Doğa Koleji’nin düzenlediği “İl Yöneticileri Konferansı’na katılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Lider olabilmenin en başında işi sevme, özverili ve dürüst olmanın geldiğini söyleyen Kaya, liderlikte en büyük erdem; yöneticinin kendisini yurttaşların denetimine sokabilmesi olduğunu söyledi.

 

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Doğa Koleji tarafından düzenlenen İl Yöneticileri Konferansı’na katıldı. Yüzlerce öğrencinin katıldığı konferansta öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kaya, öğrencilerin merak ettiği tüm soruları samimi bir şekilde cevapladı. İlk olarak okulu gezen Kaya daha sonra öğrencilerin bulunduğu konferans salonuna geçti. Burada öğrencilerin alkışlarıyla karşılanan Kaya, daha sonra kürsüye geçerek soruları yanıtladı. İlk kez böylesi bir konferansa katıldığını aktaran Kaya, okul yönetimine konferans nedeniyle teşekkür etti. Lider olabilmenin en başında işi sevme, özverili ve dürüst olmanın geldiğini söyleyen Kaya, liderlikte en büyük erdem; yöneticinin kendisini yurttaşların denetimine sokabilmesi olduğunu aktardı.

Kaya: Belediyeler halkın denetimine açık olmalıdır

Türkiye’de aday belirlemelerle ilgili konuşan Kaya, “Belediye başkan adayları seçilirken liderlerine dosyalarla gidiyorlar ve onay alarak seçiliyorlar. Bu böylemi devam edecek? elbette böyle devam etmeyecek. Değişen dünyamızla artık bu durumlar sorgulanacak ve seçilmek bu kadar basit olmayacak. Bu kadar rahat yönetici olamayacağız daha çok tartışılacağız daha çok sorgulanacağız. Özellikle seçimle gelecekler kendilerini buna göre hazır hissederek gelecekler. Bu işlerde başarılı olmanın temel ilkesi hizmet edeceği kitleyi iyi tanımalı ve kitleyle sağlıklı ilişkileri olmasıyla mümkün olur. Bunu yaparken de şeffaf olabilmesi gereklidir. Yani bir belediyenin sorumluluğunda bir kent vardır. Belediye Başkanı belediyeyi bu kentte yaşayan insanların denetimine mutlaka açmalıdır. Belediye başkanı bunun hesabını halka verebilmelidir. Halkın arasına girebilmek, bağımsız olarak davranmak, halkın sorunlarını ortaya çıkarmak ve bunu çözebilmek ikinci bir başarı metodudur. Bir mahallenin temel sorunu su sorunu ise, siz mahalleyi altından da kaplarsanız başarılı sayılamazsınız. Su sorunu bittikten sonra, insanlar yol, kaldırım isteyecekler. Bu işleri bitirdikten sonra bu kez oradaki yurttaşlar sosyal alanların yapılmasını isteyecektir. Yani halk her zaman sizden bir şeyler isteyecektir haklı olarak. Bu sorunların çözümü için de en önemli yöntem orada bulanan halkla ortak hareket edebilmektir” diye konuştu.

Kaya: İyi bir yönetici olmak, iyi bir dinleyici olabilmektir

İnsanlarla tartışarak, alternatif gündem oluşturarak ancak sorunların temeline inilebilineceğinin altını çizen Kaya, “Yöneticiler en çok yaptıkları hata dinlememektir. Yöneticiler dinlemeyi pek sevmezler. Çünkü sürekli konuştuğunuzda karşınızdaki insanları baskı altına almış olursunuz. Onlara söz hakkı tanımayarak, onlardan gelecek taleplerden bu şekilde kaçmış olursunuz. İyi bir yönetici olmak için iyi bir dinleyici olabilmek gerekiyor. Bizim projemiz olamaz, kent proje sunar biz bunu projelendirir uygularız. Bir kurumun başarısı da böyle olur. Ortak empati kurabilmek, ortak hareket etme becerisi gösterebilmemiz gerekiyor” dedi.

Kaya: Biz iktidar olmak için muhalefet yürütmüyoruz

Bir öğrencinin; Hükümetin çalışmalarınıza ciddi yatırımları oluyor mu? Muhalefet partisi belediye başkanısınız bu sizi nasıl etkiliyor? Sorusuna cevap veren Kaya, “Biz iktidar olmak için muhalefet yürütmüyoruz. Bu partiden aday olurken de iktidar-muhalefet ilişkilerini yasal düzenlemelerini bilerek bu işe başladık. Şuan ki hükümete baktığımızda yüzde 50 gibi büyük bir güçle iktidar olmuş. Kendi kabinesi içerisinde başarılı olan Bakanı da var, başarısız olan bakanı da var. Hükümetler yerelde olsun, olmasın kendisine güçlü rakipler istemez. Hükümetin kimde olduğu fark etmez ya da belediyenin kimde olduğu fark etmez. Belediyemize her belediyeye kişi başına düşen pay ne ise o veriliyor. Belediyecilikle alakalı birçok bakanlıkla çalışmak zorundayız. Burada politik olmaktan çok o pozisyonda bulunan yetkili ile diyalog sorunu olabiliyor hatta bazen hiç ulaşamayabiliyoruz” diye cevap verdi.

Yıllardır siyasetin içindesiniz ‘keşke siyasetin içinde olmasaydım’ dediğiniz oldu mu? Sorusuna ise Kaya, siyasetin kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu söyleyerek, üniversite ile birlikte aktif siyasetin içerisinde yer almaya başladığını söyledi. “Siyaset bizim için bir yaşam tarzıdır. Keşke yaşamasaydım diyebileceğim bir şey olamaz” diyen Kaya, “Siyaset konusunda pişman değilim ancak yöneticiliğin şüphesiz zorlukları vardır. Bölgemizin yapısını ve yöneticiliğin zorluklarını bilerek geldik. Bazen asıl sorunları biliyorsunuz, çözümlerini de biliyorsunuz ama çözme imkanlarına sahip değilseniz bu bir yönetici için çok zor bir durum” dedi.

Kaya: Ulaşım sorunu ile ilgili önemli bir projemiz var

Trafik sorunu ve tramvay ile ilgili projelerin olup olmadığı sorularını yanıtlayan Kaya, altyapısı ve diğer sorunları bitmemiş bir kentte tramvayın yapılamayacağını söyledi. Kaya, “Altyapısı bitmemiş bir kentimiz var. Yaklaşık 1200 km altyapı döşeyeceksiniz ki bu alt yapıyı bitirebilesiniz. Alt yapısı bitmemiş bir yerde siz yol tramvay yaparsanız siz gerçekçi bir proje yapmamış olursunuz. Trafik sorunumuz var bunu çözmek içinde toplu ulaşım araçlarına özendirme çalışması yapmaktayız. Araçları tek tipleştirip, araç boyutlarını da büyüterek çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmanın ilk etabı kent merkezi ikinci etabı ise ilçelerdir. Yeni imar planı uygulamasıyla birlikte alt yapısı bitirilirse tramvay ve hafif raylı sistem gibi çalışmalarda yapılabilir. Ancak bizim şuan tek tip ulaşımı yapmaya çalışıyoruz. Bu projenin bitmesi ile birlikte araçlarda akıllı kart uygulamasına geçeceğiz” dedi.

“Eğitim çalışmalarına elimizden gelen katkıyı sunmaya çalışıyoruz”

Belediyenin eğitim çalışmaları ile ilgili de gelen sorulara yanıt veren Kaya, “Belediyeler doğrudan eğitim gibi işlevlere giremiyor. Ancak kurs bağlamında eğitime destek verebilmektedir. Geldiğimiz günden bu yana eğitim destek evinde yıllık 300-600 arası öğrenciye kurs vererek üniversiteye hazırlıyoruz. Bu öğrencilerimizin çoğu, eğitim almak için ekonomik koşulları iyi olmayan arkadaşlarımızdır. Van Belediyesi, olanakları ölçüsünde bütçe ayırarak bu işe katkı sunmaktadır” diye konuştu.

Kaya: Depremden ders almış olsaydık, hala kaçak yapılarla uğraşmış olmazdık

Bir öğrencinin belediye yaşanan doğal afetlerden ne kadar ders aldı? Sorusuna cevap veren Kaya, “Deprem sonrası ders almış olsaydık şuan biz kaçak yapılarla uğraşmak zorunda kalmazdık. Bu açıdan baktığımızda ders almadığımız ortada. İlk yapılan imarda deprem anında insanlar nerde toplanmalı, nerede çadırlar kurulmalı gibi konular yoktu. Yeni yapılan imar planında bunlar işlenmeye başlandı. Bunlar sadece imar planı üzerinde yazılmış şeylerdir. Belediye olarak yaptığımız çalışma deprem sonrası faal olan birimiz itfaiyenin kurtarma birimi olduğunu gördük. Bunu daha nasıl güçlendirebiliriz, bunun üzerinde ciddi bir çalışmamız var” dedi. Öğrencilerin 4yıldır belediye başkanısınız avukatlığı özlüyor musunuz?  Sorusuna ise Kaya “Özlüyorum” cevabını verdi.

Soru ve cevap kısmının ardından okul yönetimi Kaya’ya bir buket çiçek sunarken, Kaya öğrencilerin alkışları arasında kapıya kadar uğurlandı.

Editör: Wan Haber