İlhan Siyahtaş

2013’te Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine Ekonomide Değişim Hareketi adayı olarak katılarak seçimi kazanan TSO Başkanı olan Necdet Takva basın toplantısı yaparak bir yıl içinde oda ve kente yönelik katkılarını, başardıklarını, başaramadıklarını açıkladı. Takva konuşmasının sonunda yapamadıkları için özür diledi. Göreve geldiklerinden itibaren doğruluk, dürüstlük ve şeffaflıktan bahsettiklerini, elimizden geldiği kadarıyla buna riayet etmeye çalıştık diyen TSO Başkanı Necdet Takva bir yıllık faaliyet raporunun sunumunu yaptı. Toplantıya meclis üyeler, yönetim kurulu üyeleri, meslek komiteleri ve basın mensupları katıldı.

YETKİLERİ SINIRLIDIR VE SADECE KONUŞUR

Ticaret ve Sanayi Odası’nın lobi kuruluşu olduğuna işaret eden Takva, “Bir meslek odası olması sebebiyle TSO’nun yapacağı görevler yasa ile sınırlandırılmıştır. Oda bir karar merciği değildir. Lobi kuruluşu olmanın ötesinde yetkileri sınırlıdır ve sadece konuşur, sadece sorunları dile getirir. Dolayısıyla toplumda oluşan beklentileri karşılama konusunda zafiyet gibi değerlendirilebilen konularda meslek odalarının bu vasfını mutlaka göz önündü bulundurmak gerekiyor" dedi.

35 meclis üyesi ile 9 yönetim kurulu üyesi, 12 meslek komite başkanı ve meslek komite üyeleriyle bir yılı toplandıklarını,  meslek komite toplantılarının bir odanın olmazsa olmazı olduğunu belirten TSO Başkanı Necdet Takva, “Türkiye'nin en etkin komite toplantılarını yapan odalardan biriyiz. 12 Meslek Komitesi ile birlikte 144 Toplantı ve bu toplantıların sonucunda 492 karar aldık. Bir yılda 82 gündem maddesiyle 12 kez meclis toplantısı gerçekleştirdik. Toplantılarda 82 gündem maddesi görüşüldü. 58 yönetim kurulu toplantısında ise 679 gündem maddesi görüşüldü” dedi.

VERGİ TERKİNİ İÇİN UMUDUMUZ VAR

Vergi terkini konusunda oda olarak ellerinden geleni yaptıklarına ama bir sonuç alamadıklarına işaret eden, Takva, “Biz 6 bakanla bir heyet şeklinde görüştük. Maliye Bakanı hariç diğer bütün bakanlar bize destek çıkacaklarını belirtmişlerdi. Vansesi gazetesi ve Yeminli Mali Müşavir İlhan Güneri’nin desteği ile depremde yaşamış ve depremden sonra biriken vergi borçlarının affedilmesi konusunda bir yasa tasarısı hazırlandı. Tasarı Hakkâri Milletvekili Adil Zozani tarafından plan bütçe komisyonuna taşındı. Ancak komisyonda reddedildi. Ümidimiz verilecek teklif ve Van milletvekillerinin sahiplenmesiyle yasanın genel kuruldan geçmesi” olduğunu belirtti.  

VAN’IN İRAN PAZARINA İHTİYACI VAR

Sınır ticareti konusuna değinen Takva “Sınır Ticareti İhtisas Gümrüğü, Sınır Kapısı, Gelincik Sınır Kapısı meselesine üçüncü bir bakış açımız var.  Özellikle İran pazarına erişimimiz konusunda bizim önceliğimiz bu konuda yeterince çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Bu konuda da göreceli bir başarı elde edildi. Kapıköy’de binamızın yapılması ihale aşamasındadır. İran tarafındaki Kotor deresindeki 40 kilometrelik yolun ihalesi yapıldı. İnşaat çalışmaları başlamış durumda. Bizim en önemli öncelliklerimizden bir tanesi de Kapıköy’dür. Van’ın İran pazarına ihtiyacını da çalışma ve müdahale alanımız olarak addettik" şeklinde konuştu.

SINIR İLLERİN DURUMU HEP AYNI

Türkiye’deki sınır illerinin kaderlerinin böyle olduğunu dile getiren Takva ”Türkiye’de bulunan sınır illerinin kaderleri aynıdır. Van’ın ekonomik durumu nasıl ise bu Edirne’de, Kırklareli’nde de böyledir. Türkiye’nin ulusal politikaları sınır illerinde daha çok güvenlik gerekçeli politikalara dayanıyor. Bunun mutlaka değişmesi gerekir. Türkiye’nin sınır kentleri ile bir araya gelerek bunun bir ulusal politikanın, güvenliğin ötesine giderek, ekonomik işbirliğine dönüşmesine yönelik bir projemiz ve çabamız var. Birkaç oda ile görüştük, herkesim bu meseleye sıcak bakıyor. Ankara merkezli Sınır İlleri İşbirliği Komisyonu yada bir platform şeklinde bir bütün halinde, yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde böyle oluşum gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Van, Edirne, Gaziantep,  Hakkari, Şırnak, Hatay, Ardahan, Mardin, Iğdır, Kars, Şanlıurfa, Kilis, Kırklareli bu illerle bir dayanışma bir birliktelik ve birlikte strateji geliştirme gerektiğini biliyoruz. 2013 yılı hedefleri içerisindeydi 2014 yılı içerisinde inşallah gerçekleştireceğiz” dedi.

SRC SINAV MERKEZİ VAN’DA OLACAK

SRC sınavlarının Van'da yapılacak olması sözünü aldıklarını belirten Takva, "Önümüzdeki günlerde SRC sınav merkezi Van'da kurulacak. Çağrı Merkezi kurulması bir yıldır gündemimizde. Buradaki amacımız En az 700 kişinin istihdam edebileceği bir alan yaratmak bunun içinde Kalkınma Bakanı bize söz verdi. Odamızda 200 metrekare alanı kendilerine tahsis ettik” dedi.

SEGEM SINAVLARI VAN’DA YAPILACAK

Sigortacılık sektörü için çok önemli olan SEGEM sınavları Van’da yapılması yönünde söz aldıklarını vurgulayan Takva, “Sigorta teknik personel sınavlarının burada yapılması için  girişimlerimiz olumlu sonuçlandı. Bundan sonra SEGEM Sınavlarının ilimizde yapılmasını bekliyoruz”  diye konuştu.

İMAR PLANI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

İmar planı ve kentsel dönüşüm konusunda TSO’nun ciddi bir duyarlılık gösterdiğini ifade eden Necdet Takva, “ İnşaat mühendisleri odası, Mimarlar Odası, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yakın görüşmelerimiz oldu. Bu halen güncelliğini koruyan bir konudur, bundan sonra ki süreçte de devam edeceğiz.  Deprem sonrası kentsel dönüşümde yıkılan riskli bina ile yıkımı gerçekleşmemiş bina arasındaki uygulanan çifte standardın kaldırılması için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

LOJİSTİK KÖY

Takva, “ Yaklaşık 9 ay önce Lojistik Köy üzerinde çalışmalarımız vardı. Avrupa Birliğinin iş geliştirme merkezinin de katkısı ile bir çalışma yaptık. Şimdi bu projemiz aşağı yukarı gerçekleşiyor. Bu lojistik köy bağlamında olmasa bile devlet demir yolları Türkiye’de lojistik merkezleri oluşturuyorlar. Bu aşağı yukarı Anzaf Kalelerinin olduğu bölgenin demir yollarının bir alt geçidi var, o bölgeye gittik ve alanında ziyaret ettik. Devlet demir yollarının lojistik bürosunu oraya götürmesinden müteakip, Mamedik vadisi dediğimiz yerden Organize Sanayi Bölgesine demiryolu bağlantısı gerçekleştirilecek.  OSB’den yükler direk vagonlara yüklenecek. Bu çalışma sürüyor”

AVM KURULMASI

Van’da AVM’lerin kurulması ile ilgili çok fazla toplantılar yaptık ve taleplerde bulunduk. Zaman zaman sosyal medya üzerinden eleştirildikte, burda ortaklık kültürüne dayalı bir alışveriş merkezi ihtiyacının herkes tarafından biliniyordu ve gerekli çalışmaları yapıyorduk. Global Holding şuan çalışmalara başlamış durumda ve bununla ilgilide büyük bir emek harcadığımızı da sizlerle paylaşmak istiyorum.

EKONOMİK SUÇLARA AİT SİCİL AFFI

Takva “ 30-40 yıllık bir çatışmalı dönem var. Bu çatışmalı dönemlerin yaratmış olduğu tahribatlar açısından ticarete konu olan malların sevkinde, piyasaya sunumunda da bir suç potansiyeli oluşmuştur. Bölgesel olarak bu suç potansiyelinin ortadan kaldırılması için özel bir çalışmaya ihtiyaç vardır. Araç parkları bundan dolayı dolu,  bu bölgesel bir sorundur. Sosyolojik bir sorundur. Yasal anlamda çözülmesi gereken bir hadisedir ve olayın çözülmesi aşamasında elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” dedi.

VAN’A ÖZEL EKONOMİK PAKET

Van’a özel bir ekonomik paketin olması gerektiğini d üşündüklerini belirten TSO Başkanı Takva, “  Bu bir fantezi olabilir ama bu kentin daha yaşanılabilinir olması, daha refah, üreten bir kent olabilmesi içinde, böyle bir özel ekonomik paket iddiamız her zaman güncelliğini koruyor “dedi

FUARLARA KATILIM

Emitt, Yörex ve Travel Turkey fuarlarına ortak katılım sağlayarak ilin tanıtımına katı sunduklarına işaret eden Takva, dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını oluşturmak için çabaladık ve bunu başardık şeklinde konuştu.

Yapılan bazı çalışmaları da başlıklar halinde anlatan Takva, "İlçelerimizin ekonomik ve sosyal durumunu içeren ve uygun yatırım olanakları ile potansiyellerini ortaya koyan ilçe raporları hazırlandı.  Başkale ve Çaldıran ilçelerimizde temsilcilik açtık. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren üyelerimizin taleplerinin karşılanmasına yönelik oda personelimiz Organize Sanayi Bölgesinde görev yapıyor.   Van TSO- ABİGEM Yatırım Destek Ofisi tarafından 247 firmaya çeşitli konularda (Eğitim-Bilgi-Danışmanlık-Finansmana Erişim)  destek sağlandı. Bu dönemde 151  adet kurum ve kuruluş ile Sivil Toplum Örgütüne, odamız toplantı salonları tahsis edilmiştir. TOBB tarafından Van'da yapılacak lisenin protokolü, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun katıldığı törenle odamızda  imzalandı. İlimizde denizcilik sektörünün gelişerek büyümesi, sektörde faaliyet gösteren firmaların çıkarlarının korunması, ortak ihtiyaçlarının karşılanması, denizcilik mesleğinin geliştirilmesinin sağlanması amacı ile Deniz Ticaret Odası Temsilciliği açılmasına yönelik girişimlerimiz kabul edildi" şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECEİNE DESTEK VERDİK

Takva, “ Ülkemizde uzun yıllardır süregelen çatışmalı ortamın sona ermesine ilişkin atılan adımların ülkede yarattığı olumlu havanın devam etmesi ve somut adımlara dönüşmesine yönelik 365 Oda Borsaya çağrıda bulunduk. 20’ye yakın Oda ve Borsadan çözüm sürecine destek geldi.  Odamız yerel seçimlerde tarafsızlığını korumuş, sağlıklı ve huzurlu bir yerel seçim için sivil toplum kuruluşları ile birlikte koordineli çalışmıştır” dedi.

BORÇ 364 BİN LİRA

TSO’nun geçen bir yılını rakamsal olarak değerlendiren Takva,  bir yıllık bütçenin 4 milyon 100 bin olarak gerçekleştiğini ve son 6 aylık gelirin 1 milyon 518 bin 918 lira 76 kuruş, giderin ise 1 milyon 475 bin 799 lira 93 kuruş olarak gerçekleştiğini ifade etti.  Takva, “Toplam borcumuz 364 bin lira, toplam nakit ise 172 bin lira olarak bütçemiz gerçekleşmiştir” diye konuştu.

ÖZÜR DİLEDİ

Yapılanların yanında yapamadıklarını özür dileyerek açıklayan Takva,  “  Vergi terkinini ve faiz affını gerçekleştiremedik. Odaya ait borçları kapatamadık.  Değerli üyelerimizi yeteri kadar ziyaret edemedik. TSO plaket dağıtan oda olmayacaktı.  Yapamadıklarımız için özür diliyoruz.” dedi.

TSO PERFORMANSI İÇİN NE DEDİLER?

Takva’nın açıkladığı bir yıllık TSO karnesi ve geride kalan bir yıl oda üyeleri, iş çevreleri,  tüccarlar ve kamuoyu tarafından değerlendirmeye başladı. Meslek odları ve iş adamları ilk değerlendirmelerini Vansesi ile paylaştı.

Meslek odalarında şeffaf, hesap verilebilir bir yönetim anlayışının olması gerektiğine dikkat çeken Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok düşüncelerini gazetemiz Vansesi’ne anlattı. Çok,“ TSO meclis üyeleri ve yönetim kurulunu kutluyorum. Bir yıllık faaliyetlerini, yaptıklarını, yapamadıklarını üyelerine, kamuoyuna açkılamalarını çok değerli buluyorum. Necdet Takva ve ekibi geçen bir yıl içinde başarılı işler gerçekleştirdiler. Ancak bu yeterli değil, daha başarılı olmaları gerekir. Van’ın meslek odaları Gaziantep, Kocaeli, Konya gibi çalışması, ses vermesi hepimizin beklentisidir” dedi.

Eski TSO Başkanı Feridun Irak da TSO’yu bir yıl içinde başarılı bulduğunu belirterek “Düzenli toplantılar yaparak ilin sorunlarını görüşen, çözüm üreten TSO başta meslek komitesi üyelerini, meclis üyelerin ve yönetim kurulu üyeleri ve başkanlarını tebrik ediyorum. Yasaların vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde değerlendirdiğimizde TSO’yu bir yıl içinde başarılı buluyorum” dedi.

Eski başkanlardan Mirza Nadiroğlu il dışında olduğunu döndüğünde değerlendirme yapacağını söylerken Apex plastik boru fabrikası sahibi, TSO eski meclis başkanlarından Hasan Perihanoğlu TSO’nun bir yılını başarılı bulduğunu kaydetti. Bazı meslek odaları başkanları, iş adamları ise bir değerlendirme yapmak istemediklerini belirttiler. 

Editör: Wan Haber