Seçim sonrası yapılan açıklamalarda, son dönemin muhalefet partilerinin, AKP ile koalisyon kurmak ya da AKP hükümetine dışarıdan destek vermeye sıcak bakmadığı görüldü. Ancak bu partilerden CHP ve HDP, konuya ilişkin daha net açıklamalar yaptı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise yaptığı açıklamada“Türkiye’nin AKP’nin azınlığına mahkum etmeye kimsenin hakkı yoktur. Olursa ne zaman olursa erken seçim olur” dedi.

Bahçeli, her ne kadar AKP ile bir ortaklık düşünmediklerini dile getirse de; barış seçeneğini eleyerek PKK ile savaşı gündemine alan bir siyasetin, AKP ve MHP’yi yakınlaştıracağı görüşü de dile getiriliyor. Böyle bir durumda iki farklı seçenek bulunuyor. Birisincisi AKP’nin azınlık hükümeti kurması ve MHP’nin hükümeti dışarıdan desteklemesi. İkincisi ise, seçim öncesi de sıkça dile getirilen, AKP-MHP koalisyon hükümeti. AKP ile MHP’nin oylarının toplamı resmi olmayan sonuçlara göre 339.

AKP’den ise koalisyon ihtimaline kapıları kapatmadıkları yönünde açıklamalar geldi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Önümüzde matematiksel bir tablo var” derken, Enerji Bakanı Taner Yıldız “Ak Parti bir başka partinin söyledikleri üzerine yola çıkmaz ama dengeleri gözetir” ifadelerini kullandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise “Siyasi partiler arasında diyalog talimatı milletten gelmiş bulunuyor” yorumunu yaptı.

AKP’yi dışarıda bırakan hükümet ihtimalleri ise üç partinin de desteğine muhtaç. Bu noktaa kilit parti olarak CHP gösteriliyor. Nedeni ise diğer iki parti MHP ve HDP’nin yan yana gelmek istememeleri. 62’nci dönemde her iki partinin de ilk gündemi çözüm süreciydi. HDP, Kürt sorunun barışçıl bir çözümü için süreçte aktif rol alırken; MHP, AKP hükümetini hem nitelik hem de nicelik bakımında en çok bu konu üzerinden eleştirdi. MHP, çözüm sürecinin ‘vatana ihanet’ ve ‘bölücülük’ olduğunu savundu. Bu ortamda üçlü bir koalisyon zor görünüyor. Kamuoyunda daha çok, MHP veya HDP’nin dışarıdan desteklediği bir koalisyon ihitmali konuşuluyor. Resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin ve MHP’nin 80’er milletvekili var. Hangi parti CHP ile hükümet kuracak olsa bu hükümetin toplam milletvekili sayısı 312’yi buluyor. Böyle bir ihtimalde bu ortaklığın güven oyu alabilmek için 64 oya daha ihtiyacı var.

Eğer milletvekilleri partilerinin politikalarının dışına çıkıp başka bir hükümete güven oyu vermezse, son ihtimal olarak erken seçim konuşuluyor. Erken seçim için ise AKP’den farklı yorumlar geldi. Üç dönem kuralına takılan ve seçimlerde aday olamayan hukukçu Burhan Kuzu, erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ifade ederken, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise erken seçim öngörmediğini söyledi. (ZETE)

Editör: Wan Haber