Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın en eski alışveriş merkezi olan tarihi Koza Han'ın restorasyon projelerinin tamamlanarak Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun onayından geçtiğini söyledi. Dündar, "Biz yıllardır devam eden ruhsat meselesini çözüme kavuşturacak olan restorasyon çalışmalarını başlatmak için mülk sahiplerinin onayını bekliyoruz" dedi.
İlçe esnafı ile olan buluşmalarını sürdüren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, tarihi Koza Han esnafı ile iç avluda bir araya geldi. Koza Han İpekçiler Derneği Başkanı Hasan Tunçman ve esnafın katıldığı toplantıda konuşan Dündar, Koza Han'ın Bursa'nın hanlar bölgesinde orijinalliğini koruyabilmiş yegane hanlardan biri olduğunu söyledi.
Koza Han esnafının sıkıntılarının başında ruhsat meselesinin geldiğini, zaman içerisinde hanın tarihi dokusuna zarar verecek şekilde yapılan tadilatlar yüzünden bu meselenin bir türlü çözülemediğini ifade eden Dündar, "Buralar tescilli yapı. Ruhsat alabilmek için Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun onayından geçmesi gerekiyor. Biz bu meseleye çözüm olarak röleve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını tamamladık. Kurul onayını da aldık. Bundan sonraki süreçte mülk sahipleri ile görüşerek restorasyon çalışmalarını bir an önce başlatmak istiyoruz" dedi.
Koza Han'da başlayacak restorasyon çalışması ile birlikte, Bursa'nın en eski AVM'sinin yeniden ayağa kalkacağını söyleyen Dündar, tarihi dokunun yeniden canlandırılarak marka kent Bursa'nın tanıtımına büyük katkı sağlayacağını, bu çalışmalarla kazananın hem Bursa, hem bölge esnafı olacağını belirtti. Dündar, "Burada zamanla gelişi güzel yapılan tadilat ve düzenlemeler, tarihi yapıya zarar vermiş. Burada yapılacak restorasyon çalışması ile hem zarar görmüş yapı yeniden eski ihtişamına kavuşacak, hem de esnafın tarihi dokuya zarar verildiği gerekçesiyle sıkıntı yaşadığı ruhsat meselesi hallolmuş olacak" diye konuştu.
Bu çalışmayı bir an önce başlatmak istediklerini, ancak tek başlarına hareket etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Başkan Dündar, "Buradaki iş yerleri özel mülk. Mülk sahipleri ile bu konuda mutabakat gerekiyor. Belediye olarak 2011 yılında tamladığımız röleve, restitasyon ve restorasyon proje çalışmalarını hayata geçirebilmek için, mal sahiplerinin görüşünü alarak çalışmayı başlatmak istiyoruz., üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra Koza Han'ın geleceği bir anlamda mülk sahiplerinin elinde" dedi.
(MŞ)

08.02.2013 12:37:02 TSI

Editör: Wan Haber