İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte dün yaşanan sıkıntıların, kar yağışı nedeniyle meydana gelen 344 trafik kazasından kaynaklandığını açıkladı. Topbaş, metrobüsün artık yetersiz kaldığını belirterek, "Metrobüsün çok daha rahat hizmet vermesi için iki şerit geliş, iki şerit gidiş olması lazım ki bir problem yaşandığı zaman diğeri rahatlıkla kullanabilsin" dedi.
Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'da dün etkili olan kar yağışının sonuçlarıyla ilgili olarak AKOM'da basın toplantısı düzenledi. İstanbulluların dün sabah karla uyandığını hatırlatan Başkan Topbaş, hava sıcaklığının 13 derece düşmesi ve şiddetli rüzgarın etkisiyle başlayan buzlanma ve kar yağışının İstanbul'un kuzey bölgelerinde etkili olduğunu söyledi. Topbaş, "Kar yağışı İstanbul'un kuzey bölgelerinde etkili oldu. Maalesef bu süre içerisinde 344 trafik kazası, kamyon ve TIR kazaları nedeniyle de Sarıyer, Beykoz, Arnavutköy ve Beylikdüzü gibi bölgelerde trafikte ciddi problemler yaşandı. Ekibimiz her zaman olduğu ciddi bir çalışma ve performans gösterdi" diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin karla mücadelede ekipman olarak, araç gereç olarak teçhizatının yeterli seviyede olduğunu dile getiren Topbaş, "Vatandaşlarımızın uyarılarda dikkat ettikleri kar lastiği kullanma ve yoğun kar yağışında sürücü mesafesini ayarlama noktasında hassasiyetleri tabii ki bize çok büyük sıkıntılar yaşatmadı. Ben bundan dolayı İstanbullulara teşekkür ediyorum" dedi.
Topbaş, meydana gelen 344 trafik kazası ve yolda kalmaların yoğunluk ortaya çıkardığını ifade ederek, "Yoğun kar yağışından en çok etkilenen nokta Kilyos istikametinde Madenler bölgesi. 40 santimetre kalınlığında bir kar sebebiyle bu bölgede ciddi problem yaşandığını gözlemledik. Ekiplerimiz müdahale etti. Biz de AKOM'dan takip ettik. Sabaha kadar 250 aracımız ve bin 300 personelimiz bu çalışmayı sürdürdü" diye konuştu.
Bugün itibariyle İstanbul'un hiçbir noktasında problem olmadığını dile getiren Başkan Topbaş, "Kapalı köy yolları yok, her yere ulaşıldı. Zaten dün itibariyle şehir merkezi ağırlıklı çalışmalar nedeniyle bir problem yaşanmadı. Bugün itibariyle de İstanbul'un hiçbir noktasında ulaşım problemi yok. Bizim meteorolojik değerlere göre yaptığımız çalışmalarda dün aldığımız kar Cuma günü itibariyle beklenmekteydi. 13 derece birden hava sıcaklığının düşmesiyle yoğun bir sıkıntı ortaya çıktı" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Metin Oktay Spor Tesisleri'nde 305 evsizin himaye altına alındığını söyledi. Hava sıcaklıklarının 5-6 derece artacağı yönünde kendilerine bilgi ulaştığını aktaran Topbaş, "Kar beklenmiyor ama ekiplerimizi hazır bulundurmak durumundayız" dedi. Topbaş, ticari araçlara getirilen kar lastiği zorunluluğunun, özel araçlara da getirilmesi gerektiğini söyledi.
Metrobüs yolunda dün meydana gelen kaza ve yaşanan aksaklıkların hatırlatılması üzerine de Topbaş, "Metrobüs hattı artık kendi kapasitesinin üstüne çıktı. Bir metro hayatına dönüştürme çalışmalarımız var. Dün 40 dakika problemden dolayı sıkıntı yaşandı. Bu 40 dakika değil, 10 dakika bile olsa bir problem. E-5 hattında yaptığımız bu düzenleme bir şerit gidiş, bir şerit geliş olarak hazırlanmış durumda. Çünkü başka imkanımız yok. Metrobüsün çok daha rahat hizmet vermesi için iki şerit geliş, iki şerit gidiş olması lazım ki bir problem yaşandığı zaman diğeri rahatlıkla kullanabilsin. Ama biz burada zor şartlarda, 800 bin insanın günlük ihtiyacını karşılayacak ulaşım sistemini kurduk. Büyük bir sıkıntıya doğru gitmekte bunu gözlüyoruz. Bunun kapasitesi 300 bini geçmemesi gerekirken iki misli bir yoğunluk yaşanmakta. Orada olası bir ufak kaza, bir lastik patlama veya farklı bir durumda sistem tamamen duruyor. Bunun başka bir seçeneği ancak metro hatlarının geliştirilmesiyle mümkün" diye konuştu.
Topbaş, meydana gelen kazaların vatandaşlara SMS'le aktarılmasında fayda olduğunu belirterek, "Çünkü bazı noktalardaki trafik kazaları sebebiyle tıkanmalar, bizim belediyenin ihmali şeklinde tepkiler alıyoruz. Orada bir kaza olduğunu vatandaş anında görürse belki istikametini değiştirecek, o yoldan gitmeyecektir. İstanbul'da ciddi kazalar olmakta. İstanbul'un ana omurgası E-5 ve TEM. Kaza olduğu zaman bütün bölgelerde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Ekiplerimizin ulaşmasında sıkıntı yaşıyoruz" dedi.
(ÇK-OK-Y)

21.12.2012 11:29:54 TSI

Editör: Wan Haber