Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu"nda ilçe belediye başkanları kentsel dönüşüm sürecinde medyayı ele aldı.
Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle ortaklaşa düzenlediği "Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu" Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve çok sayıda gazetecinin katılımıyla gerçekleşti. Üç oturumda gerçekleştirilen sempozyumun 3'üncü oturumunda belediye başkanları ketsel dönüşümde yaptıkları faaliyetleri ve basının bu süreçteki rolünü irdeledi.
Moderatörlüğünü Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın yaptığı oturumda Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın kentsel dönüşümde medya sürecini masaya yatırdı.

"MEDYAYA İHTİYACIMIZ VAR"
Türkiye'nin son 20 yılda en önemli projesinin kentsel dönüşüm olacağını belirten Çağırıcı, dönüşümün siyaset üstü bir proje olması gerektiğini savunarak, ''Kentsel dönüşüm entegre bir anlayışla ele alınmalı ve milli bir proje olarak algılanmalıdır'' dedi.
Bağcılar'ın 746 bin nüfusu ile İstanbul'un en büyük ilçesi olduğunu hatırlatan Çağırıcı, ''Bugünkü Bağcılar'ın yapı stokunun büyük bölümü 1999 depremi öncesi yapılmış olan binalardır. Bu binalar depreme karşı ciddi bir risk oluşturmaktadır. Kentsel dönüşümü bu boyutuyla ele almak ve medyanın düzeyli bir şekilde kentsel dönüşümün içerisinde yer almış olması bizleri heyecanlandırdı. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık. Halkla ilişkiler boyutunda sıkıntı yaşıyorduk. Bundan sonraki süreçte de ben bu konunun daha da ele alındığını ve bize de daha faydalı olacağını düşünüyorum. Medyaya büyük ihtiyacımız vardır" diye konuştu.

"BELEDİYECİLİKTEN GELEN BAŞBAKANIN YÖNETİMDE OLMASI ŞANSTIR"
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise, Türkiye'deki 20 milyon ev stokundan 13 milyonunun yeniden yapılması gerektiğini belirterek, ''Türkiye'de ruhsatlı dediğimiz 6 milyon konut da yalandan ruhsatlıdır. Çünkü Türkiye'de her 10 yılda bir çıkartılan imar afları var. Başkan yardımcısı olarak ben bunların hepsini gördüm. Bu Türkiye'nin bir gerçeğidir'' şeklinde konuştu.
Başkan Akgün, "Kentsel dönüşüm meselesinde Türkiye yeni bir şans yakalamıştır. Ben Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanıyım. Belediyecilikten gelen Sayın Başbakan Erdoğan'ın yönetimde olması, Sayın Erdoğan Bayraktar'ın inşaatçılıktan gelerek, bu konuda yürekli olması kentsel dönüşüm için bir şanstır. Türkiye'nin bunu iyi kullanması gerekir. Ancak yasa çıkartılırken burada oturan belediye başkanları neden işin en son noktasında buna taraf olmadı? Neden yasa çıkartılırken belediye başkanlarımız adam yerine konmadı?" diye konuştu.
Medyanın verdiği destekten dolayı çok memnun olduğunu dile getiren Başkan Hasan Akgün, "39 yıldır belediyecilik yapıyorum ve basınımızın ilk defa böyle bir konuyu akşama kadar ısrarla takip ettiğini görmüş olmam son derece memnuniyet vericidir. Hepimizin çok yakından takip etmesi ve bu işin yürümesi için her türlü desteği vermemiz gereken bir olaydır" şeklinde konuştu.

"BİZİM DÜŞÜNCELERİMİZİ KİTLELERLE MEDYA BULUŞTURUYOR"
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, kentsel dönüşüm projelerinden bazı belediyelerin rant elde ettiği iddialarını yalanladı. Yeniay, ''Kentsel dönüşüm projelerinin organizatörü belediyedir. Projelerden asıl rant elde eden de vatandaşlarımız oluyor'' dedi.
Sempozyumdan çok faydalandığını ve gelecek adına umutlandığını ifade eden Başkan Yeniay, "Medyanın kentsel dönüşüme ve özellikle de iletişim boyutuna bu denli duyarlı olması aslında biraz daha umutlarımızı arttırdı. Çünkü dönüşüm dediğimiz şey biraz da algıyla ilgili. Dolayısıyla da bu algı yönetiminin sadece yerel yönetimler ya da yöneticilerle gerçekleştirilmesi mümkün değil. Çünkü bizim ifadelerimizi, bizim düşüncelerimizi kitlelerle buluşturacak olan medyadır. Çok zevk aldığım, geleceğe yönelikte umutlandığım bir sempozyum oldu. Zira kentsel dönüşüm, yaşam alanlarının yenilenmesine ilişkin sürecin hayati önem arz ettiği bir vaka" şeklinde konuştu.

"VAN DEPREMİ BİR MİLAT"
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kentsel dönüşümde en çok emek harcanması gereken konuların başında halkla ilişkiler çalışmalarının geldiğini söyledi.
Göksu, 2011 yılında Van'da yaşanan depremin kentsel dönüşüm açısından milat olduğunu kaydederek, ''Bu depremden sonra dönüşüm projelerine devletin ve halkın bakış açısından olumlu manada değişiklikler yaşandı. Çalışmalarda daha da kolaylaştı'' değerlendirmesini yaptı.
Göksu, Esenler'deki binaların yüzde 85'inin yıkılması gerektiğini ifade ederek, kentsel dönüşüm projelerinin bütün hızıyla sürdürülmesinin şart olduğunu savundu.

"İNSANA ÖNCELİK VERİYORUZ"
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, Sulukule Projesi'nin kentsel dönüşüm çalışmalarında özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Bazı medya organlarında Sulukule ile ilgili çıkan asılsız haberlerin doğru olmadığını belirten Demir, Sulukule'de yapılan çalışmalardan bölge halkının memnun kaldığını söyledi.
Demir, Fatih'in yüzde 12'lik kısmında yenileme çalışmaları yaptıklarını belirterek, ''Geldiğimizde nokta da maalesef 'Fatih'te kentsel dönüşüm yoktur' pankartlarını ilçeye asmak zorunda kaldık'' dedi.
Başarılı bir sempozyum olduğunu belirten Başkan Demir, "En azından paydaşlar burada. Belediyeler ve medya burada. Medya aracılığıyla halk da bilgilendirilirse başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Belediye Meclisi olarak imar konusunda aldıkları kararda bina kat sayısında önemli değişiklikler yaptıklarını belirten Başkan Demir, "İmar planlarımız var. Normalde tarihi yarımada olduğu için binaların iltifalarını biraz düşürüyoruz. Düşünün ki, eviniz var ve içi çürük. Muhtemel bir depremde yıkılacak bir bina. Bir tercih yapmak zorundasınız. Ya insanların canları, ya da imar planları önemseyebiliriz. Biz burada insana öncelik veriyoruz. Çünkü beş katlı bina yıkıldığında tekrar 5 katlı yapılabilmeli. Eğer altı katlıysa ve yapılırken ruhsatlıysa o bina deprem için yıkıldığında tekrar altı katlı yapılabilmeli. Normal şartlar da Fatih'te yıkılan 6 katlı bir bina yapıldığında 4 katlı olur. Çünkü koruma amaçlı imar planlarında yoğunluk azaltılıyor. Ama bu insanları bile bile ölüme sürüklemek olur. Biz bu kararın arkasında duramazdık. Onun için de böyle bir karar aldık. Ben faydalı olacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşümün önünü açacağına da öncülük edeceğini düşünüyorum" dedi.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, kentsel dönüşümle ilgili yaptıkları projelerin bir kısmında başarısız olunmasının sebebini vatandaşla olumlu ilişkiyi kuramamalarına bağladı. Aydın, İstanbul'da yaşanacak bir depremin ülke açısından ''kıyamet'' olabileceğini belirtti.
(HÇ-AS-Eİ-Y)

14.12.2012 20:11:34 TSI

Editör: Wan Haber