Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Yeni Büyükşehir Belediye Yasası ile sadece belediyelerin hizmet kalitesinin değil mahalle olan köylerinde üretimden uzaklaşacağını ifade etti.
TMMOB'un İTU Konukevi'nde düzenlediği, Çayyolu'nu Yenimahalle'den ayırarak Çankaya ve Etimesgut Belediyelerine kaydıran "Büyükşehir Belediye Yasası" ile ilgili konferansta konuşmacı olarak bulunan Yaşar, mecliste yapılan düzenlemeyle 16 bin 582 köyün mahalleye dönüştürüleceğini ifade etti. Büyükşehir belediyelerinin hizmet alanlarının genişlemesiyle en uzak bölgelere verilecek hizmet kalitesinin düşük olacağının altını çizen Yaşar, yetersiz hizmet alan bu mahallelerin köy niteliğini kaybedip tarım ve hayvancılık yapamayacağını söyledi. Yaşar, vergisi yükselen ve ekonomik gücünü yitiren vatandaşların büyük şehirlere göç talebinin artacağını bunun da hem kentselleşme hem de sosyal hayatı olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
Bu uygulamanın pilot bölge olan İstanbul ve Kocaeli'de uygulandığını ama başarısı yönünde hiçbir veri olmadığını söyleyen Yaşar, "Bu yasa kamuoyunda tartışılmadı. Barolar, TMMOB, demokratik kitle örgütleri ve belediyeler birliğinde tartışılmadı. Özellikle Yenimahalle'den ayrılan bölgelerde böyle bir talep de ihtiyaç da yok. Tamamen siyasi bir kaygı ile alınan bir karardır" dedi.
Bu yasanın sadece hizmet kalitesi ile ilgili olmadığını ifade eden Yaşar, sosyal, ekonomik ve kültürel önemi olan turistik, sanayi ve tarihi belde belediyelerinin özellikle korunması gerektiğini ifade etti.
(BK-ÖZ-Y)

03.12.2012 14:40:18 TSI

Editör: Wan Haber