İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Metrobüs hattı ciddi bir yoğunluk oluşturdu. 400 bin civarında yolcu beklerken, 800 bini yakaladı. Saatte 34 bin tek yönde yolcunun, lastik tekerleklilerle taşınması mümkün değil. Burasını rahatlatmak için önemli çalışmalarımız var" dedi.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 2013 yılının ilk meclis toplantısına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da katıldı. Toplantıda İstanbul ulaşımıyla ilgili açıklamalar yapan Başkan Topbaş, metrobüs hattının kapasitesini aştığını ve burayı rahatlatacak çalışmaları olduğunu söyledi. Kadir Topbaş, "Bu yıl şehre 8 milyar lira yatırım olarak girecek. 2013 yılının sonuna vardığımız zaman İstanbul'da yapmış olduğumuz yatırımlar toplamını, 60 milyar lira olarak konuşacağız. İstanbul iflas eden bir belediye olsa Türkiye sarsılır. Biz yatırımlarımıza devam ediyoruz. Karayolları ve lastik tekerlekli sistemler olmak üzere yatırımlarımızı ulaşıma yapıyoruz. 8 yılda 24.4 milyar lira, ulaşıma yaptığımız yatırım. Dünyada metroları merkezi yönetimler yapar. Biz bugüne kadar metroya 7 milyar lira civarında yatırım yapmışız. Bizim ulaşımla ilgili yaptığımız yatırımlar, 2013 yılı sonunda 28.4 milyar lirayı bulacak" diye konuştu.

"ÜSKÜDAR ÜMRANİYE METRO HATTI 2016 YILINDA"
Üsküdar-Ümraniye metro hattının 2016 yılında devreye gireceğini belirten Başkan Topbaş, "38 ayda bitirilecek, 22 kilometrelik metro hattı özelliğini taşıyacak. Otogar-Bağcılar hattı 2013'ün ortalarında devreye girecek. Sanayi Mahallesi-Seyrantepe üçüncü tüpünün 20 aylık bir sürede devreye girmesi beklenmekte. Kartal-Pendik-Kaynarca hattı var; bunu da Tuzla'daki tersaneye uzatma işlemi yapmaktayız. İhale aşamasına getirdiğimiz ve çok önemsediğimiz Kabataş'tan başlayacak olan Beşiktaş-Mahmutbey metrosu ihale aşamasına geldi ve 2013 Mayıs'ta ihalesini yapmayı düşünüyoruz. Diğeri de Bahçelievler-Beylikdüzü ile ilgili bir metro hattımız var, bunu da Ulaştırma Bakanlığımız yapacak" dedi.

"400 BİN BEKLİYORDUK, 800 BİN GELDİ"
Metrobüs hattının ciddi bir yoğunluk oluşturduğunu ifade eden Başkan Topbaş, "400 bin civarında yolcu beklerken, 800 bini yakaladı. Saatte 34 bin tek yönde yolcunun, lastik tekerleklilerle taşınması mümkün değil. Burasını rahatlatmak için önemli çalışmalarımız var. Bir de Kabataş'taki tramvayı Beşiktaş'a uzatabilir miyiz diye bir çalışmamız var" dedi.
Haliç metro köprüsüyle ilgili çalışmaları da anlatan Topbaş, "1 milyon yolcu Yenikapı'ya inecekse başka türlü geçemiyorsanız bu köprü var. Bu köprü 19 yıldan beri devamlı tartışılıyorsa, biz de bu kente karşı hassasiyeti olanlar olarak kente saygımız tabii ki sonsuz. Bir şeyi yaparken de hassasiyetle yaptığımızı söylüyorum. Bizim buna daha farklı taşıyıcılarla kazık çakma imkanımız yok. Galata köprüsü yılda 1-2 santim batıyor. Altı balçık" dedi.
Topbaş, Haliç metro köprüsü inşaatını anlatırken, kendi tablet bilgisayarını kullandı. Topbaş, tablet bilgisayarında bulunan fotoğrafı, Bakan Davutoğlu'na da gösterdi.
(MA-ET-OK-Y)

10.01.2013 15:03:08 TSI

Editör: Wan Haber