Nazilli'nin en eski kooperatifleri arasında yer alan ve 1958 yılında kurulan bin 643 üyeli Nazilli Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Gürsoy, kooperatifi kötü yönetimle batağa sürüklenmekten kurtardıklarını belirtti.
Nazilli Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeleri Başkan vekili İbrahim Arık, Ali Çakır, Dursun Öztunç ve Hasan Tunca'nın da hazır bulunduğu toplantıda önceki üç dönem yönetimini ağır şekilde eleştiren Gürsoy, "2011 yılında seçimle göreve geldiğimiz kooperatifimizi yönetim kurulu üyelerimizin özverili çalışmalarıyla bataktan kurtarıp kasasında parası olan kredi takip oranı düşük hale getirdik" dedi. Kooperatif eski başkanlarından Ahmet Güntay hakkında ağır ithamlarda da bulunan Ali Gürsoy, "El-etek öperek bir yerlere gelmişsin. Almış maaşını oturmuşsun koltuğa. Benim arkamda ağalarım, paşalarım yok. Benim arkamda Allah var, esnaf kardeşlerim ve Nazilli halkı var. Ömrümü halkıma yardım edebilmek için harcayacağım" şeklinde konuştu.
Seçildikleri günden beri esnaf ve kooperatif için çalıştıklarını ifade eden Ali Gürsoy, "Önceki dönemlerde, özellikle Ercüment Ege'nin en az 20 yıl başkanlık yaptığı dönemde Başkan Ege Nazilli esnafıyla kaynaşamadı. O dönemde yüzde 10 takip oranıyla 2004 yılında Yavuz Kangöz'e devrettiği kooperatif, 2007 yılında Kangöz'ün kendi menfaatlerini, halkın menfaatlerinden üstün tutması nedeniyle görevi bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra yapılan seçimde Ahmet Güntay başkanlığında oluşturduğumuz yeni yönetimde meydana çıkan sorunlar nedeniyle ben yönetimden ayrıldım. 23 Mayıs 2011 seçimlerinde ise esnafımız ve halkımız tarafından kooperatifin başkanlığına seçildim. Seçildiğimiz o günden beri de büyük sağlık sorunlarım olmasına rağmen yönetim kurulumuzun büyük özverisiyle esnafımız ve kooperatifimiz için çalışıyoruz" dedi.
Gürsoy, sağlık sorunlarının oldukça ağır olmasına rağmen başkanı olduğu kooperatifini her şeyin üzerinde tuttuğunu ifade ederek, "Klon kanseriyle savaştım. Bu dönemde 31 kere kemoterapi ve 20 kez ışın tedavisi gördüm. Ardından akciğer ameliyatı geçirdim. Akciğerlerimden 10 parça alındı. Elimden geldiğince toplantılara katılmaya çalıştım. Geçen yıl kontrollere gittiğimde hastanede doktorun yanında iken beyin kanaması geçirdim. Kısacası ölümden döndüm. Hayatın bana verdiği bu şansı ben esnafım için kullanıyorum. Doktorların bana biçtiği 2 yıllık ömre rağmen 6 yıldır hayattayım" diye konuştu.
"1 MİLYON 844 BİN TL BATAK PARAYLA GÖREVE GELDİK"
Kötü yönetim nedeniyle kooperatifin batağa sürüklediğini iddia eden Gürsoy, "Ahmet Güntay 2007 yılında Yavuz Kangöz'den yüzde 48 takip oranıyla aldığı kooperatifi 2007-2011 dönemlerinde yüzde 108 takip oranıyla ve büyük borçla 23 Mayıs 2011 tarihinde bize devretti. Göreve geldiğimizde ilk iş olarak Ahmet Güntay ve yönetimine kooperatifin mali durumunu kağıda döküp, imzalattık. Biz 1 milyon 844 bin TL batak parayla göreve geldik. Bu gün ise bu borcun 1 milyon 816 bin lirasını tahsil ettik. Görevi devraldığımız günlerde banka destekli kredileri açtığımızda ve yardım sandığı oluşturduğumuzda bizim anında maaş alma hakkımız, oturum hakkımız vardı. Ben ve yönetim kurulu üyelerimiz 10 ay maaş almadık. Maaşlarımızı kooperatifin sıkıntıları sona erdiğinde almaya başladık" ifadelerini kullandı.
"KOOPERATİF, BİR BUÇUK YIL İÇİNDE DÜZLÜĞE ÇIKTI"
Yüzde 108 takipte yani batık olan kooperatifi, 1,5 yıl içinde düzlüğe çıkardıklarını söyleyen Ali Gürsoy, şöyle konuştu: "Göreve geldiğimizde kasamızda 825 TL nakit ve 375 bin TL borç vardı. Takipteki alacak miktarı 1 milyon 845 TL ve ortakların üzerindeki alacak 2 milyon 225 bin TL'ydi. Biz 1,5 yıl içinde hem borçlarımızı ödedik, hem de 1 milyon 844 TL'lik alacak tahsil ettik. Biz batık kooperatifin kasasına kilit vurdurmaya değil, kurtarmaya geldik. Bugün kooperatifimiz ortaklarına kredi verir hale geldi. O günlerde kredi çekmesi mümkün olmayan kişilere defalarca verilen krediler yüzünden kooperatifimizin içine düştüğü girdaptan çekilip, çıkarılmıştır. Bizlere yardımcı olan ve güvenen ortaklarımıza teşekkür ediyorum"
(ÜÖ-MB-İK)

11.02.2013 12:38:45 TSI

Editör: Wan Haber