CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, TBMM Genel Kurulunda Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı üzerine yaptığı konuşmada Nazilli, Söke ve Kuşadası ilçelerine "Tematik Üniversiteler" kurulması konusunda milletvekillerinden destek istedi.
CHP Aydın Milletvekili Baydar, Türkiye'de yeni üniversitelerin kurulması sürecinde, artan ve üniversite eğitimi almak isteyen genç nüfusun İhtiyaçlarını karşılamak yanında, yeni kurulan üniversitelerin kuruldukları şehirlerin gelişimine yapacakları katkının da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Baydar, yeni kurulan üniversitelerin bölgeler arası eşitsizliği ortadan kaldırmasının üniversitelerin kuruluş amaçlarından olması gerektiğini; üniversitelerin kuruldukları şehirlerde şehrin sosyoekonomik hayatına önemli etkiler yaptığını, şehri canlandırdığını ve şehirleşme sürecini hızlandırdığını ifade etti.
CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Nazilli'de Sümer Girişimcilik ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurulmasıyla Nazilli'nin, Denizli ve Aydın gibi girişimciliğin yüksek olduğu iki ilin arasında bulunmasının ve İzmir limanına yakınlığı değerlendirileceğini belirtti. Üniversitenin, Mühendislik, Teknoloji, Fen, Sanat, İktisadi ve İdari Bilimler ve Tasarım Fakülteleri, Girişimcilik, Teknoloji Enstitüleri, Konservatuar ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulundan oluşacağını ifade etti.
Söke'de kurulacak Milet Sosyal Bilimler ve Doğa Bilimleri Üniversitesi'nin Beşparmak Dağları'nın zengin bitki örtüsü ve uygun iklim koşullarının bölgedeki tarımsal çeşitliliği arttırması değerlendirileceğini, bölgenin bu özelliğinin turizm ile iç içe geçmiş olması doğa araştırmaları ve turizmi için bir fırsat yaratacağını belirten Baydar, Üniversitenin Sosyal Bilimler, Doğa Bilimleri, Hukuk, İletişim, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Konservatuar, Sosyal Bilimler, Doğa Bilimleri ve Thales Felsefe Enstitüsü'ne sahip olacağını ifade etti.
Kuşadası'nda Turizm Üniversitesinin kuruluşunun, Kuşadası'nın turizm potansiyeli arttıracağını ve turizm potansiyelin geliştirilmesinde büyük öneme sahip olunacağının önemine dikkat çeken Baydar, Üniversitenin, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Spor Bilimleri, Sanat ve Tasarım ile Edebiyat Fakülteleri, Turizm Enstitüsü, Konservatuar ile Turizm Meslek Yüksek Okulundan oluşacağını ifade etti.
CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, vermiş oldukları kanun teklifine destek verilerek, komisyondan geçirilmesini milletvekillerinden istedi.
(GY-MB-İK)

23.01.2013 10:34:42 TSI

Editör: Wan Haber