Batman Üniversitesi'nde "1. Dünya Savaşı'nda Sarıkamış" konulu konferans düzenlendi.
Konferansa Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Yavuz, Kafkas Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Kızılkaya konuşmacı olarak katıldı. Konferansta konuşan Prof. Dr. Nuri Yavuz, 1. Dünya Savaşı'na yol açan nedenler üzerinde durdu. Prof. Dr. Yavuz, konuşmasında Osmanlı Devleti'nin o dönem içinde bulunduğu durum hakkında bilgi verdi.
Konferansta bir konuşma yapan Prof. Dr. Göktepe ise askeri okulda hocalığını yapmış kimselerin uyarılarına dahi kulak vermeyen ve tek başına hırslı bir tutumla hareket eden Enver Paşa'nın, daha önceki askeri başarılarının da verdiği rahatlıkla on binlerce askeri sonu olmayan bir yola sevk ettiğini söyledi. Göktepe, "Bu harekatta kurşun sıkmadan asker kaybettik ifadesi yanlıştır. Nitekim Ruslar da 31 bin kayıp vermiştir" dedib.
Konuşmacılardan Yrd. Dç. Dr. Kızılkaya ise Sarıkamış faciasının Alman generallerinin kışkırtması sonucu cephe açıldığını ifade etti. Kızılkaya, "Enver Paşa Sarıkamış bölgesi hakkında bilgisi olmayan bir komutandır ve maalesef bu cephe Alman generallerin kışkırtmasıyla yanlış bir strateji sonucu açılmış ve yaşanan kayıplar tarihte yerini bu şekil bulmuştur" diye konuştu.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu'nun konuşmacılara plaket vermesiyle sona erdi.
(MŞY-AKK-Y)

17.12.2012 16:26:59 TSI

Editör: Wan Haber