Çanakkale Onsekiz Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) sosyoloji bölümlerinde görev yapan öğretim üyeleri, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen "Güney Marmara Bölgesi Sosyal Yapı Araştırması" adlı proje kapsamında iş birliği protokolü imzaladı.
Balıkesir ve Çanakkale illerinin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını mercek altına almak, konuya ilişkin daha detaylı projelere bilimsel altyapı oluşturmak maksadıyla hazırlanan projenin yürütücülüğü Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç.Dr. Kadir Canatan tarafından yapılırken, araştırmanın Çanakkale ayağında ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Şeref Uluocak, Yrd. Doç.Dr. Ünal Bilir ve Yrd. Doç. Dr. Gökhan Gökulu görev alacak.
Araştırma kapsamında Güney Marmara Bölgesi'nin mevcut nüfusu cinsiyet, yaş, engelliler, dezavantajlı gruplar, doğurganlık, ölüm hızları, intihar gibi parametreler üzerinden incelenirken, bölgedeki sağlık, sosyal hizmetler, spor, işgücü piyasası, tüketim, yoksulluk, gelir dağılımı ile konut ve suç durumu da detaylı olarak mercek altına alınacak. Bölge insanının geçim kaynakları, gelir ve harcama düzeyleri, yoksulluk durumu ve ekonomik yapının sektörel dağılımı gibi başlıklar da proje kapsamında ele alınan konular arasında yer alırken, araştırmadan elde edilen bulguların bölgenin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik meselelerinin tespiti ile potansiyalllerin tahlilinde kullanılacağı ve 2014-2018 döneminde beklenen gelişmelere ışık tutacağı belirtildi.
ÇOMÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şeref Uluocak, "Proje, nüfus yoğunluğunun daha fazla olması sebebiyle Balıkesir Üniversitesi tarafından geliştirildi ve paydaş olarak bizden araştırmanın Çanakkale ayağında destek istendi. Biz de bulgularıyla bölgedeki toplumsal meseleler ve potansiyellerin daha iyi araştırılmasına imkan sağlayacak bu sosyal yapı araştırmasına üç öğretim üyemizle destek veriyoruz" dedi.
Bölüm olarak saha çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Uluocak, "Bölümümüzde geçtiğimiz yıl farklı arkadaşlar tarafından kadına şiddet, yeni anayasadan beklentiler, engelliler, kent ve üniversite öğrencilerinin karşılıklı algısı, halkın şehrin meselelerine bakışı gibi konularda yüz yüze görüşme tekniği ile saha araştırmaları yapıldı ve öğrencilerimiz bu araştırmalara katıldı" dedi.
(CA-MŞ)

12.02.2013 11:51:54 TSI

Editör: Wan Haber