Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, dün akşam belediye meclisinde görüşülen ve ticarethanelerde 4.5 lira olarak kabul edilen su ücret artışını kabul etmeyip, meclise geri iade edeceğini söyledi.
Karabük Belediyesi'nin dün akşam gerçekleşen meclis toplantısında, su kullanım bedeli artışıyla ilgili tartışma yaşandı. Belediye meclisinde belirlenen içme suyu artış oranına tepki gösteren Belediye Başkanı Rafet Vergili, konuyla ilgili bugün gazetecilere bir değerlendirme yaptı. Başkan Vergili yaptığı açıklamada, "Karabük menfaatleriyle ilgili belediye menfaatleriyle ilgili her konunun üstünde siyaset yapılmaya başlandı ve bu siyasetin meclisteki arkadaşlarımız yani gerçekten Karabük menfaati, şahısların menfaati, esnafın menfaati hiçbir şey değil. Dünkü tepkimin ana sebebi; şuanda mecliste, komisyonlarda olsun çoğunluk Adalet ve Kalkınma Partililer. AK Parti'li arkadaşlarımız komisyon üyeleri 3'e 2 çoğunlukla almış oldukları kararla ticarethanelerde su kullanımını 4.5 lira olarak belirlediler. Belirledikten sonra tekrar Nedim Yılmaz'ın önergesiyle bir fiyat belirlemeye çalıştılar. Dün akşam alınan 4.5 liralık karar meclisten geçmiş değildir. Çünkü ben bunu tekrar Belediye Başkanı olarak meclise geri yollayacağım. Çünkü bu ticaret sahipleri için uygulanmış olan ticaret sahipleri menfaatlerine olan bir uygulama değil. Bizim ısrarımız belirli bir su tonajına kadar olan esnaf kardeşlerimize ticaret hanelerinde suyun daha fazla indirim yapılması. Ama belirli tonun üstünde sanayi kapsamında çalışan ticarethane sahiplerinin suyunun daha zamlı olması. Onu da şöyle ifade edeyim: 50 tonun altındaki kriterlere göre ayırdığımızda 50 tonun altında bu suyu kullanan esnaf sayımız 3 bin, 50 tonun üzerinde kullanan ise 300 esnaf var. Bu 300 kişinin kullanmış olduğu su anormal bir su ve çoğu israf yapılan su. Şu andaki bizim arıtmadaki su kaynaklarımızı günlük yetecek kapasite. Bu suyu otomobil yıkamada kullanılan yerlerde, tekstil yerlerinde kullanırsak yetmez. Benim ana düşüncem su 4.5 lira değil ben suyun fiyatını 3.5 lira olarak kabul ediyorum. Benim tepkim bundan. Esnaf düşünülmeden yapılan zam var. 50 tona kadar su kullanan ticarethanelere su 3.5 lira 50 tonun üzerinde kullanan yerlere ise yüzde 100 zam uygulanması taraftarıyım. Suyun kontrollü olarak kullanılması için. O arkadaşlarımızın kalkıp gelip kendi kafalarına göre siyaset yapmaları, kendilerine göre program uygulamalarına tepki gösteriyoruz. Toplumun menfaati ve esnafın menfaati düşünülmeden yapılmıştır. Biz indirim yaparken de aynı tepkileri ortaya çıkıyor, belediyenin menfaatlerini ortaya koyduğumuz her hangi program da da aynı tepkiler ortaya çıkıyor" dedi. Komisyon kriterlerinin kendilerini ilgilendirmediğini belirten Vergili şöyle devam etti:
"Çünkü bunu belirleyen komisyon üyeleri AK Partili meclis üyeleri. Onlar kendilerine göre oyun oynuyorlar. Önce 6 lira'yı kendileri belirliyorlar, bunu beğenmiyorlar 4.5 lira yapıyorlar, onu beğenmiyorlar 5 lira yapıyorlar. Kararsız bir şekilde kendi verdikleri kararların arkasında olmadan devam ediyorlar. Biz onların ve komisyonun kararlarını ne de meclisin kararını kabul ediyorum. Ben bunu tekrar meclise görüşülmek üzere geri iade edeceğim. Suyun tonu 3.5 lira olacak 50 tona kadar, bunun üzerindekiler yüzde yüz zamlı olacak. Biz Karabük'ün menfaatlerini düşündüğümüzden kesinlikle bu kararı kabul etmiyoruz. Ellerinden bir şey gelmediği için oy birliği ile bütün karlar çıkıyor. Yoksa yani en ufak bir nokta yakaladıkları zaman siyaset yapmaya çalıyorlar, şuan olduğu gibi. Asıl önemli olan bu karar AK Parti il yönetiminden çıkıyor. Şuanda il yönetimi Karabük'te konutlarda kullanılan suyun 1.74 lira olduğunu görüyor. Esnafın suyunun da 3.5 lira olması için ısrar ediyorum. Peki aynı il yönetimini Safranbolu ilgilendirmiyor mu? Safranbolu'da vatandaş 2.80 liradan su içerken, Karabük'teki vatandaş da arıtılmış suyu 1.74 liradan içiyor. Öbür taraftaki su da belli. Günlerce anlattık, anlayabilen anladı, almayan anlamadı. Şuanda en kötü şartlarda Karabük'te bir vatandaşın cebinde 30 lira para bırakıyoruz 2.80 liraya göre. İl yönetimi Safranbolu'da bu suyun fiyatını indirtmeyi düşünmüyor mu? Tamamen AK Partili bir belediye ve meclis üyeleri. Ben de il yönetimine bunu soruyorum. Burada oynadıkları oyunu orada oynamalarına da gerek yok hep beraber bu suyun fiyatlarını indirebilirler. Seçim kazanmak için çaresizce saçma sapan işler yapacaklardır. Bu hizmetlerin dışında yapabilecek hiçbir şeyleri yok. Çok basit oyunlarla, politikalarla siyaset yapmaya çalışacaklar bunlarda normal. Bizden önceki belediye AK partili belediyeydi. Ne var yaptıkları soldan çıkmalı üst geçit, bir tane şelale, bunun dışında hizmet nerde. Meydan kütüphane, hal yaptık bütün şehrin asfaltını yeniledik, su şebekesini ve kanalizasyonları yeniledik. Her gün pankart ve TOKİ vardı başka ne vardı. Suya yüzde 10 indirim basit bir karar değil. Türkiye'de su fiyatlarına baktığınız biz her eve aylık 50 lira katkı sağlıyoruz" dedi.
"Vatandaşların aleyhine olacak kişilerin menfaatine olacak komisyon kararların tümünü ben kişisel olarak durdurabilirim" diyen Vergili, "Meclisten geçen her konuyu bir yıl boyunca davaya yollarım. Bir yıl sonra da çok iyi biliyorum, belediye meclisinde AK Partili meclis üyeleri olmayacak. Yüzde 100 zammı bile AK Partili meclis üyeleri oy birliği ile kendileri aldı biz almadık. Bizde yüzde 10 indirim yaptık, zammı yapan kendileri" diye söyledi.
Yeniden aday olup olmayacağı yönünde bir soruya ise Başkan Vergili, "Bunla ilgili daha erken. Bunun için önce Ankara'ya gidip bugün genel merkezde görüşme yapacağım. Zaman içerisinde ne derece nereye kadar gideceğiz belli olacak. Ben yapılan hizmetlerin yeterli olduğunu düşündüğüm için aday olmamayı düşünüyorum. MHP'de mutlak surette burada belediye başkanlığını alacak şekilde olmak şartıyla. Ben kesinlikle aday değilim demedim. Önemli olan MHP'nin tekrar belediye başkanlığını almasıdır" cevabını verdi.
(YE-ÖA-AŞ-Y)

07.02.2013 17:17:34 TSI

Editör: Wan Haber