Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Kentler artık yaptıkları ihracatla yarışacaklar" dedi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsunlu siyasetçi, işadamı, sanayici ve kanaat önderleri ile kahvaltıda bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sevgi Cafe Restaurant'da Başkan Yılmaz'ın ev sahipliği yaptığı kahvaltıya AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, iş adamları ve sanayiciler katıldı. Başkan Yılmaz kahvaltı sonrasında yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.
Samsun'un Türkiye'deki kalkınma iddiası taşıyan şehirlerinden olduğunu ve yeni kabul edilen 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir kavramı ve kapsamının genişlediğini dile getiren Yılmaz, "Artık büyükşehir o ilin ilçeleri de dahil bütün sınırlarını kapsar hale geldi. İnşallah hükümetimizin bu kararına layık hizmetleri tüm bu sınırlar içerisindeki birimlere götürürüz ve hizmetlerle ilgili beklentileri yerine getiririz. Dolayısıyla önümüzdeki süreç ile ilgili sorumluluğumuz arttı. Bununla beraber organizasyon şeklimizde değişecek, yani belediye örgütlenmesi ve organizasyon yapısında da radikal değişimler olacak. Örneğin artık Samsun'da tek bir meclis olacak. Eskisi gibi il genel meclisi ve belediye meclisi gibi iki ayrı meclis olmayacak" diye konuştu.

"SAMSUN ÖZELLEŞTİRMELERDE BAŞARILI SONUÇLAR ALDI"
Samsun'un son 10 yıl içerisinde yapılan özelleştirme çalışmalarında başarılı sonuçlar aldığına değinen Yılmaz, "Daha öncesinde devlet tarafından yapılan ve işletilen bakır fabrikası, gübre fabrikası gibi tesisler özelleştirildi. Bu koca fabrikalar özelleştirme sonrası neredeyse tamamen yıkılıp daha modern ve çağdaş bir anlayışla yeniden yapıldı. Samsun limanı neredeyse yıkılıp tamamen yenilendi. Hiç farkında değiliz ama içine girip baktığınızda limandaki o eski hangarlar, depolar falan hepsi gitti. Yepyeni bir stok anlayışı, yepyeni bir konteyner depolama alanı gelişti orada. Bu ve diğer özel limanlarda 2012 yılı içerisinde aşağı yukarı 10 milyon tonun üzerinde elleçleme yapıldı. Dolayısıyla özelleştirmenin Samsun ticari hayatı ve işletme anlayışına getirdiği önemli yeni kazanımlar olduğu görülüyor. Bu konuda Samsun ölçeğinde alınan kararlarda katkısı olan başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Bakanlarımız, milletvekillerimiz ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Son 10 yıldaki bu özelleştirme ve şehrin kabuğunu kırma, şehrin yeni bir çehreye bürünme işinde tabi bizde Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen her türlü katkıyı vermeye çabalıyoruz. Büyükşehir Belediyesi asla bu sürecin gerisinde kalmayan bir disiplin ve misyonla, çizdiği stratejik planlama ve kentin hedefleriyle paralel oluşturduğu iş programıyla bu yarışta elinden geleni yapıyor diye düşünüyorum. Şehrin gelişme yönünde talep getiren bölgelerini planlıyoruz. İmar planlarını geciktirmiyoruz. Su ve Kanalizasyon alt yapı tesisatlarını en hızlı şekilde yapıyoruz" şeklinde konuştu.

"SAMSUN'DA EKSİK OLAN NE VARSA TEK TEK HAYATA GEÇİYOR"
Samsun'un önemli kazanımlarından birisinin de Gelemen'de oluşmaya başlayan Gıda Organize Sanayi Bölgesi olduğunu, yine Samsun Valisi ve Ak Parti İl Başkanı tarafından da yakından takip edilen ve Tekkeköy'de hayata geçecek olan Lojistik Organize Sanayi Bölgesi'nin çok ciddi kazanımlar olacağını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu organize sanayi bölgeleri Samsun'a çok büyük katkı verecek. 125 dönümlük bir alan üzerinde faaliyet gösterecek olan ve Sayın Valimiz ile Sayın İl Başkanımızın da yakından takip ettiği Lojistik Organize Sanayi Bölgesi henüz farkında olunmadı ama Tekkeköy'e çok büyük katkı verecek. Burası bütün ihracat ve ithalatla ilgili hareketin planlandığı, organize edildiği ve yönetildiği bir merkez haline gelecek. Yine sağlıkta hükümetimizin uyguladığı programlarla Samsun'da 7 tane birden modern hastane oluştu. Gurur duyuyoruz bunlarla. Gözbebeğimiz üniversitemizin yanına yeni bir vakıf üniversitesi açıldı. Daha ilk senesi olmasına rağmen 350-375 belki de 400'ü bulan öğrenci sayısı ile bir başka bilim yuvasına daha sahip olduk."

"SPOR SALONU MARTTA, FUAR KONGRE MERKEZİ NİSANDA ÇILIYOR"
Son iki yıl içerisinde Spor altyapısında inanılmaz hamleler olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, "Burada Gençlik ve Spor Bakanımızın büyük katkıları var. Hepinizin bildiği gibi 7500 kişilik koskoca bir spor arenası Tekkeköy'de bitmek üzere. Burada Mart ayında yapılacak olan sportif bir organizasyona ev sahipliği yapacağız inşallah. Bakanımız inşaatın hızlandırılması yönüyle Sayın Valimizi ve Sayın İl Başkanımız arayıp talimat vermiş. Bizde bununla ilgili inşaatı yapan firmayı sıkıştırıp işi hızlandırmaya çalışıyoruz. İnşallah mart ayında herkesin gözünü kamaştıracak bir azamet ve güzellikteki bu eseri hep beraber göreceğiz. Bu tesisin hemen yanına yapılacak olan 35 bin kişilik Stadyum Samsun'un temelini de önümüzdeki günlerde atacağız. Yine uzun yıllardır Samsun'da ihtiyacı duyulan ve Batıpark'ta Doğupark'ta çadırlar içerisinde ihtiyacı karşılamaya çalıştığımız ve şehrimize bir kasaba havası görüntüsü veren canımızı sıkan bir olaydan da kurtuluyoruz. Fuar ve Kongre Merkezi inşaatını da Nisan ayı içerisinde bitirip hizmete açacağız inşallah.
Konuşmasında kentsel dönüşüm ile ilgili düşüncelerini de belirten Yılmaz; "Biliyorsunuz benim de gerçekten çok önemsediğim kentsel dönüşüm programları var. Kentin eskimiş, yıpranmış dokularının yıkılarak yenilenmesi sürecinde vatandaşımızı da incitmeden, üzmeden hükümetimizin aldığı 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası ile birlikte bu süreci işleteceğiz. Bu süreci eskinin yıkılıp yenisinin yapılması gözüyle değil değil bizim ve gelecek kuşakların can ve mal güvenliğinin garanti altına alınması olarak gördüğümü bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum" şeklinde konuştu.

"KENTLER ARTIK YAPTIKLARI İHRACATLA YARIŞACAKLAR"
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, fırsat bulduğu zamanlarda Başbakan Erdoğan'ın yanına yaklaşıp Samsun'la ilgili bir talimatlarının olup olmadığını sorduğunu ve yine böyle bir gün Başbakan Erdoğan'ın kendisine "Önümüzdeki günler ihracat seferberliği günleridir" dediğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Başbakanım bana 'Samsun'un ne kadar ihracat yaptığını' sordu. Şehirler artık yaptıkları ihracat ile yarışacaklar. Ben de bunu bugün sizlerle paylaşıyorum. Biz 2012 senesi içerisinde ihracat konusunda çok iyi bir imtihan vermedik. 500 milyon dolarların üzerini hedefliyorduk ama 426 milyon dolarda kaldık. Değerli arkadaşlarım ben diyorum ki bu sene hep beraber çantalarımızı alalım ve nasibimizi arayalım. İhracat sadece belli 15-20 tane firmanın ağırlıklı olarak omurgasını oluşturduğu bir olay olmaktan çıkmalı. Çok küçük işletmeler de ihracat yapabilir. Onları cesaretlendirmeliyiz. İhracatın büyüğü küçüğü olmaz. İhracat yapmak için illa üretim yapmak gerekmiyor. Montajda olabilir. Ticarette olabilir. Ticari olarak temin ettiğimiz malları da satabiliriz. Hizmet ihraç edebiliriz. Sağlık alanında, spor alanında, turizm alanında bir şeyler yapabiliriz. İl Başkanımız, Ticaret Odası Başkanımız, Borsa Başkanımız hepsi bu hadiseyi yüreklerinde hisseden insanlar biliyorum. Benim de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak iş edindiğim, birincil görevlerimdendir diye kabul ettiğim bir olay bu ve bunun için de üzerime düşen bütün fedakarlığı yapacağımdan şüpheniz olmasın. Bundan 3-5 sene sonra bir yerde otururken yıllık ihracatı şu kadar olanlar şuraya, yıllık ihracatı bu kadar olanlar buraya dendiği zaman çok üzülürüz. Yani şehrimizin kazanacağı o olumsuz imajın altında eziliriz. Onun için diyorum ki biz hep beraber ihracatımızı günbegün takip edelim. Ne yapıyoruz ne kadar satıyoruz takip edelim. Ticaretin aslı birimizin cebindeki parayı alıp bir diğerinin cebine aktarmaktan çıkmalı. Ticaret; şehir ve ülke kalkınmasını sağlayacaksa, ürettiğini ya da malını, hizmetini başka pazarlarda satıp, kendi gelişmesine katkı sağlayacak bir boyuta gelmeli."

KENT MÜZESİ'Nİ GEZDİLER
Kahvaltının ardından Başkan Yılmaz, misafirlerine bir sürpriz yaparak iç düzenlemeleri devam eden ve büyük oranda tamamlanan Kent Müzesi'nin son halini gezdirdi. Otobüsle Kent Müzesi'ne giden ve müzenin son halini Başkan Yılmaz'la gezen misafirlerin ortaya çıkan sonuçtan etkilendikleri ve Kent Müzesi'ni çok beğendikleri görüldü. Başkan Yılmaz yaklaşık yüzde seksen beş oranında tamamlanan çalışmalarla ilgili bilgi verirken Samsunluların müzede sergilenmek üzere getirecekleri ve Samsun tarihini yansıtacak eşyaların çok önemli olduğunu ve bu katkıyı beklediklerini dile getirdi.
(SAM-SLH-Y)

11.01.2013 13:41:54 TSI

Editör: Wan Haber