Van TSO yönetim kurulu üyeleri ile VGC’yi ziyaret eden Takva, VGC Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Sevinç ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.


Göreve geldikleri günden bu yana yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirten Takva, kentin gündemi ile siyasi partilerin yerel seçim çalışmaları ve son günlerde vatandaşların tepkisine neden olan İmar Kanununun 18. maddesine ilişkin konuları ele aldı.


Takva, kentte yapılan 41 kilometrelik çevre yolunun önündeki en büyük engelin 18. madde uygulaması olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Çevre yolunun 18. madde uygulamasına takılıp kalması bu kent için olumsuz bir durum teşkil ediyor. 18. madde mağduriyet oluşturuyor. İnsanlar bu durumdan mağdur oluyorlar. Deprem yaşamış bu kentte ekonomik daralmanın önüne geçmek için kamu kaynaklarının etkin kullanılması gerekir. Bu nedenle çevre yolunun yapılması için kamulaştırma uygulamasıyla hemen çalışmalara başlanmalıdır. Yaptığımız araştırmada Diyarbakır, Bitlis, Şanlıurfa, Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Batman, Kayseri ve Rize’de yapılan çevre yolları kamulaştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş. Bu uygulamanın Van’da da yapılması gerekir. Aksi takdirde yaklaşık 5 yıldır yürütülen çevre yolu projesi, sürekli engellerle karşı karşıya kalacak ve daha uzun yıllar olumsuz bir durumda gündemdeki yerini koruyacaktır.”


Çevre yolu güzergahında arazisi bulunan vatandaşların mağdur olacağını ve yoksullaştırılacağını dile getiren Takva, bu durumun önüne geçmek için Ulaştırma Bakanlığı’nın acilen kamulaştırma uygulamasını hayata geçirmesi ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma yapması gerektiğini ifade etti.


Takva, bu konuda kent dinamiklerinin ortak hareket etmesi gerektiğine inandığını bildirerek, “Van çevre yolunun bir an önce bitirilmesi ve kullanıma açılması için, kamulaştırmanın yapılması gerekir” dedi.


VGC Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Sevinç ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Takva’ya çalışmalarında başarı diledi.

Editör: Wan Haber