Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekmek israfını önlemek amacı ile 81 ilde başlattığı 'Bayat Ekmekte Geri Dönüşüm' projesi Vali Ahmet Altıparmak'ın katılımıyla Antalya'da başladı.
'Bayat Ekmekte Geri Dönüşüm' projesi kapsamında Dedeman Otel'de hazırlanan tatlı ve yemekler, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın katılımıyla tanıtıldı. Aşçılar bayat ekmeklerden 30'a yakın yemek ve tatlı çeşidi hazırladı. Bayat ekmekten yapılan yemek ve tatlılarla ilgili bilgi alan Vali Altıparmak, daha sonra tatlıların yapılışını yerinde izledi. Yemeklerin ve tatlıların tadının gerçeği aratmadığını kaydeden Vali Altıparmak milyarlarca ekmeğin çöpe gittiğini, bunun önünü almak için ise her şeyden önce insanların ihtiyacı olduğu kadar ekmek alması gerektiğini savundu. Son dönemde sağlıklı beslenmek anlamında ekmeğin daha az tüketilmesi yönünde tavsiyeler ve önerilerin de olduğuna değinen Vali Altıparmak "Fırıncılarımıza düşen bir şey var. Ekmeği kesinlikle daha küçük ebatlarda üretilmesi ve piyasaya sunulması. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız çalışma yapıyorlar. Daha büyük ekmek olduğu zaman ekmek tüketiminde alışkanlığımız da azaldığı için evlerde ekmek stokları oluşuyor ve çöpe gidiyor. Her halükarda küçük ekmek, ihtiyacımız kadar ekmek. Artan ekmek de mutlaka pratik şekilde değerlendirilmeli" dedi. Türkiye'nin dışarıdan buğday ithal ettiğini de belirten Vali Altıparmak paranın dışarıya gitmemesi için mutlaka daha dikkatli davranmak gerektiğini bildirdi. Kendisinin de öğrenciyken bayat ekmekten tatlı yaptığını anlatan Vali Altıparmak "Sayın Başbakanımızın başlattığı bu çalışma başarılı olur. Toplum olarak farkındalığımızı artırır, bilinç düzeyimizi bu konuda yönlendirir ve güçlendirir. Zira dünyanın birçok ülkesinde açlık çekilirken bir lokma ekmeğe ihtiyaç varken bizim böyle tonlarca ekmeği çöpe göndermemizi doğrusu inançlı bir toplum olarak hiç de bize layık olmayan bize yakışmayan bir hareket olduğunu düşünüyorum. Başarı için hepimize görev düşüyor" şeklinde konuştu.
Toplantıda ayrıca 2012 yılında Türkiye'de tüketilen ve israf edilen ekmeğin miktarı açıklandı. Açıklamada 2012 yılında Türkiye'de 25.295 ton ekmek üretilirken bu miktarın 101 milyon adet 250 gramlık standart ekmeğe denk geldiği, bunun ise 23.809 tonu (95 milyon adet standart ekmeğe denk gelmekte) insan gıdası olarak tüketildiği, 1.486 tonu ise (5.9 milyon adet standart ekmeğe denk) ise hayvan yemi olarak veya çöpe atılarak israf edildiği belirtildi. 2012 yılında ekmek israf oranının toplu israf oranı lokanta, otel ve benzeri yerlerde yüzde 3.1, personel yemekhanelerinde yüzde 2.7, öğrenci yemekhanelerinde ise yüzde 7.1 olarak tespit edildiği kaydedilirken, 2008 yılında fırında üretilen ekmeğin yüzde 2'si israf edildiği, 2012 yılında ise bu oranın 3.1'e yükseldiği ifade edildi. Kişi başına düşen gündelik ekmek israfının ise 17.4'gramdan 2012 yılında 19,9 grama çıktığı belirtildi.
(Eİ-Y)

13.02.2013 18:22:07 TSI

Editör: Wan Haber