Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Ankara'da düzenlenen 2. Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi'ne katılarak, "Kültür Yolları ve İnanç Turizmi" temalı panelde Gaziantep'i tanıttı.
Başkan Güzelbey, Gaziantep'in her alanda geliştiğini hatırlatarak, "Yeni bir alternatif olan kültür ve turizm çabasından sonra biz Gaziantep'te çalıştıracak işçi bulmakta zorlanır hale geldik. Gazetelere ilan verip ancak öyle işçi bulabiliyoruz. Bizde şu anda işsizlik sıfır, fabrikalar 24 saat çalışıyor, şehir son derece canlı bir ekonomiye sahip" dedi.
Zirve öncesinde belediyeler ve valilikler tarafından açılan stantlar gezilirken, zirveye katılan belediye başkanları ve valiler de illeri ile ilgili birer sunum yaptı. Zirvenin ikinci kısmında bir sunum yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, dünyada turizm konseptinde bir değişiklik olduğunu; deniz, güneş, kum turizminden başka farklı alanların olduğunun insanların farkına vardığını söyledi.
Gaziantep'in aslında bir sanayi şehri olduğunu vurgulayan Asım Güzelbey, "Şehrin geçmişine baktığımız zaman binlerce yıllık bir tarih ortaya çıkıyor. Bugün Gaziantep kültür ve inanç turizmine sahip çıktığı için farklı bir noktada. İpekyolu üzerinde bulunan bir şehiriz biz. İpekyolu, bundan bin sene önce revaçta olan bir yoldu. Çin'deki, Hindistan'daki ticari ürünlerin batıya geçtiği yoldu. Bu yol Gaziantep'ten geçiyor. Bu yolun yeniden canlandırılması için 2006'da bir toplantı yapılıyor. 2011'deki toplantıya Türkiye ilk defa dahil oldu ve bu toplantıda biz ev sahipliği yaptık" şeklinde konuştu.

"GAZİANTEP'TE YAŞAYANLARIN YAŞAM STANDARDI YÜKSELDİ"
8 yıl önce başlatılan çalışmalar neticesinde bütün tarihi yapıların restore edildiğini belirten Güzelbey, "8 yıl önce kale çevresindeki bütün tarihi yapılar restore edildi. 5 buçuk kilometrelik bir kültür yolu hayata geçti. Yıllardır tarihine ve kültürüne sahip çıkmamanın oluşturduğu sonuçlar nedeniyle 5 buçuk kilometrelik yol üzerinde bulunan bin kadar yapının 80 tanesi tarihi yapı, gerisi çarpık yapıydı. Öncelikle çarpık yapıların düzeltilmesi gerçekleştirildi. Çarpık yapılar düzeltilirken istimlak bedeli ödememek için yıkımdan ziyade yapıma önem verildi. Evler tek renge boyandı, yürüme yolları, ışıklandırmasıyla tarihi dokuyla çarpık yapılar uyumlu hale getirildi. Bu yol üzerinde bulunan bütün tarihi eserler restore edildi ve bu restorasyon esnasında bütün inançlara sahip çıkıldı. Bu yol üzerinde bulunan bir fabrikanın iplik deposu olarak kullanılan yerde bir kilise, hiçbir envanterde olmayan, 550 yıllık bir kilise tesadüfen bulundu. Buranın restorasyonunu yaptık ve şu anda kültür merkezi olarak kullanılıyor. Şehrimizde bakırcılık mesleği çok önemlidir. 380 tane bakırcının olduğu çarşı restore edildi, turizmin hizmetine açıldı. Tarihi hanların tamamı da restore edildi. Gaziantep'teki bütün tarihi mahalleler restore edildi. Bütün bunlar bir değişim oluşturdu, lahmacun ve kebapla anılan şehir bir kültür şehri oldu. İnanç ve kültür turizminin şehre getirdiği katkıları seçilmekte... Şehir birdenbire kabuk değiştirdi ve bu arada her türlü inanca saygı gösterildi. Dünyanın en büyük mozaik müzesi şehrimizde. Gaziantep'te de var olan Mevlevi kültürü, Mevlevihane Müzesi ile yaşatılıyor. Gaziantep Kalesi şehrin tam kalbinde bulunuyor. Yakın zamana kadar restorasyonu yapılmadığı için çok kötü durumdaydı. Restorasyonundan sonra kalenin içine panoramik bir müze de yapıldı" ifadelerini kullandı.
Gaziantep'te yaşayan insanların yaşam standartlarının yükseldiğini kaydeden Güzelbey, "Şehirler aslında 4 sütun üzerinde yerleşirler; bunlar ticaret, sanayi, eğitim, kültür ve turizmdir. Kültürün aslında bunların hepsinin zemininde olması lazım. Şehrimizin bir kültür şehri olması için çaba gösteriyoruz. Bunun sonucunda inanıyoruz ki, bu şehirde yaşayan insanların yaşam standardı yükselecek, şehir zenginleşecek. Şu anda bile Gaziantep'teki bu değişiklikler görülmekte. Tek bir üzüntümüz, bize 120 kilometre uzakta olan ve kardeş şehrimiz olan Halep'te yaşanan insanlık dramı. Halep'te sadece bir insanlık dramı yaşanmıyor, orada bir kültür katliamı yapılıyor" diye konuştu.
(HD-SO-Y)

20.12.2012 17:52:43 TSI

Editör: Wan Haber