İzmit Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Bulut, CHP İzmit İlçe Başkanı Selman Yıldırım'ın Yahya Kaptan Anıtı ile ilgili yaptığı açıklamalara yönelik basın toplantısı düzenledi.
İzmit Belediyesi Makam Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda Bulut şunları söyledi: "Bizler, CHP İzmit İlçe Başkanı Selman Yıldırım'ı bir ana muhalefet partisi ilçe başkanına yakışacak şekilde sorumlu davranmaya ve ciddiye alınacak açıklamalar yapmaya davet ettikçe Sayın Yıldırım, sürekli baltayı taşa vuruyor. Sayın Yıldırım, son olarak geçtiğimiz gün açılışı yapılan Yahya Kaptan Anıtı hakkında "Yahya Kaptan anıtı 18 yıl önce yapıldı, ama haberleri yok" diyerek zaten var olan bir şeyin tekrar yapıldığı imasıyla, Süleyman Demirel Kültür Merkezinin yanında bulunan büstün önünde il ve ilçe yöneticileriyle birlikte fotoğraf çektirmiş ve "Belediye başkanından kente daha hakim olmasını beklerdik" diye de eklemiş.
Bir siyasetçi için en sakıncalı şey, bilgi almadan ve araştırma yapmadan alelacele yorum yapmaktır. Daha önce de kendisini uyarmış ve kayda değer şeyler söylemesini ve kendisini dikkate almak istediğimizi ifade etmiştik. Ama Sayın Yıldırım bunu bir tarz olarak benimsemiş olmalı ki aynı hızla devam ediyor ve gülünç duruma düşüyor.
Daha Büst ile Anıt arasındaki farkı bilmeyen birisinin yaptığı eleştiri nasıl dikkate alınabilir? Otoparkın içinde gizlenmiş gibi duran ve varlığıyla yokluğu belli olmayan bir büstü, Yahya Kaptanın ana girişinde bulanan 2500 m2 meydan ve 4 metre yüksekliğindeki anıtla mukayese etmek bile en hafif ifadeyle körlüktür.
Bu durum CHP anlayışı ile bizim anlayışımız arasındaki farkı da ortaya koyuyor aslında. Öncelikle tarihine sahip çıkma anlayışımızdaki farkı ortaya koyuyor. Onlar bir büstü neredeyse gizlercesine bir köşeye koyarak tarihe sahip çıkma edebiyatı yapıyor biz ise bir milli mücadele kahramanını mahallenin merkezine koyarak tarihimizi gelecek nesillere taşıyoruz. Aradaki bu yaklaşım farkı ufkumuz arasındaki farkı da gösteriyor.
Ortada bir gerçek var. Ben açıklama yapmadan önce yürüyüş yolunda yürürken 20 kişiye sordum, kimse Yahayakaptanı doğru tanımıyor. Demek ki bir eksiklik var. 18 yıl önce yapılmış büst demek ki amacına ulaşamamış veya yeterli olmamış. Bunu sorgulamak ve yapılan anıtın doğru olduğu ve başka kültürel öğelerle de desteklenmesini önermesi gerekenler kıskançlık ve çekememezlik yaklaşımları sergiliyor.
Baştan savma iş yaptığını bile bile daha büyük çapta yapılan işi karalamak ve kavramlardan bihaber şekilde güya siyaset yapmak ve yapılan bir işe kara çalmak, İzmit gibi bir yerin CHP İlçe Başkanına yakışmıyor. Eğer Sayın Yıldırım anıt ile büst arasındaki ayrımı yapabilseydi, bu tür ucuz siyasi tavırlar içinde bulunmaz ve komik duruma düşmezdi.
Türk Dil Kurumu'na göre anıt; önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide diye tanımlanırken büst; heykelcilikte başı, göğsü, bazen de omuzları içine alan sanat ürünü olarak tanımlanıyor.
Buna rağmen Selman Yıldırım, her konuda olduğu gibi bu konuda da takdir etmek yerine eleştirmeyi tercih etmiş ve bunu muhalefet olmak adına yapmıştır. Yapılan iki şey arasındaki fark bu kadar net ve açıkken "anıtı biz 18 yıl önce yapmıştık" diyen birisine aslında "tamam, sen yaptın" demek gerekir. Bu, oyunda kaybettiği halde "ben kazandım" diyen çocuğa büyüklerin "peki, sen kazandın" demesi gibidir. Sayın Yıldırım'a bizde "tamam siz yaptınız" demek isterdik. Ama biz çocuk eğlendirmiyoruz, şehir yönetiyoruz. Ve daha da önemlisi Ata'larımızın vasiyetine, mirasına sahip çıkıyoruz. Bunu yaparken de yapmış olmak için değil adını semtimize verdiğimiz ve Milli mücadelede büyük zaferlere imza atan bir halk kahramanını yaşatmak için yapıyoruz.
Zaten Sayın Yıldırım, Yahya Kaptan ismine sahip çıkıp çıkmamakla ilgili değil, Yahya Kaptan bölgesinde İzmit Belediyesi'nin yaptığı büyük ve önemli işlerden rahatsızlık duyuyor ve bu nedenle panik halde açıklamalar yapıyor.
Sayın Yıldırım'ı yerli yersiz her konuyu siyaset malzemesi yapmamaya ve bilgi almadan, araştırma yapmadan alelacele yorum yaparak hem kendisini ve partisini küçük düşürmemeye hem de siyaset kurumunu halkımızın gözünde yıpratmamaya davet ediyorum."
(MA-MA)

17.01.2013 16:03:35 TSI

Editör: Wan Haber