Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn bölgesinde yaşanan iç çatışma ve hava saldırısı esnasında Ceylanpınar Devlet Hastanesi Başhekimi Ayhan Tufan bu süreçte hastanede yaşananları anlattı.
Sığınmacıların ilçeye gelmeden 50 yataklı Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nde poliklinikler dahil olmak üzere günde ortalama 900-1000 hastaya hizmet verdiklerini söyleyen Ayhan Tufan şimdi ise günde yaklaşık bin 600 kişiye sağlık hizmeti verdiklerini ifade etti. Tufan, "Hastanenin kapasitesinin arttırılıp daha fazla sağlık hizmeti vermek için başta kendi makam odam olmak üzere hastanenin idari katı olan 3.katı boşaltıp gerekli tadilatı yapıldıktan sonra servis haline getirdik. 50 olan yatak kapasitesini böylece 80'e çıkardık" dedi.
Doktor Tufan, "Biz Ceylanpınar Devlet Hastanesi olarak 8 kasım'da yanı başımızda yaşananlardan dolayı bazı sıkıntılar yaşadık bu süreçte yaklaşık 400 yaralının tedavisini yaptık, bunlardan 45-50 si yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. 25 uzman, 11 pratisyen ve 70 yardımcı sağlık personeli ile hizmet verdik. Sıkıntısız atlatmamızın nedeni yaklaşık 1 hafta öncesinde bu tür bir duruma hazırlıklı olmamız, olaylar başlamadan önce 24 saat boyunca 3 vardiya halinde beklettiğimiz sağlık timi vardı. Savaşa hazırlıklıydık, sürekli gerek basın gerek kaymakamlık gerekse Emniyet birimlerimizle iletişim halindeydik ve hazırlıksız yakalanmadık. Kısa süreli ambulans sıkıntısı yaşanmasına rağmen İl Sağlık Müdürlüğü çok ivedi bir şekilde bize 2'si 4 hasta kapasiteli olmak üzere 25 ambulans tahsis etti, ilaç konusunda Kamu Hastaneleri Genel Birliği yine sıkıntı yaşamadan bize gerekli tüm ilaçları zamanında yetiştirdi. İl Sağlık Müdürlüğüne, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine ama özellikle silah bomba ve uçak seslerine rağmen 24 saat yılmadan çaba gösteren doktorlarımıza ve tüm sağlık personelimize çok teşekkür ediyorum. Zira hastanenin camları kırıldı, şarapnel parçaları geldi ama hiçbir personelimiz verilen sağlık hizmetinde eksiklik yaşatmadı. Bir yandan gelen yaralı ve diğer hastalarımızın tedavilerini yaparken diğer yandan hastanenin fiziki ve teknik şartlarının iyileştirmek için çaba sarf ettik bu kapsamda kardiyoloji servisi için EKO cihazının yanı sıra birçok alım yaptık. Önümüzdeki süreçte de hastaların diğer illere sevkini azaltmak diğer teknik cihaz alımlarını hızlandırdık" diye konuştu.
Ayhan Tufan ayrıca çadır kentte kalanlar olmak üzere hastanenin diyaliz merkezinde yaklaşık 12 Suriyeli diyaliz hastasına da hizmet verdiklerini belirtti.
(UK-AŞ-Y)

27.01.2013 16:50:31 TSI

Editör: Wan Haber