Basın Konseyi Yüksek Kurulu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın eşi Sedat Şenoğlu’nun Takvim gazetesi hakkında bulunduğu şikayet başvurusunu karara bağlayarak gazeteye uyarı verdi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın eşi Atılım Gazetesi Yayın Yönetmeni Sedat Şenoğlu’nun kendisi ve eşi hakkında yalan haber yapan, tehdit ve hakaret içerikli haberler yapan Takvim gazetesi hakkında yaptığı başvuruyu karara bağladı. Kurul, Takvim gazetesine 20.05.2016, 21.05.2016, 22.05.2016 tarihli resmi internet sitesi ile 22.05.2016 tarihli gazetenin 1. sayfasında yer alan “Terörist kocası firarda”, “Yüksekdağ’ın kocasına 7 yıl hapis”, “Kocaya kaçtı”, “Almanya’ya kaçtı” başlıklı haberler nedeniyle Basın Meslek İlkeleri’nin 4 ve 6. maddelerinin ihlaline dayanarak “uyarı” verdi.

Basın Konseyi, kararında şöyle denildi: 

“Haberlerde yer alan unsurlar, doğru gibi yansıtılmış, iddia olarak bile yer almamış. Ayrıca iddia olsa bile haberlerde, iddianın ciddi ve güçlü bir iddia olduğunu besleyici bazı verilerin yer alması gerekir. Şikayet başvurusunu yapan Sedat Şenoğlu’nun, yurt dışında olduğu hatta ‘kaçtığının’ belirtildiği gün Türkiye’de bulunduğuna yönelik yaptığı açıklamanın dikkate alınmayarak benzer haberlerin arka arkaya devam ettiğini görüyoruz. Haberlerde Şenoğlu için ‘Şair görünümlü terörist’ ya da ‘Alman derin devleti tarafından korunuyor’ gibi ifadeler yer alıyor. Haberin bir yerinde, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmak için yola çıkan her terörist onun için ‘özel’. Frankfurt’ta kendisine destek veren teröristlerle yaşarken, tek eksiği eşi Figen Yüksekdağ’dı’ şeklinde bir ifade de yer alıyor. ‘Şair görünümlü terörist’ küçültücü bir ifade. Her ne kadar şikayet başvurusu yapan kişinin bir örgüte üyeliği konusunda kesinleşmiş bir mahkeme kararı var ise de, böyle bir ifade kullanılmış olmasını şikayetçinin mesleği olarak belirttiği şairliği ve kendisini küçük düşürücü bir ifade olarak algılamaktayız. Ayrıca haberde, bu kişinin net ifadelerle Alman derin devleti tarafından korunduğu yönünde bir ifade kullanılıyor. Böylelikle haberlerde, ‘Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez’ ilkesini içeren 4’üncü madde ihlal edilmiştir. ‘Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmadan yayınlanamaz’ ilkesini içeren 6’ıncı madde de ihlal edilmiştir. Bütün bu hususlar ve ihlaller göz önüne alındığında söz konusu gazeteye ‘Uyarı’ verilmesi kararlaştırılmıştır.” (DİHA)

Editör: Wan Haber