İl binasında İHA muhabirine yaptığı açıklamalarında ilde dün yaşanan olaylara değinen AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda, Başbakan Erdoğan’ın mitinginden sonra Van’da siyaset yapan bazı kesimlerin ciddi anlamda taşkınlık yaparak Van halkına, esnafa bazı kurum ve kuruluşlara zarar verdiğini belirtti. Bu provakatörlerin aslında kendilerine zarar verdiğini ifade eden Soğanda, “Bunlar yaşadıkları eve, yaşadıkları şehre zarar vermektedirler. Böyle bir durum bizleri ve Van halkını derinden üzmüştür. Bu anlamda inanıyorum ki Van halkı böyle provaktif hareketlere prim vermeyecektir ve Allah’ın izniyle 10 Ağustos’ta da bu konuda gereken dersi verecektir” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın mitingde özellikle iki mesajının bölge halkına aslında müjde niteliğinde olduğunu vurgulayan Soğanda, “Birincisi ne olursa olsun Van’a yatırımlar devam edecektir. "Ben Cumhurbaşkanı seçildiğim an Van’a yapılacak olan hizmetlerin takipçisi olacağım". Bu hizmetler daha fazla devam edecektir. İkinci verdiği mesaj ise, en büyük sorunumuz olan barış süreci, bundan sonra daha çok ve daha suretli bir şekilde nihayete erecektir. Öyleyse biz Van halkı olarak, bölge insanı olarak neyi istiyoruz? Hizmet istiyoruz, barış sürecinin nihayete ermesini istiyoruz. Dolayısıyla Başbakan bizlere bu iki müjdeyi vermişse bizlerde Van halkı olarak, fikri ne olursa olsun, kime oy verirse versin, bu konuda barışın mimarı olan Başbakan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oyumuz vermezsek bile ona destek verilmesi gerekiyor. Bu taşkınlıkların olmaması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Van’ın ortak paydasında, barış ortak paydasında huzur ortak paydasında hizmet ortak paydasında el ele, omuz omuza verip Van’a hizmet edilmesi gerektiğini belirten Soğanda, bu konuda tüm Van halkını duyarlı olmaya, sükûnete davet ettiğini söyledi. Yıllardan beri miting öncesi ve sonrasında yaşanan olayların artık rutin hale geldiğini de sözlerine ekleyen Soğanda, “Yıllardan beri özellikle mitingler sonrasında bu gibi olaylar sürekli olmaktadır. Bilinçli olarak bu her yıl rutin olarak bu tür olayları çıkarmaktadırlar. Bu da aklımıza şunu getirmektedir. Demokrasinin, insan haklarının ve özellikle de hukuk devletinin temel ilkesi seçimler, seçim propagandaları ve mitinglerdir. Burada biz huzur içerisinde, barış içerisinde halkımızın hür iradesinin sandığa yansımasını istiyoruz. Halkın iradesini baskı altına alarak seçime gidilmez. Bu antidemokratik bir durumdur. Demokrasiyi benimseyen ve isminde demokrasi olan bir partinin ve parti mensuplarının bu şekilde hareket etmemesi gerekir. Bunlara artık bir son verilmesi gerekir. Eğer biz demokrasiyi kendimiz için istiyorsak, insan haklarını istiyorsak, hukuk devleti istiyorsak, biz diğer partilere de hayat hakkı vermek zorundayız. Tek tiplilik olmamalı. Tek parti zihniyeti burada olmamalı. Aksi takdirde demokrasiden söz edilemez” şeklinde konuştu.

İlde meydana gelen olayların turizme de olumsuz yansıdığını belirten Başkan Soğanda şöyle konuştu:
“Barış süreci ile birlikte hem yurt içinde hem yurt dışında bir çok turist ilimize gelmektedir. Ramazan Bayramı nedeniyle özellikle de birçok İranlı turist ilimizi ziyaret ederek otelleri hınca hınç doldurdu. Fakat dün yaşanan olaylar nedeniyle birçok turist, taşkınlıklar arasında mahsur kaldı. Yaptığımız görüşmeler neticesinde dün meydana gelen olaylar nedeniyle birçok turistin bu durumdan rahatsız oldu. Dolayısıyla bu tür olaylar sadece o an için değil ve birkaç kişiye değil tüm ile zarar veriyor. O taşkınlık yapan kişiler bilsinler ki, onlara da zarar veriyor.”

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi de, Başbakan Erdoğan'ın Van'a yaptığı hizmetlerin takdire şayan olduğunu belirterek, "Başbakan Erdoğan, ilimize her zaman değer vermiş ve ilimize birçok yatırım yapmıştır. özellikle de dün mitingde verdiği mesajlar çok önemliydi. Bu kadar güzel mesajların ardından çıkan olaylar hepimizi derinden üzmüştür. Biz halkımızı sükunete ve aklıselim olmaya davet ediyoruz" dedi.

Editör: Wan Haber