Haber: Fazıl ERÜŞ

2011 depreminden sonra Van’ın ekonomisin çöktüğünü ifade eden Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, Van esnafının yaralarını sarmak ve deprem yıkımının yol açtığı mağduriyetleri gidermek için mali idarenin yeni kararlar alması gerektiğini belirterek, vergilerin bir an önce af edilmesini istedi.

2011 depreminden sonra Van’ın ekonomisi bir türlü toparlanamadı. Van’da ekonomik huzurluğun olduğunu belirten Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bölge Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, kentteki işsizlik oranın yüzde 30'larda olduğunu söyleyerek, TÜİK’in Van ile ilgili işsizlik verilerinin doğru olmadığını vurguladı.

'VAN CEZALANDIRILMAMALIDIR'
Van’ın ekonomik huzursuzluğunu görmemezlikten gelmenin kabul edilemez bir durum olduğunu ifade eden Şahin, Van için özel yasaların bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.

Van esnafının çok zor durumda olduğunu belirten Şahin, şunları söyledi: “Defalarca bu kentin ekonomik sorunlarından bahsederken deprem sonrası esnafların çok zor durumda olduğunu söyledik. Vergilerde mücbir sebep hala devam ediyor. Vergilerin verilme süresi belirlenmeyen bir süreye ertelendi. Esnafların 2011 yılından beri biriken borçları var. Bu borçların af edilmesi için çok ciddi girişimlerde bulunduk. Milletvekillerine, Bakanlara kadar ulaştık. Ama bize olumlu bir cevap veren olmadı. Vergilerin mutlak şekilde silinmesi gerektiğini ne kadar haykırdıysak bunun diğer iller için emsal olacağını söylediler. Van’daki vergi tahakkuku ülkemizin bütçesindeki payının yüzde 1’i bile değil. Van’ın vergilerinin silinmesi Türkiye’yi çok ciddi şekilde sarsmaz. Ama bu vergiler af edilirse esnaflarımızı, halkımızı bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Van’da ciddi bir şekilde ekonomik huzursuzluk söz konusu. Kentte işsizlik oranı bizim tespitlerimize göre yüzde 30 civarlarında. TÜİK’in Van ile ilgili işsizlik verileri gerçekleri yansıtmıyor. Cafeleri, kahvehaneleri gezdiğimizde bunu çok rahat görebiliriz. Van’ın ekonomisi çökmüş. Van’ın ekonomisine katkı sağlayacak ne bir fabrika, ne bir üretim işletmesi var. Bölgeye ciddi yatırımların yapılması gerekir. Daha önceki yıllarda Van’a teşvik yasası çıktı. Van 6. Bölge içinde yer aldı. Ama 6. Bölge içinde Bolu gibi iller de vardı. Bu durumda yatırımcı haklı olarak Bolu’ya mı yatırım yapar yoksa Van’a mı? Ayrıca teşvikte 500 bin TL yatırım şartı aranıyor. Van’da 500 bin TL yatırım yapacak firma yok. Bu 500 bin değil de 250 bin TL olsaydı belki bazı firmalar yatırım yapabileceklerdi. Bu nedenle Van’a özel yasaların çıkarılması gerekir. Van deprem mağduru bir ildir. Van’a bazı istisnalar çok görülmemelidir. Bu istisnalar başka iller için de uygulandı. Van’a neden uygulanmasın? Van, cezalandırılmamalıdır.”

 

'VERGİLER TERKİN EDİLMELİDİR'
17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde Sakarya'da meydana gelen deprem sonrasında uygulanan vergi terkininin Van’da da uygulanabileceğinden söz eden Şahin, şöyle konuştu: “Bilindiği üzere 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde Sakarya'da meydana gelen deprem sonrasında 28 Aralık 2001 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen 4731 sayılı yasa ve akabinde 07 Nisan 2002 tarihinde bu yasaya ilişkin yayımlanan 1 nolu tebliğle göre varlıklarının yüzde 10'unu kaybeden mükelleflerin depremden önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin tahakkuk etmiş ve vadesi geldiği halde ödenmemiş veya bu tarihlerden öncesine ait olup deprem tarihi itibariyle vadesi geçmemiş vergi alacaklarından Vergi Usul Kanunu Kapsamına giren vergi, resim ve harçlar ile bunlara bağlı vergi cezaları ve gecikme zamları terkin edilmişti. Ayrıca terkin edilen bu vergileri depremden sonra ödeyenlerin ödedikleri vergiler de iade edilmişti. Yine terkin kapsamına giren vergiler için tarhiyat yapılmayacağı da (yani vergi incelemesi yapılabilir ama sonuçta vergi yazılmayacak) hükme bağlanmıştır. Görüldüğü üzere o zamanki iktidar çok yerinde ve doğru bir uygulama ile ekonomik ve sosyal gelişmişlikte Van'ın kat be kat üstünde olan bölgede vatandaşın vergisel sorununu çözmek için ciddi kararlar almış ve uygulamıştır. Şimdi Van esnafının yaralarını sarmak ve depremin yıkımının yol açtığı mağduriyetleri gidermek için mali idarenin yeni kararlar alma zamanıdır. Hatta Van’da varlıklarının yüzde 10'unu kaybetme şartı aranmamalıdır. Deprem öncesine ait vergi borçları terkin edilmelidir. Terkin kapsamına giren vergiler için tarhiyat yapılamamalıdır. Mücbir sebep halinin başladığı günden mücbir sebep halin sona erdiği tarihe kadar tüm biriken vergi borçları taksitlendirilmelidir. Katma Değer Vergisi ve Özel İletişim Vergisi kapsam dışında bırakılmamalıdır. Katma Değer Vergisi ve Özel İletişim Vergileri ile ilgili Van Valisi Aydın Nezih Doğan ile de görüştük. Vali Doğan bu vergilerin devletin vergisi olduğunu ve bunun af edilmemesinin doğru olduğunu söyledi. Vali Doğan müfettiş gibi yaklaşmış olabilir ama biz de esnafımızı ve halkımızı düşünmek zorundayız. Bu kanunlar çıkmasa esnafımız perişan olacaktır. Vatandaşı rahatlatma adına bir an önce yasalar çıkarılmalıdır.”

 

'KDV VE ÖTV ESNAFIMIZI MAĞDUR EDECEK'
Mücbir sebep halinin sonlanacağı günden hemen sonra Van esnafının çok daha zor durumda kalacağını vurgulayan Şahin, özellikle esnafın birikmiş Katma Değer ve Özel İletişim Vergisini ödeyemeyeceğini söyledi.


Vergilerin af edilmemesi halinde Katma Değer ve Özel İletişim Vergilerinin de diğer vergiler gibi taksitlendirme kapsamına alınması gerektiğini belirten Şahin şunları kaydetti: “Esnafın borcu gün geçtikçe birikiyor. Mücbir sebep bitse dahi esnaflarımız Katma Değer ve Özel İletişim Vergisi dışındaki vergileri taksitlendirebileceklerdir. Katma Değer ve Özel İletişim Vergilerini bir defada veremeyecek esnafımız zor durumda kalacaktır. Bu nedenle Vergi affı çıkmasa bile KDV vergileri de taksit kapsamına alınmalıdır.”

Kaynak: Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber