanlarını yanına alarak hegemonya kurma amacına ulaşmak istiyor. Her gün Kürtlere saldırması, HDP'yi hedeflemesi, kendisini vatan kurtarıcısı göstermesi tamamen bu amaçla ilgilidir. Türkiyeli tüm demokrasi güçleri, hatta kendine Kemalist diyen güçler de bunu görmelidirler. CHP de bu gerçeği görmelidir. 

CHP ve gerçekten demokrat ve samimi ulusalcılar şunu görmelidir; Kürtleri yok ederek yeni bir Türkiye yaratmak mümkün değildir. Bu politika Türk halkına da Türkiye'ye de hizmet etmiyor. Demokratik ulusçuluğa dönülmeli, yeni Türkiye demokratik temelde birlikte yaratılmalıdır. Demokratikleşme ve yerel demokrasi içinde Kürtlerle birlikte yeni Türkiye kurulabilir. Böylece Türkiye'nin birliği güçlenir, güçlü Türkiye gerçekleşir; Ortadoğu'yu demokratik karakteriyle etkiler.

Kürtlerle demokratik birlik yaşamı düşünülmediği müddetçe bugün Tayyip Erdoğan, yarın başka birisi Kürt düşmanlığı üzerinden vatan kurtarıyoruz diyerek Türkiye'de faşist hegemonya kurmaya yönelir. Türkiye böyle bir kısırdöngü içinde dönüp dolaşır. Önderlik buna darbe mekaniği dedi. Nitekim şimdi bu darbeyi Tayyip Erdoğan yapmıştır. Her darbede askerin rolü vardır. Şu anda da Erdoğan Kürt düşmanlığı üzerinden orduyu yanına alarak bu darbeyi yapmıştır. Çünkü Türkiye'de ya demokratikleşme yaşanacaktır ya da önceleri olduğu gibi Kürt halkının ve demokrasi güçlerinin demokratikleşme mücadelesi verdiği her dönemde darbeler gerçekleşecektir.

Türkiye halkları ve demokrasi güçleri Kürt halkıyla birlikte bu kısırdöngüye ve darbe mekaniğine son vermelidir. Kürt Halk Önderi ve Özgürlük Hareketi bu darbe mekaniğine son vermek için en makul yaklaşımları göstermiş; ancak Tayyip Erdoğan’ın ve AKP'nin demokratik bir zihniyeti olmadığı için bizzat darbeyi yaparak darbe mekaniğinin içine girmişlerdir.

Ancak Türkiye demokrasi güçlerinin ve Kürt halkının on yıllardır verdiği demokrasi mücadelesinin ortaya çıkardığı demokratik birikim ve güç bu defa AKP faşizmi ve ortaklarını yenilgiye uğratıp Türkiye'yi bu darbe mekaniğinden kurtaracaktır.”

Kaynak: Demokrat Haber

Editör: Wan Haber