Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen'in çalışmalar ile ilgili yaptığı eleştiriye sert tepki gösterdi.
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen'in belediye çalışmaları ile ilgili yaptığı eleştirilere sert tepki gösterdi. Çalışmalardan esnafın mağdur olmadığını belirten Başkan Vergili, esnafın yanında olduklarını söyledi. Vergili, "Bu konularla ilgili bir sıkıntıdan bize bahsetmedi. Esnaf mağdur oldu falan bu şekilde anlatımlara anlam veremedim. Kimse mağdur değil, 100 bin kişinin hakkında, 'ben yalnız buradan geçineyim' gibi düşünüyorsa o beni fazla ilgilendirmiyor. Bizim yaptıklarımız ortada. Bütün Karabük için yapıyoruz. Falan yerdeki esnaf bir yerde çıktıysa, bunu biz amcamızın oğluna falan tahsis etmedik. Karabük'te belediyenin yerleri 300-400 TL kiraya verilmişken, eş değer yerler 4 bin TL'ye veriliyorsa bunları da çok iyi düşünmesi lazım. Birisi 4 bin TL'ye kiralamış ticaret yapıyor, diğer taraftan Karabük Belediyesi'nin yerini bin TL'ye kiralamış aynı ticareti yapıyor, bunları da rekabet kuralları içerisinde değerlendirilmesi lazım. Alnın teriyle para kazanmaya çalışan esnafın yanındayız. Hiçbir yerde esnafın karşısına çıkmadık. Ankara Caddesi'ndeki alt geçidin esnafa zarar verdiğini sanmıyorum. Zarar vermiş olsa dolu dükkanlar boş olurdu. Ben ticaretten gelen birisiyim. Bunların hepsi siyasi olarak yapılan mağdur ağlamaları bunlar beni ilgilendirmiyor. Bunların içerisinde reel payı az olan konuşmalar, diğer tarafları siyasi konuşmalar. Bir taraf siyaset yapacak, bir taraf hizmet yapacak, biz işin hizmet tarafındayız. Siyaset yaptığımız zaman çok kişi sıkıntıya düşer. Bir yerlerden sıkıntısı varsa gelsin bize anlatsın, bu şekilde konuşmasının bir anlamı yok. Esnafa daha çok yapılacak farklı hizmetler vardır. Esnaf, belediye, devlet bu işbirliğini beraberliği sağlayacak kurum esnaf odalarıdır. Kurumlar arasında esnafla problem oluşturmamalı, çözüm bulmalı, benim gördüğüm sürekli problem oluşturmaya çalışıyor. O da beni ilgilendir konu değil, onu esnaflar görüyor" dedi.
Hayallerinin gerçek olduğunu belirten Başkan Vergili, "5 tane olay söyledik 'hayal' dediler hangisini yapamadık. Alt geçidi eleştiriyor, bir gün kapatalım da Karabük trafiğinin içinden çıkabiliyor musunuz? Dolmuş duraklarında 'yağmur iniyor' diye dolmuşçu esnafımız bunu eleştiriyor, senin daha önce üstün açıktı, altın çamurdu. Aranızda bir lire para toplasanız, 160 lira para toplarsınız, çok basit iki tane silikonu siz bile yaptırırsınız, tamam biz yapıyoruz. 'Bir tarafından da biz tutalım' diye kimse düşünmüyor. Yapılan işler herkese çok basit gelmeye başladı. Çünkü yapılan işler hızlı bir şekilde yapıldı, herkese çok kolay geliyor. Buyursun gelsin kendine güvenin yapsın bu işleri. Bizim hayallerimiz gerçek oldu. Bunu söyleyenler otursun konuşsun, bu arkadaşlarımız hepsi siyaset yapıyorlar. Birileri 'Aslıyok yaylasında koyun var' gibi bir şey diyordu, onların hayatları da Aslıyok yaylasında koyun saymakla geçti. Şuanda da saymaya devam etsinler biz işimizi yapıyoruz" diye konuştu.
MAHALLE TOPLANTILARI
Mahalle toplantıları hakkında da değerlendirmede bulunan Vergili, şunları söyledi:
"Mahallelerde ortak sıkıntı belli, KARGAZ ve su çalışmasından dolayı ortak bir sıkıntı var. Biz şuanda mahallelerde yapmış olduğumuz tespitlere göre Karabük'te yaşamı etkileyecek problem görmedik. Sorunları dinliyoruz bunların içinden önemli olanları halletmeye çalışıyoruz. 3-4 ay sonra yapacağımız toplantılarda bize gelecek insanların sayısı azalacaktır. Burada problemleri olan belediye başkanına ulaşamamış insanlarla gelmesiyle ilgili yapılmış toplantıdır. Gelen insanların sayısı ne kadar azalırsa, sorunların da o kadar azalmış olduğunu gösterir. Bazı problemsiz mahallelerimizde 2-3 katılımcı oluyor, bazı mahallelerde 100-150 kişi katılıyor. Herkes talebiyle bize geliyor."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in kam yatırımları ile ilgili belediyenin arsa üretmesi gerektiği yönündeki açıklamasına da cevap veren Vergili, konuşmasını şöyle tamamladı.
"Kamu yatırımlarıyla ilgili yer çalışması denildiği zaman kamu yatırımlarının merkeze yakın yerlerde olmasının faydası var. Merkeze yakın yerlerdeki arsa üretme pahalı bir program. Pahalı programlarda yatırımı yapacak olan kurumlar bedel ödemek istemiyor. Bizim arsa üretmiş olduğumuz yerlerde kamu yatırımları o kadar işlevli olacağını sanmıyorum, bununla ilgili daha detaylı düşünülüp bir program yapılması lazım. Şuan DDY'nin şehir dışına çıkması söz konusu, burada kamu yatırımlarıyla ilgili belirli bir alan ayrılabilir. Şuana kadar düşünmemiştim ama Mehmet Ali Şahin Bey'in söyleminden sonra kamu yatırımlarını merkezde yaptıracaksak böyle bir alanda çözmemiz söz konusu olacaktır. Kamu yatırımlarıyla ilgili bir alan ayırmayı düşünmemiştik."
(ET-ET-Y)

18.12.2012 15:48:28 TSI

Editör: Wan Haber