Haber: Fazıl ERÜŞ/ÖZEL

Van’da son zamanlarda STK’ların hedefi haline gelen Van Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser suskunluğunu bozdu. Wanhaber.com'a birbirinden önemli açıklamalarda bulunan Keser,”Sessiz değiliz. Çalışmalarımızı yürütebilmemiz için kaynak lazım” dedi. STK’lar için de,” Kendi sorunlarından bihaberken nasıl olurda bizi eleştirirler” ifadelerini kullanan Keser, belediyeler ve seçilen milletvekilleri içinde flaş yorumlar yaptı.

Van’da son zamanlarda belki de en çok tartışılan, konuşulan, eleştirilen başkandı Ümit Keser. Bugün Van Kent Konseyi koltuğunda hala o oturuyor. Başkan Keser, kimilerilerine göre önemli projelere imza attı. STK’lar arasındaki diyalog da önemli bir sorumluluk üstlendi. Kimileri ise Başkan Keser’in bu görevi yapamadığını ve sorunlara karşı sessiz kalmakla eleştirdi. Herkes konuştu, eleştirdi ama Başkan Keser işine baktı ve dinledi. Ve en sonunda Wanhaber’e suskunluğunu bozdu. Başkan Keser eleştirilere tek tek cevap verdi. Keser,”Sessiz değiliz. Çalışmalarımızı yürütebilmemiz için kaynak lazım” dedi. Kent Konseyi’nin yarı bağımsız bir STK olduğunun altını çizen Keser, “Maalesef maddi yönden belediyeye bağlıyız” ifadelerini kullandı. Seçim öncesi belediye başkan adayları ile milletvekili adaylarının kendilerini ziyaret ettiklerini ancak seçim sonrası bu ziyaretlerin azaldığını ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini ileri süren Başkan Keser, kendisini eleştiren STK’ları da top ateşine tuttu ve ekledi; “STK’lar kendi sorunlarından bir haberken nasıl olurda bizi eleştirirler” dedi.

“SORUNLARI DİLE GETİRİYORUZ”

Kent için ellerinden gelen çalışmaları yaptıklarını belirten Van Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser şöyle dedi:

“Seçildiğimiz günden bu güne kadar ilimizin sorunlarını her platformda dile getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. İlimizin estetik ve sosyo kültürel yapısının nasıl olması gerektiğini birçok toplantılarımızda gerek STK temsilcileri ve gerekse Kamu Kurum ve Kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile tartışmış ve kararlaştırmışızdır. Aldığımız bu kararlar yasa gereği ilgili Belediye ve Kamu Kurumlarına iletilmiştir.”

“MADDİ DESTEK ALAMIYORUZ”

Kent Konseyi’nin yarı bağımsız bir STK olduğunun altını çizen Keser, şu ifadeleri kullandı:
“Kent Konseyi Belediye Kanunun 76. Maddesi çerçevesinde kurulmuş faaliyetlerini çizilen bu çerçevede yürütmektedir. Kent Konseyleri ne kadar da bağımsız görünse de yarı resmi bir kurumdur. Maalesef maddi yönden belediyelere bağımlıdır. Kent Konseyi sessiz değildir. Kent Konseylerinin çalışma yürütebilmesi için kaynak lazımdır. Bizim bünyemizde şu an Kadın, Gençlik, Engelli, Sanat, Çevre meclisi olmak üzere 5 meclisimiz mevcuttur. Fakat kaynak yetersizliğinden dolayı meclislerimizce oluşturulan projelerinin hiçbir tanesine maddi destek alamadık. Projeler mevcuttur istenilirse sunarız.” 

“ALDIĞIMIZ KARARLAR HAVADA KALIYOR”

Kent Konseyi’nin önemine değinen Keser, şöyle konuştu:
“Aslında Kent Konseyleri iller nezdinde kurulmuş en güzel STK’lardır. Tabi bunun değeri bilinirse. Van Kent Konseyinin konumu ve değeri maalesef anlaşılamamıştır. Hak ettiği konuma gelememektedir. Çünkü sürekli önü kesilmekte ve sessizleştirilmektedir. Kent Konseyi yürütme kurulu renkli bir yapıya sahiptir. Yaklaşık 34 Kurum ve STK temsilcisinden oluşuyor. Tabi böyle olunca muazzam fikirler ortaya çıkıyor. Biz toplantılarımızda bu konuları tartışıp karara bağlarız, aldığımız kararları ise belediye ve ilgili kurumlara göndeririz. Ancak dönüşü yok. Van’daki STK’lar için bir dizi çalışma yaptık. Çalıştay yaptık. Hatta Türkiye’de bir ilki yaptı ki bu diğer illerde görüldüğü zaman bizi arayıp teşekkür ettiler. Biz bütün STK’ların güncel bir veri tabanını oluşturduk ve bunu aynı zamanda kitap haline getirdik. Bunu da DAKA’ya verdiğimiz bir proje ile onların desteği ile yapabildik ki bunun içinde birçok eleştiri aldık. Ama bizim bu çalışmamız örnek bir çalışma oldu ve diğer kent konseyleri bunu örnek alarak çalışmalar başlattı. Demem o ki biz yapmamız gerekenleri yapıyoruz ancak aldığımız kararlar havada kalınca yapabileceğimiz bir şey kalmıyor.”

“SÖZLER TUTULMADI”

Seçim öncesi belediye başkan adayları ile milletvekili adaylarının kendilerini ziyaret ettiklerini ancak seçim sonrası bu ziyaretlerin azaldığını ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini ileri süren Başkan Keser,şu ifadeleri kullandı:

“ Seçimler öncesi yoğun bir ilgi vardı. Gerek belediye başkan adayları ve gerekse milletvekili adaylarımız bizi birçok kez ziyaret ettiler. Bu ziyaretlerde bizimle fikir alış verişleri yaptılar ve hatta birçok konuda bize sözler de verdiler. Kent Konseyinin önemi ve gerekliliği hakkında bunlar kayıtlarımızda var. Gelin görün ki bu ziyaretler seçimden sonra seyrekleşti ve verdikleri taahhüt ettikleri hiçbir sözü tutmadılar. “

“NEDEN YANIMIZDA YER ALMADINIZ?”

STK’lar tarafından yapılan eleştirilere de cevap veren Keser, son olarak şunları kaydetti:
“Her kesin eleştiri hakkı vardır. Bizler eleştirilere açığız ve kesinlikle eleştirilmekten de kaçınmıyoruz. Ancak STK’lar öncelikle kendilerinden bihaberdirler. Biz çalıştay yaptığımız zaman 200 STK ve Kamu Kurum ve Kuruluş temsilcisini davet ettik. Konumuz ‘Sivil Toplum Diyaloğuydu.’ Ancak 9 STK temsilcisi gelebildi. Soruyorum STK’lar kendi sorunlarından bihaberken nasıl olurda bizi eleştirirler. Bir gün gelip bizi ziyaret ettiler mi? Ya da kentin sorunları olduğunda bize de haber verip gelin tartışalım konuşalım dediler mi? Demediler. Demedikleri gibi taklidimiz olan kurum kurdular. Neymiş Kent Konseyi görevini yapmıyor da biz yapalım. Biz öncülük yaptık neden yanımızda yer almadınız da şimdi kalkıp bizi bilip bilmeden eleştiriyorsunuz. Biz hiçbir soruna ilgisiz değiliz buyurun konuşalım, tartışalım birlikte karar alalım. Bizim çabamız ve amacımız bütün STK’ları bir araya getirmek. Bir elin nesi var ama iki elin sesi var. Bencillik yapmıyoruz. Biz bir olalım çabası veriyoruz ancak bilip bilmeden bizi eleştirmesinler. Bizim ilkemiz Van’ın hak ettiği değere kavuşması, insanlarımızın hak ettiği yaşam kalitesine ulaşmasıdır. Bizim başka amacımız yoktur. “

Editör: Wan Haber