Van’ın Başkale ilçesinin Erenler köyünde, bir hafta önce aynı aşiretten iki aile arasında çıkan ve 4 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin de yaralandığı silahlı kavganın ardından, zanlıların ağabeylerinin evinde şüpheli bir yangın çıktı. İtfaiye ve vatandaşların yardımı ile söndürülen yangında ev kullanılamaz hale geldi.


Silahlı saldırı olayı gerçekleştirdiği iddia edilen Y.D. ve İ.D.'nin ağabeyleri olan Naci D.’nin evinde kimsenin olmadığı bir saatte yangın çıktı. Köylülerin yangını fark etmesi üzerine durum Başkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ile jandarmaya bildirildi. Başkale Belediyesi'ne ait 2 itfaiye aracı hemen köye gönderildi. İtfaiye ekiplerinin yanı sıra Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ve İl Genel meclis Üyesi Ömer Abi de herhangi olumsuz bir durma karşı köye gittiler. İtfaiye ekipleri ve köylülerin desteği ile yapılan çalışmalardan sonra yangın söndürüldü. Başkale Belediyesi itfaiye ekiplerince yapılan kontrollerde, yangının elektrik sobasında çıktığı belirtildi.


Kavganın yaşanmasının ardından olaya karışan şahısların kardeşleri acil olarak köyden ayrıldıkları için evdeki sobanın takılı olarak kaldığı ve oluşan elektrik kontağından dolayı yangın çıkardığı iddia edildi. İtfaiye ekipleri ve jandarma ekiplerinin, evde yaptıkları incelemeden sonra gerekli raporlarını hazırlayacakları belirtildi.


OLAYIN GEÇMİŞİ
Başkale ilçesine 40 kilometre uzaklıkta bulunan İran sınırındaki Erenler köyünde 19 Aralık günü akşam saatlerinde meydana gelen olayda, aralarında geçmişe dayanan husumet bulunan amca çocukları arasında kavga çıkmıştı. Taş ve sopaların kullanıldığı kavga, ailelerin diğer fertlerinin de katılması üzerine büyüdüğü, 3 kişi oldukları ileri sürülen kardeşlerden birinin evden aldığı Kalaşnikof marka otomatik tüfekle ateş açtığı iddia edilmişti. Açılan ateşle 48 yaşındaki Kadir Deli olay yerinde, kardeşleri 38 yaşındaki Cengiz ve 32 yaşındaki Abdulkerim, aynı gün kaldırıldıkları Başkale Devlet Hastanesi'nde, babaları 65 yaşındaki Hıdır Deli ise sevk edildiği Van'da hayatını kaybetmişti. Yaralanan ailenin diğer oğlu 46 yaşındaki Hamit Deli'nin ise Van'daki tedavisi sürüyor.

Editör: Wan Haber