Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu AK Parti Yomra İlçe Teşkilatı'nın düzenlemiş olduğu Danışma Meclisi toplantısına katılarak partililere Büyükşehir Kanunu hakkında bilgiler aktardı.
AK Parti Yomra İlçe Teşkilatı binasında yapılan toplantıya Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon AK Parti Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, AK Parti İl Yöneticileri, İl Genel Meclisi Üyeleri ve çok sayıda teşkilat mensubu katıldı.
Ak Parti Yomra İlçe Başkanı Eyüp Ergan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, hükümetin başlatmış olduğu milli birlik ve beraberlik projesine sahip çıkacaklarını belirterek "Hükümetimizin terör meselesine kalıcı bir sorun üretmek için yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu biliyoruz. Türkiye'de ve dünyada terörden beslenen kesimler sorunun çözülmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. İftira ve dedikodularla halkımızın aklını da karıştırıyorlar. Ama her şeye rağmen Başbakanımızın deyişiyle acıyı dindirmek için Türkiye'nin önündeki en büyük sorunu artık sonlandırmak için kardeşliği daha fazla pekiştirmek için meşru daire içerisinde ne gerekirse onu yapacağız. Biz de teşkilatlar olarak üzerimize düşeni yapacağız. Hassasiyeti anlayacak ve ona göre hareket edeceğiz" diye konuştu.
Toplantıda bir konuşma yapan Gümrükçüoğlu, teşkilat olarak yeni katılımlarla birlikte ayrı bir dinamizme kavuştuklarını ifade ederek "Sizlerinde gördüğü gibi salonlara sığmayacak hale geldik. Allahın lütfüyle dinamik bir teşkilatız. Sizin gayretlerinizle bu işler yürüyor. Diğer hiç bir partide bu dinamizm yok. Aslında biz demokrasinin gereği olarak onlarda da aynı heyecanın olmasından memnun oluruz. Geçtiğimiz aylarda ayrı bir dinamizm kazanmış bulunmaktayız. Aslında isimleri gibi has, samimi, inanmış insanlar olan Has partili ve Demokrat partili arkadaşlarımız bu hizmet yolunda birlikte yürüyelim dediler. Sağ olsunlar var olsunlar. Lütfettiler. Bizimle beraber hizmete devam etmek kararı aldılar. Bu büyük beraberlik mutlaka milletimizin de desteğiyle bu coğrafyanın hepsine hizmet etmeye devam edecek. Onun için bundan ne kadar iftihar ettiğimizi ne kadar onların teşrifinden memnun olduğumu huzurlarınızda ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmasını Yomra İlçesine yapılan yatırımları anlatarak sürdüren Gümrükçüoğlu "Sayın Milletvekillerimiz Sayın Bakanımız her zaman bizlerle. Onların Ankara'daki çalışmalarıyla şehrimizde ve ilçemizde büyük adımlar atılmakta. Şuanda mesela Oymalıtepe-Yağmurdere grup yolu için Karayolları Bölge Müdürü ile yaptığımız görüşmelerimiz neticesinde önümüzdeki aydan itibaren yapımına büyük bir hızla devam edilecektir. Yeni adliye sarayımız Yomra'nın sınırları içerisinde 3 ay sonra hizmete girecek. Okullarımız için yurtlarımız için yapılanlar ortada. Türkiye'nin en büyük sağlık kuruluşlarından birisi Yomra sınırları içerisinde hizmet etmekte. 2014 yerel seçimleriyle beraber Yomra'nın Belde Belediyeleri kapatılarak ilçe belediyesi mülki sınırları içerisinde hizmet almaya devam edecektir. Merkezi Hükümetimizin, Sayın Bakanımızın ve Milletvekillerimizin takipleriyle beraber Trabzon'un doğusunda olan havaalanı sonrası bölgesi ayrı bir cazibe merkezi haline ulaşmaktadır. Bu bölge üç yıl içerisinde büyük bir gelişme kazanacak ve yıldızı parlayacaktır. Bu gelişme burada yaşayan insanların hayat standartlarının yükselmesine yansıyacaktır" dedi.
Büyükşehirle birlikte il ve ilçelerin hizmet gücünün ve kalitesinin daha da artacağını belirten Gümrükçüoğlu "Her şeyin daha güzeli olacağına herkes emin olsun. En azından bir metre kara dahi Trabzon il sınırları içerisinde hizmet gitmemiş yer kalmayacaktır. Bize devredilecek olan İl Özel İdaresi tüm ekipmanları ve şantiyeleri ile aynı hizmetlerini sürdürme devam edecektir. Bugün İl Özel İdaresi şehrin en ücra köşesine nasıl hizmet götürüyorsa aynı şekilde üstüne yeni bir güç ilave ederek hizmet götürmeye devam edecek. Bugün büyükşehir belediyeleri genel bütçe vergi gelirlerinden yüzde 5 oranında pay alıyor. Büyükşehir belediyelerinde toplanan genel bütçe vergi gelirlerinin yüzde 5'lik kısmının yüzde 60'a tekabül eden miktarını büyükşehir belediyesi peşin olarak kasasına koyuyor. Geri kalan kısmı ise Türkiye genelinde bir havuzda toplanarak nüfus miktarlarına göre büyükşehir belediyelerine pay ediliyor. Yeni kabul edilen Büyükşehir Kanunuyla birlikte yüzde 5'lik bu pay yüzde bir arttırılarak yüzde altıya çıkarılmış durumda. bu ise tüm Türkiye'de büyük şehirlerin gelirlerinde toplam 3 milyar liralık bir artışa tekabül ediyor. Halbuki tüm Türkiye'de de İl Özel İdareleri'nin bir yıllık toplam geliri ise 2 milyar 800 liradır. İl Özel İdareleri'nin bir yıllık toplan bütçesini bu yüzde birlik artışla merkezi idare zaten bize vermiş oluyor. Bu hesaplamayla birlikte Trabzon il sınırları içerisinde yaşayan her bir vatandaşımıza harcayacağımız miktar yüzde 40 oranında artmış olacak.Belediye bütçesinin artmasıyla birlikte asfaltımız daha iyi olacak kanalizasyonumuz daha iyi olacak su teşkilatımız daha iyi olacak ulaşımımız daha iyi olacak işte bu yüzden her şey daha güzel olacak diyoruz. İlçelerde aynı şekilde genel bütçe vergi gelirlerinden yüzde 2.5 pay alıyordu. bu rakamda yüzde 4.5'a çıkarılmış olacak. Bir nevi diyebiliriz ki büyükşehir belediye sınırları içerisinde bulunan ilçe belediyelerinin gücü diğer şehir belediyelerinin gücünden çok daha fazla olacak. Buda onun hizmetlerinin çok daha güçlü bir şekilde sürdürmesine devam etmesini sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
(BK-ÖS-Y)

26.01.2013 16:49:50 TSI

Editör: Wan Haber