Gazipaşa Belediyesi'ne düzenlenen 'ihaleye fesat karıştırma ve ihale yolsuzluğu' operasyonu kapsamında 11 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Belediye Başkanı Cemburak Özgenç'in de aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılanmasına Antalya'nın Alanya ilçesinde devam edildi.
Alanya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasında Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Belediye Başkan Yardımcıları Fazıl T., Rıfat S., Fen İşleri Müdürü Ersan E., emekli memur Cavit Y., Özel Kalem Müdürü Mukkadder Ç., Fen İşleri Şubesi çalışanı Oğuzhan S., müteahhit Bedri G., müteahhit sekreteri Dilek Y, Gazi Mahallesi Muhtarı ve Müteahhit Şerafettin L.,inşaat mühendisi Oğuzhan O., müteahhit firma çalışanı Meral Ö., Minibüsçüler ve Küçük Otobüsçüler Kooperatifi Başkanı Mehmet E., müteahhit Hüseyin Ş. ve sanayici Metin B hazır bulundu. Mahkemede İçişleri Bakanlığı Hazine Dairesini Avukat Nuray Ayman temsil etti.
Sanıkların kimlik tespitlerinin ardından Mahkeme, Necdet Vural'ın Başkanlığında görülmeye başlandı. Duruşmada ilk olarak söz alan Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, suçlamaları kabul etmezken, "Ben hiçbir ihale komisyonunda görev almadım. Ancak şu da yasalarla çizili olarak bilinmelidir ki ben belediyenin her türlü hizmetinden sorumluyum. Davanın açılmasının ardından bilirkişi heyeti tarafından Gazipaşa Caddeleri adım adım ölçülmüş ve bu yapılan ölçümlerde hiç bir usulsüzlüğe rastlanılmamıştır" dedi.
Davada suçlamalar arasında belediye ve hazinenin zarara uğratıldığı yönündeki iddiaları kabul etmeyen Özgenç, şöyle konuştu: "Söylenenlerin ve iddiaların aksine biz kumu kendimiz temin eder, parkeyi kendimiz üretiriz. Müteahhit Şerafettin ise sadece bu ihalelerde yapım işini, yani işçiliği üstlenmiştir"
Gazipaşa Kültür Merkezinin tadilat ihalesini alan Şerafettin L'nin işleri tamamlamasının ardından, davayı yürüten savcının dahi kendilerine şahsen 'Çok güzel bir kültür merkezi yapmışsınız teşekkürler' dediğini belirten Başkan Özgenç, şunları söyledi: "Söylenenler kesinlikle asılsız iftiralardır. İnönü Caddesi için yapılan ihaleyi daha sonra düşünüp iptal etme kararını bile ben aldırmışımdır. Yaptığımız hesaplamalar sonrası bu caddeyi daha az masrafla kendimiz yapmışızdır. Ancak bu dahi dava dosyasında yolsuzluk olarak gösterilmiştir. Kamuyu hiç bir şekilde zarara uğratmadım, yaptığım tüm çalışmaların arkasında olduğumu bir kez daha ifade ediyorum"
Atık su tesisi projesinin başında kendisinin durduğunu ve yaptığı araştırmalar sonucu en az maliyetle en verimli tesisi yaptıklarını belirten Özgenç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gazipaşa küçük bir ilçedir ve yapılan ihaleler küçük ihalelerdir. Bu ihalalelere de ilçede bulunan küçük çaplı firmaların girmesi kadar normal bir şey olamaz"
2010 yılında başkan yardımcısı olamayacağını öğrenen Ergün S'in bu iftiraları atması sonucu şu an adliyede olduklarını söyleyen Özgenç "Yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarının atıldığı dönemlerde bu işleri Ergün S takip etmiştir" dedi. İhalelerin verileceği kişileri belirleyecek hiç bir talimat vermediğini açıklayan Özgenç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an Gazipaşa'da bir ihale yapılacak olsa bu ihaleye katılacak herkes burada sanık olduğu için ihale yapılamaz"
Başkan Özgenç, davanın bilirkişi raporuna göre karara bağlanmasını talep etti.
Belediye Başkanı Cemburak Özgenç'ten sonra söz alan müteahhit Şerafettin L. ise jandarmanın raporunda yer alan 'Hayatın Doğal Akışının Dışındaki İlişki' tespit edilmiştir sözünü anlamakta güçlük çektiğini ve yanlış anlamalara sebep olabileceğini belirterek bu ifadenin düzeltilmesini istedi. Şerafettin L, ilçede birçok ihaleye katıldığını belirterek "bunların bir çoğunu aldım, halihazırda da Gazipaşa Adliyesi dahil bir çok resmi kurum kuruluş ve okulların ihalelerini ben yürütmekteyim" dedi. Küçük bir ilçede yaşadıklarını ve bu ihalelere fazla katılım olmadığını belirten Şerafettin L, şöyle konuştu: "Kimsenin ihaleden çekilmesi için bir gayret sarfetmedim, aksine arkadaşlar yeterlilik belgeleri olmadığı için ihalelere giremedi. Ben ise daha önce iş yaptığım Oğuzhan adlı arkadaşımla kar ve zarara ortak olarak bir takım ihaleler aldım. Bunların sonuncusu ise Gazipaşa Kültür Merkezi ihalesidir. Söylenenlerin aksine haksız kazanç elde etmek bir yana, bu işten 30 bin lira zararımız oluşmuş ve bu parayı kendi cebimizden ödemişizdir"
Gazipaşa Belediyesi Fen İşleri Müdürü Ersan E de kendisine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, "Ben kimseyi yönlendirmedim. Oğuzhan O ve Şerafettin L., 2006 yılından bu yana birbirlerini zaten tanıyorlarmış, ama ben Oğuzhan O'ya bir görüşmede kendisine Şerafettin L'i tanırmısın dedim o da bana 'ben tanımam' dedi. Oysa sadece şaka yoluyla söylenen bir sözdü, bu sözü dahi dava konusu haline getirmişler" dedi.
Gazipaşa Belediyesi'nin en eski çalışanlarından ve Belediye Başkan Yardımcılarından biri olan Fazıl T. de üzerine atılı suçlamaları kabul etmezken, "Ben belediyedeki konumum ve çevrem gereği bir çok kişiyle bu ihaleleri görüştüm. Benden bu konularla alakalı bilgi almışlardır, bende istedikleri bilgiyi vermişimdir" dedi.
Belediye Başkan Yardımcılarından Rıfat S ise ifadesi sırasında söyledikleriyle mahkeme heyeti, diğer sanıklar, izleyiciler ve avukatları dakikalarca güldürdü. Rifat S., "Dinlemelere takılan bir çok konuşmalarım kolluk güçleri tarafından çarpıtılmış, bir arkadaşım sucuk yemek için beni aradı ben de gittim, bu bile rüşvet olarak yansıtılmış, sucuk yedim inkar etmiyorum" dedi. Salonda gülüşmelere neden olan bu konuşmanın ardından sözlerine devam eden Rifat S., şöyle konuştu: Şerafettin L'in bana otomobil aldığı iddia ediliyor, evet aldı ama benim kredi puanım yetmediği için bir arkadaşımın da kefil olmasıyla bu arabayı aldık. Ben de bunun hemen ardından borcumu ödemeye başladım, bunlar da senetlerle belgelidir."
Mahkeme heyeti, diğer sanıklarında dinlenmesinin ardından davada adı geçen Cemburak Özgenç'in babası Mustafa Özgenç'in de dinlenmesi için 12 Mart 2013 tarihine davayı erteledi.
Cemburak Özgenç mahkeme çıkışında adliye önünde yaptığı açıklamada "Adalete güveniyorum" dedi.
(AB-SK-HO-Y)

09.01.2013 16:57:09 TSI

Editör: Wan Haber