Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülen Çankaya Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçesi'ne yapılan müdahale ile ilgili olarak, hizmetin engellenmesi girişimlerinin boşa çıkartılacağını söyledi.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "28 Kasım 2012 günlü Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Çankaya Belediyesi'nin 2013 Mali Yılı Bütçesi'ne yönelik hasmane bir tutum sergilenerek belediyemiz bütçesine önümüzdeki yıl yatırım yapılmasını engelleyen bir müdahale gerçekleştirilmiştir. Büyükşehir sınırları içindeki hiçbir ilçe belediyesinin bütçe görüşmelerinde yaşanmayan bu tavır, Çankaya Belediyesi'nin 2013 yılında borçlarını ödemeden hiçbir harcama yapmasına olanak bırakmayacak bir düzenleme içermektedir. Bu müdahale 5216 sayılı Kanun'un 25. maddesinde sıralanan değişiklik yapma gerekçelerine de açıkça aykırıdır. Daha önce Büyükşehir Belediyesi'nin böylesi müdahaleleri Danıştay tarafından iptal edildiği halde aynı içerikli bir karar, 'bakalım bu sefer de yargıdan iptal kararı alabilecek misiniz' ifadeleri eşliğinde fütursuzca tekrarlanmıştır. Bu tutum ve açıklamanın yargıya müdahale niteliğini ilgililerin takdirine bırakıyorum. Böylece 2013 yılında Çankaya Belediyesi'nce gerçekleştirilecek temel belediye hizmetlerine yönelik harcamaların (asfalt, kaldırım, yol, park, temizlik vb) yapılmasına engel olunmaya çalışılmış ve sadece borç ödemesi yapması karara bağlanmıştır. İlçe belediyelerinin bütçeleri Büyükşehir Belediyesi'nce ancak yatırım ve hizmetler arasında bütünlük sağlayacak biçimde 'aynen veya değiştirilerek' kabul edilir. Bu gerekçe ve yönteme uymaksızın Çankaya Belediyesi'nin bütçe kararnamesinin giderleri düzenleyen bölümüne hüküm ilave edilmesi, üstelik sözkonusu hükmün her bir cümlesinin mevzuata açıkça aykırı olması akla iki olasılık getirmektedir. Ya 'bile bile yapılmış bir yanlış' ya da ciddiyetsizce gündeme getirilmiş 'yok hükmünde bir karar' ile karşı karşıyayız. Ancak her iki durumda da heba edilecek olan kamu kaynağıdır. Bu yanlışın düzeltilmesi için gerek belediyelerin zaman, insan ve para kaynaklarını harcamak durumunda bırakılıyor olması, gerekse yargının boş yere meşgul ediliyor olması kabul edilebilir değildir" dedi.
"Büyükşehir Belediye Meclisi, Çankaya Belediyesi'nin bütçesini kabul ederken yaptığı müdahale ile yetkilerini aşmıştır" diyen Tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü Büyükşehir Meclisi'nin yetkisi bütçe metninden mevzuata aykırı ibareleri çıkarmak ya da değiştirmek, gelirleri yasal düzeye çekmek, kesinleşmiş borçlar ve ortak yatırımlar için ödenek eklemek ile sınırlıdır. Oysa bu müdahale ile meclis kararları yasaların üzerinde bir yetki tanımlayabilirmiş gibi Çankaya Belediyesi'nin ödeme yapacağı ve yapamayacağı giderler tariflenmiş, aksi halde gecikmelerden doğacak faizlerden kimlerin sorumlu olacağı işaret edilmiştir. Öncelikle bilinmelidir ki, belediyemizin 2009 yılı öncesine ait borçlar tamamen ödenmiştir. Ayrıca önceki yıllara ait vergi, sigorta vb. borçlarının da tümü yapılandırılmış, taksit ödemeleri gün geçirilmeden yapılmıştır. Tüm belediyelerde olduğu gibi yapılan iş ve hizmetlerin karşılığı olarak oluşan ödemeler de bir program dahilinde gerçekleştirilmektedir. Buna karşın Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AKP'li üyelerince verilen ve kabul edilen önerge ile önümüzdeki yıl yeni yatırım harcaması yapılmasının önüne geçilmek istenmiştir. Eğer belediyelerin borçları nedeniyle yeni yatırım yapmasına yönelik bir düzenleme ve yapılandırma gerekliliği var ise, bunun ülkemizdeki ilk ve tartışmasız muhatabı 9.2 katrilyon yeni TL ile ülkenin en borçlu belediyesi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi'dir. Borçlar ödenmeden yeni yatırım yapılmaması yönünde bir yasal gereklilik var ise, Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır hiçbir hizmeti yapmaması ve Büyükşehir Meclisi'nin ilk önce büyükşehir bütçesine böylesi bir madde eklenmesi beklenirdi. Oysa, büyükşehir başta olmak üzere, diğer tüm ilçe belediyeleri için böylesi bir borç durumuna bakılmaksızın yapılan bütçe onayı, Çankaya Belediyesi söz konusu olduğunda hasmane ve kindar bir tavırla belediyemizi kısıtlama biçiminde tezahür etmiştir. Bunun nedeni Çankaya Belediyesi'nin her alanda yoğun olarak yürüttüğü çalışmalar ve yükselen hizmet düzeyinin Büyükşehir Belediyesi yönetiminde yarattığı tedirginlik ve rahatsızlıktır. Bir süredir Çankaya Belediyesi'ni 'çalıştırmama' yönünde park yıkımları, şikayetler ve denetimler gibi kaba ve aşırı güç kullanımları ile ortaya çıkan bu tavır, son olarak bütçenin yatırıma yönelik olanaklarının yok edilmeye çalışılması ile kendini bir kez daha göstermiştir. Bu aslında Çankaya ve Çankayalıyı cezalandırma ve kendisine oy vermediği için hizmetten mahrum bırakmaya yönelik bir baskı ve ötekileştirmenin çok açık bir ifadesidir. Çankayalının siyasi tercihini etkileyemeyeceği gibi Çankaya Belediyesi'nin çalışmalarını engelleyemeyecektir. Belediyemiz, Çankaya ve Çankayalıya daha etkin ve daha yoğun hizmet verme çaba ve kararlılığını sonuna kadar sürdürecektir. Belediyemizin başarılarından ürkenlerin hasmane tutumları Çankaya'yı durduramayacaktır."
(BK-CC-Y)

01.12.2012 11:18:06 TSI

Editör: Wan Haber