Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, dün yangın çıkan Kapalıçarşı'da herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtirken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki yangına ise zamanında müdahale edildiğini belirtti.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, dün akşam saatlerinde Kapalıçarşı'da çıkan yangının tarihi yapıya zarar vermediğini söyledi. Başkan Demir, "Örücüler kapısının ilerisinde Çukur Han'ın hemen içerisinde güvenliğin kullandığı bir oda var. O odada yangın çıktı. Ama çok şükür ki bir problem olmadı. Hemen kontrol altına alındı. Orada sıkıntı yok. Elektrik kontağından çıktı. Kış aylarında elektrik kontağından çok fazla yangın çıkıyor. Bundan yaklaşık 1 yıl önce Beyazıt Camii'nin Hünkar Kasrı'nda da aynı şey olmuştu. Orası da ahşap bir bölgeydi. Şuanda restorasyonu yapılıyor" dedi.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çıkan yangına itfaiye ekiplerinin anında müdahale ettiğini belirten Mustafa Demir, "Bu sabah yangın çıkan İl Milli Eğitim binamız da yarımadadaki tarihi binalarımızdan biri. Cağaloğlu'nun simge binalarında bir tanesi. 1860 yılında yapılmış, 1980 yılında restorasyonu yapılmış bir bina. Bu sabahki bina bana eskiden meydana gelen yangınları hatırlattı. Bir yerde yangın çıktığı zaman poyrazla birlikte semtler yanarmış. Bu binada ahşap bir binaydı. Bu tür binalarda yangın tehlikeli ve sıkıntılı oluyor. Adeta bir sobaya dönüşüyor. Yangın olunca da kontrol altına alınıyor. Muhtemelen yeniden restore edilecek. Tam zararını şuanda kestirmek mümkün değil. Restorasyon projesi çıktıktan sonra tespit edilir. Yine muhtemelen elektrik kontağından çıktı" dedi.
Başkan Demir sözlerini şöyle sürdürdü; "Bir de şuna şahit oldum. Bu tür ahşap yapılar büyük dökme çivilerle tutturuluyor. Bu çiviler yangın esnasında kurşun gibi sağa sola sıçrıyorlar. Caddenin karşısındaki binanın çatısında yangın çıktı. Orası hemen kontrol altına alındı. Bu da yangın sırasında çivilerin sağa sola sıçramasıyla gerçekleşti. En azından can kaybı yok. Yanında çok önemli bir bina var. Şuanda restorasyonu yapılıyor. İstanbul'un il borsa binası. Oraya sıçramadı. İtfaiye iki üç dakika içerisinde geldi."
Yangına neden helikopterle müdahale edilmediğinin sorulması üzerine de Demir, "9 tane merdiven vardı. 9 ayrı yerden müdahale edildi. Helikopterin yapacağı bir şey yoktu zaten. Zamanlama çok iyiydi. Helikopterin çok büyük bir şey yapacağını düşünmüyorum" dedi.
(HÇ-ÇK-Y)

24.12.2012 12:32:38 TSI

Editör: Wan Haber