Oda Başkanı Karel’in, hükümet başta olmak üzere tüm yetkililerin deprem sonrasında gösterdiği gayreti hiçe sayarak yanlış beyanatlarda bulunduğunu ifade eden Başkan Solmaz, bu beyanatların ile sadece zarardan başka bir şey vermediğini söyledi. İlde yaşanan deprem sonrasında Van Valisi Münir Karaloğlu ve milletvekillerinin ildeki küçük sanayi sitesindeki esnaf için büyük gayretler içerisine girdiğini belirten Solmaz, “Oda başkanımız, hiçbir belgeye ya da bilgiye dayanmadan, ilin valisi, milletvekilleri, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) il teşkilatı ve kooperatifimiz hakkında talihsiz diye nitelendirdiğim bir beyanatta bulunmuş. Bu açıklamalar bizleri derinden üzmüş ve ilimize zarar getirmiştir. Bizler yıkıcı depremler yaşadık. Bu depremde ölen insanlarımız oldu. AFAD yetkilileri, sanayi sitemizde 248 tane işyerinin ağır hasarlı olduğunu tespit etti. Bizlerde oda olarak bu konuda ne yapabiliriz? Esnafın sorunlarını nasıl çözeriz? Diye sıkıntımızı hükümet yetkililerine bildirdik. Van Valisi, milletvekilleri ve il başkanı ile yapılan görüşmelerin ardından valimiz ve milletvekillerimiz sanayi sitemizde incelemelerde bulundu. Vali Karaloğlu’nun direktifleri neticesinde sorunumuzu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e ilettik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yardımcıları ile birlikte sanayi sitemizi gezip oradaki esnafımızın sıkıntılarını dinlediler” dedi.


Sanayi sitenin bir an evvel yapılıp esnafa teslim edilmesi için yetkililerden kredi talebinde bulunduklarını da anlatan Solmaz, “Yaptığımız görüşmeler sonunda Sayın Bakanımız, esnafımız için yüzde bir faizle, iki yıl ödemesiz ve 15 yıl vade ile bizlere kredi verileceğini söyledi. Bizlerde sayın valimizin de söylemleri doğrultusunda bu kredileri alabilmek için tekrar Ankara’ya gittik. Sayın Bakanımız, birinci kısım için 15 trilyon, ek sanayi sitesi için de 3,5 trilyonluk bir kaynak aktardı. Biz verilen bu kredilerin yetmemesi nedeniyle ikinci bir kredi almak için tekrar yetkililerle görüşmelere başladık. Van Valisi Münir Karaloğlu ve milletvekilleri ile görüştükten sonra bakanımıza Van’a has ikinci bir kredinin verilmesi talebinde bulunduk. Bu talebimiz için büyük fedakârlık yapan yetkililerimiz, tüzük değişikliği yaparak ikinci bir kredi almamızı sağladılar. Bu Van adına çok önem arz ediyordu. Bizde esnaf ve sanatkârlarımızı çağırarak bu kaynaklardan kendilerini haberdar ettik. Bilgi verdik. Taahhütname karşılığında tüm işyerlerinin devlet tarafından bir an evvel yapılacağını söyledik. Ancak, yine o dönemde şu anki oda başkanımız, bütün esnafa yanlış bilgi vererek kredilerin bireye verilmesini söyledi. Bakanlarımızın, milletvekillerimizin, valimizin ve müdürlerimizin tüm çabalarına rağmen, bizler bu yanlış söylemler nedeniyle o kredileri kullanamadık. Tüm bunların gerek fotoğrafları, gerekse resmi yazışmaları bizde mevcuttur” ifadelerini kullandı.


Hiçbir belge ve bilgiye dayanmadan bir oda başkanının çıkıp basına yanlış açıklamalarda bulunmasının kendilerini derinden üzdüğünü dile getiren Başkan Solmaz, “Bu beyanatların ilimize, esnafımıza hiçbir faydası yoktur. Eğer burada bir suçlu aranacaksa asıl suçlu, esnafı yanlış bilgilendirenlerdir. Onlar suçu kendilerinde arasınlar. Bizler Başbakan’a, bakanlarımıza, milletvekillerimize, valimize inanıyoruz. Ben oda başkanının, bu asılsız açıklamalardan dolayı gerek medyadan gerek yetkililerden özür dilemesini bekliyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber