Tarım çalışanlarında sık görülen ana-çocuk sağlığı sorunları konusunda Adıyaman'da bulunan basın mensupları eğitime alınarak, Adıyaman'da sağlık sorunlarının en düşük seviyeye indirile bilmesi konusunda neler yapılması gerektiği hakkında bilgilendirildi.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nın Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu desteği ve Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile Adıyaman'da bulunan basın mensupları eğitime alındı. Düzenlenen eğitim Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Zeynep Şimşek ve Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu tarafından eğitime katılan basın mensuplarına eğitim verdi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Zeynep Şimşek, "Her toplumda hastalıklara ve ölümlere neden olan faktörlerin farklılık gösterdiği, bu farklılığın temel nedenlerinden birinin de çalışma hayatıdır. Adıyaman'da başta mevsimlik tarım işçileri olmak üzere tarım çalışanlarında anne karnında bebek ölümü, düşük yapma, kalıcı zihinsel hasarlar, erken ya da zayıf bebek doğumları gibi çocuk sağlığı sorunları ile kanama, enfeksiyon, gebelik zehirlenmesi gibi nedenlerle anne ölümleri daha fazla görülmektedir. Çünkü tarımda çalışanlar brusella, toksoplazma, sıtma gibi hastalıklar ile tarlada kullanılan zirai ilaçlar ve sağlıksız zorlu çalışma koşullarına daha fazla maruz kalmaktadır. Hastalıklara ve erken ölümlere neden olan faktörlerin toplumdan topluma değişmesi nedeniyle hizmet içi eğitimler büyük önem taşımaktadır. Çünkü farklı üniversitelerde yetişen ve farklı şehirlere atanan sağlık personelinin o bölgenin öncelikli sağlık sorunlarına dair eğitim alması sağlık hizmet kalitesini artıracak ve toplumun sağlık düzeyi yükselecektir.
Bu noktada kanıta dayalı sağlık uygulamaları açısından sektörler arası işbirliği ile yürütülen bu program ülkemizde ender örneklerden biridir. Yapılan bu çalışmaların amacı tarımda çalışanlar için ülkemize özgü hizmet modelleri geliştirmektir" dedi.
Daha sonra konuşan Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu, " Adıyaman'ında ciddi bir problemi var. Mevsimlik tarım işçilerinin sağlık düzeyinin iyileştirilmesine yönelik olarak, bir proje yürütülüyor. Bu proje kapsamında Adıyaman'da ve çevre illerde, her yıl Nisan ayında başlayan ve Kasım ayına kadar yaşamını il dışında geçiren, Bu süre içerisinde istenen sağlık düzeyin de hizmet alamayan, bir şekilde gebelik izlenimi, temiz su kaynaklarına ulaşamama konusunda mağdur durumda olan vatandaşlarımız var. Zeynep hoca, bunun farkına varmamızı, ya da biraz daha bu konunun önemini daha iyi anlamamız için, bir çalışma içerisinde. Tabiî ki bu konusu sadece sağlık çalışanlarının değil, bizlerinde yanında olan, iş-kur müdürlüğü, tarım müdürlüğü ve özellikle valilik gibi, kurumlarında bu konuda ilgisini çekmek için yapılan bir çalışmaydı. Basın mensubu çalışanlarına eğitimler verildi. Bu konuda hassasiyet göstermeleri ve bu konu ile ilgili dikkatleri çekildi. Amaç, insanların sağlığının iyileştirmesi konusunda hassasiyetini artırmaktır" dedi.
Yapılan konuşmalar sonrası, düzenlenen eğitim soru ve cevap şeklinde devam etti.
(CK-ÖK-Y)

31.01.2013 10:46:42 TSI

Editör: Wan Haber