Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın (TOG) gerçekleştirdiği ve 70 ilden 350 öğrencinin katıldığı "Gençler Toplumsal Barış İçin Diyarbakır'da Buluşuyor" sempozyumuna katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, Türk'ün Kürt'e, Kürt'ün de Türk'e kurşun sıkmasının haram olduğunu söyledi.
70 ilden 350 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen ve iki gün sürecek olan sempozyumda konuşmacı olarak katılan Baydemir, barışın çok ulvi bir değer olduğuna dikkat çekerek, tek başına iktidarın eline bırakılamayacağını savundu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, "Barış öyle bir ulvi değer ki, tek başına iktidara bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir. Tek başına siyaset mekanizmasına bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir. O halde bizim barışa sahip çıkmamız aslında yaşamımıza ve geleceğimize sahip çıkmamızdır. Geçmişimize sahip çıkmamızdır. Biz geçmişimizi bilmeden geleceğimize nasıl sahip çıkabiliriz. 70, 80, 90 yıl boyunca, geçmişimiz adeta bilgisayarın hard disklerinin silindiği gibi silinmeye çalışıldı. Bu kent bundan 100 yıl önce nüfusunun yüzde 48'i Ermeni, Süryani, Yezidi, Yahudi, Keldani idi. Bu gün bir elin parmak sayısı kadardır. Peki, ne oldu bu insanlar. Bir gün canları sıkılıp gittiler mi? Buradan. Öyle değil. Son yüzyılda bu coğrafya büyük trajediler yaşadı" şeklinde konuştu.
Bir millet, bir halkın birlikte yaşamak istediğinin altını çizen Baydemir, bu birlikte yaşamanın yol haritasını, anayasasını, toplumsal sürecini nasıl oluşturabileceklerini tartışmaları gerektiği sorusunu sordu. Eşitler olarak masaya oturulduğu taktirde eşit ve özgür bir gelecek oluşturabileceklerini aktaran Baydemir, "Umut ediyorum ki bütün bu çabalarınız, eşitlerin masaya oturmasına katkı sağlayacak. Eşitler masaya oturursa, emin olun ki bizlere özgürlük yolunu açacaklar. 21. yüzyılda Kürt sorununu da ben açık ve net söylüyorum. Gerçi ben bunu bütün insanlık içinde düşünüyorum. Ama acil bir konu olduğu için ve şu anda bunu tartıştığımız için bunu söylüyorum. Türk'ün Kürt'e, Kürt'ün Türk'e kurşun sıkması haramdır. Ve bunun vebali her şeyden ve herkesten önce egemenlerin, iktidar sahibi olanların, erk sahibi olanların boynunadır. aynı zamanda sessiz kalan ve izleyenlerin de bu konuda vebali çok büyük ama çok büyük olacaktır" ifadelerini kullandı.
(MY-YRT-AŞ-Y)

08.02.2013 17:26:18 TSI

Editör: Wan Haber