Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çevre sorunlarına ilişkin raporunda, Mersin'de yeraltı ve deniz suyu kirliliğinin 1. öncelikli sorun olarak saptandığını belirterek, vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri Değerlendirme Raporu'nu açıkladı. Raporda 2009-2010 yıllarını kapsayan dönemdeki veri ve bilgilere göre, illerin birinci öncelikli sorunlarının 'Hava Kirliliği, Su Kirliliği, Toprak Kirliliği, Atıklar, Gürültü Kirliliği, Erozyon ve Doğal Çevrenin Tahribatı' olmak üzere 6 ana başlıkta incelendiğini ifade eden Özcan, "Bu veriler doğrultusunda 81 ilde hangi kirliliğin 1. öncelikli sorun olduğu belirlenmiştir. Raporda 33 şehirde hava kirliliği, 23 şehirde atıklar ve başta İstanbul olmak üzere Bursa, Sakarya, Samsun ve ilimizin de yer aldığı büyükşehirler ile birlikte toplam 22 şehirde su kirliliğinin 1. öncelikli sorun olduğu belirlenmiştir. Bu raporda içme suyu kirliliği konusu yer almamıştır. Rapor doğrultusunda il sınırı içerisinde biran önce başlatılarak tamamlanması gerekli çalışmalar vardır "dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ Genel Müdürlüğü olarak, hizmet sınırlarının genişlemesi ile ilgili başlattıkları çalışmaları hızlandırarak sürdürdüklerini dile getiren Özcan, ancak Bakanlık raporunda Mersin'in yeraltı ve deniz suyunun kirli çıkmasında hem vatandaşlara hem de ilgili kurumlara sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Özcan, "İl sınırımız içerisinde bazı ilçe ve beldelerimizde bilinçsizce yapılan tarımsal ilaçlama, kanalizasyon şebekelerinin olmaması veya yetersiz olması, foseptik çukurlarının sağlıklı şekilde inşa edilmemesi, küçük sanayilerde toplu arıtmanın olmaması gibi nedenlerle yeraltı sularının ve deniz suyunun kirlenmesi gibi çevre sorunları olmaktadır. Tüm Mersin halkını bu konulara duyarlı olmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
"İÇME SUYUMUZ TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ SULARINDAN"
Bakanlık raporunun il sınırlarında bulunan yüzey suları ile ilgili bölümüne değinen Özcan, şu bilgileri verdi: "Berdan Barajı'nın güneyinde, içme suyu aldığımız barajdan çıkan Berdan Çayı'nın Akdeniz'e kadar olan bölgesinde kirlenmelerin olduğu ancak, Berdan Barajı'nın su kalitesinin 1. sınıf su kalitesi olduğu belirtilmektedir. Tarsus'un ova bölümünün büyük bir kısmı yılda 2-3 kez ürün alınan, tarımın yoğun yapıldığı ve tarımsal ilaçlamanın da yoğun kullanıldığı bir bölümdür. Kirlenme nedeni, kullanılan tarımsal ilaçlardır. Sorumluluk alanımızdaki içme suyunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Türkiye'nin en kaliteli sularından biri olan içme suyumuz, kaynağından bardağa kadar MESKİ ve Sağlık Bakanlığı tarafından analiz edilmektedir."
Raporun yeraltı suları ile ilgili bölümünde ise Davultepe, İncirligöz İçme Suyu Kaynağı, Dragon Çayı ve Sultan Çayı'nda zirai faaliyetlerden dolayı kirlenmelerin olduğunun belirtildiğini aktaran Özcan, geçmiş yıllarda tarımsal faaliyetler nedeniyle kirlenmiş olan Davultepe'deki su kuyularını MESKİ olarak kapattıklarını ve daha yüksek yerlerde açtıkları kuyulardan sağlıklı su verdiklerini kaydetti. Suyun analizlerini sürekli yaptırarak çok dikkatli takip ettiklerini ve en kısa zamanda buralara da Berdan suyunu ulaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Özcan, kendi artezyenlerinden su kullanan vatandaşları da uyardı. Mersin merkezde özellikle Mezitli ilçesi ile Davultepe ve Tece'de birçok sitenin kendi açtıkları kuyulardan yeraltı suyu kullandıklarına dikkat çeken Özcan, "Bu sitelerde ikamet eden vatandaşlarımızın MESKİ tarafından kendilerine ulaştırılan suyu kullanmalarını hassasiyetle öneriyorum. Biz Mersinli vatandaşlarımıza Türkiye'nin en kaliteli suyunu laboratuarlarımızın güvencesiyle veriyoruz. Kullandıkları su ile ilgili şikayeti olan vatandaşlarımızın suları da hiçbir ücret alınmaksızın, MESKİ Merkez Su Analiz Laboratuarımızda incelenmektedir" ifadelerini kullandı.
Bakanlık raporunda yer alan deniz suyu sonuçları hakkında da bilgi veren Özcan, Mersin'in temiz bir denizinin olduğunun altını çizdi. Raporda, Mersin merkez ve Anamur sahili, Bozyazı otel plajı ile belediye halk plajında yüzme suyu kalite sınıflarının belirlendiğini, bu noktalarda kirlenmenin olmadığını ve 1.sınıf yüzme suyu kalitesinde olduğunun tespit edildiğini anlatan Özcan, şöyle devam etti: "İl sınırı olarak değerlendirdiğimizde deniz sahili olan ilçelerimizle ilgili yapılması gerekli çalışmaları belirledik. Yapacağımız ihtiyaç duyulan çalışmalarla tüm il sınırımızda deniz suyunun temizlenmesi sağlanmış olacaktır. Mersin'in turizmi açısından da bu çalışmalar büyük önem arz etmektedir."
Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtılan suların, derin deniz deşarjı ile Akdeniz'e verildiğini anımsatan Özcan, arıtılan atıksuların da Atıksu Laboratuvarı, MESKİ Merkez Su Analiz Laboratuvarı ve Akredite Laboratuvarı'nda düzenli olarak analiz edilerek, analiz sonuçları MESKİ internet sitesinde yayımlandığını bildirdi. Özcan, Mezitli ilçesinde yapılması planlanan 'Batı Atıksu Arıtma Tesisi Projesi' çalışmalarının hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.
(KYM-Y)

28.01.2013 13:08:13 TSI

Editör: Wan Haber