CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, her anayasanın toplumsal yapının üzerine oturduğunu belirterek, başka ülkelerin anayasaları yerine Türkiye'deki yapının örnek alınması gerektiğini vurguladı.
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Zonguldak'ta "Adalet ve Demokrasi" konulu panele katıldı. Konuşmacı olarak salondakilere son gelişmeleri paylaşan Batum, Anayasa ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu.
Yapılacak anayasanın Türkiye'nin yapısına göre hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Batum, şöyle dedi:
"Her anayasa bir toplumsal, sosyal, ekonomik, kültürel, tarihsel bir yapının üstüne oturur. Bu toplumsal yapıda farklı işleyişler vardır. Sınıflar farklıdır. Onların ilişkileri, gücü farklıdır. Her toplumsal yapının ekonomik, kültürel, tarihsel ilişkilere göre çatışma alanları farklı farklıdır. Bununla ne demek istiyorum. Efendim anayasa yapıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti'nde oturup yapıyorsak örneğin kadın erkek eşitliğini kaale almadan anayasa yapılıyor. Anayasaya koymadan biz anayasa yaptık deme imkanımız yoktur. Bize diyorlar ki 'Ama Fransız anayasasında o madde yok.' O Fransız Anayasası çünkü Fransa'nın üzerine yapılıyor. İşte örneğin, özgürlükleri güvence altına almadan bazı konularda Türkiye'de anayasa yapma imkanı yoktur. Bize diyorlar ki 'Bu söylediğiniz Alman anayasasında yok.' Orada olmayabilir. Orada, 5 senedir tutuklu profesörleri, aydınları, gazetecileri, kadınları, erkekleri, insanları vatandaşları yok. Biz de var. O özgürlüğü güvencesiyle yazacaksın. Her akşam izliyorum o aydınları. Ekranlardan, 'Efendim insan odaklı anayasa olsun' diyorlar. Yani birbirini öpsün sevsin sarılsın çok güzel olsun. Bu saçma sapan bir şey. Hayır diyorlar söyleme, neden seni aydın saymazlar. Ama gerçekleri söyleyelim ve gerçekleri yapalım."
(OA-Eİ-Y)

25.01.2013 20:08:00 TSI

Editör: Wan Haber