Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Bölgesi'nin şu ana kadar aldığı bol yağış dolayısıyla Berdan Barajı'nın doluluk anlamında istenilen kapasiteye yaklaştığını ifade ederek, "İnşallah önümüzdeki günlerde yağacak yağmur ve karın, Mayıs-Haziran döneminde erimesi ile yaz aylarında da içme suyu konusunda bir sıkıntı olmayacaktır" dedi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Özcan, Berdan Barajı'nın Mersin'in yanı sıra Tarsus'un da içme suyu ihtiyacını karşıladığını kaydederek, "Şu ana kadar kentimizin ve bölgemizin bol yağış alması dolayısıyla Berdan Barajı şu anda doluluk anlamında istenilen kapasiteye yaklaşmış durumda. Mersin ve Tarsus'un içme suyu ihtiyacının karşılandığı Berdan Barajı'nda yaptığımız yerinde yatırımlar sayesinde, Mersinliler ve Tarsuslular kaliteli içme suyu konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamamaktadır" ifadelerini kullandı.
Dünya Bankası'ndan alınan kredi ile şehir içindeki yıpranmış ve çürümüş içme suyu borularının tamamını yenilediklerini belirten Özcan, şunları kaydetti: "Bu yıpranmış borular yüzünden Berdan'dan gelen suyun yarıya yakını toprağın altında kayboluyordu. 700 kilometre uzunluğundaki boruları değiştirerek, kayıp-kaçak oranını büyük ölçüde azalttık. Öte yandan, 10 yıl önce Berdan'dan Mezitli'ye kadar 29 kilometre uzunluğundaki 2. isale hattını devreye sokarak, başta Mezitli olmak üzere birçok yerleşim bölgesini Berdan suyuna kavuşturduk. Şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan 4 ilçe ve köylerin büyük bir kısmını Berdan içme suyuna kavuşturduk. Berdan'dan gelen su kalite bakımından da birçok ilin kullandığı sudan daha temiz ve kalitelidir. Ayrıca, göreve başladığımız ilk yıllarda Mersin'de yüksek katlı binaların üst katlarına su çıkmıyordu. Ancak, 2. isale hattını tamamladıktan sonra kente pompalanan su miktarı fazlalaştı ve üst katlarda yaşayan vatandaşlarımız artık böyle bir sorun yaşamamaktadır."
MESKİ bünyesinde içme suyuna çok büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Özcan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kentin değişik bölgelerinde toplam 60 bin tonluk su depoları yaptık. Bu depolardaki sular, olağanüstü bir su sıkıntısında Mersin'in 1 aylık ihtiyacını karşılayacak kapasitede olup bekletilmektedir. İçme suyuyla ilgili hiçbir problemimiz kalmadı. Ancak yine de vatandaşlarımızın su kullanımında dikkat etmeleri gereken kurallar var. Her ne kadar suyumuz bol olsa da suyu gereksiz yere kullanmayalım. Bu hem bütçemize hem de ülke ekonomisine zarar verir."
(KRY-KYM-Y)

28.01.2013 12:12:26 TSI

Editör: Wan Haber