Merkez Bankası Başkanlığı görevine Erdem Başçı'nın yardımcısı Murat Çetinkaya getirildi. Yüksek faiz oranları nedeniyle sık sık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefi olan Erdem Başçı Reuters'in haberine göre, OECD nezdinde büyükelçi olarak atanacak. Ekonomi kulislerinde Erdem Başçı'nın görev süresinin bitmesi sonrası akademik hayata geri döneceği konuşuluyordu. 

YENİ BAŞKAN AÇIKLANIRKEN ENFLASYON MESAJI VERDİ
Erdem Başçı, yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın atama kararnamesinin imzaya açıldığı saatlerde enflasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonda başlayan düşüşün devam edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Başçı, Merkez Bankası Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada enflasyonun kontrol altında olduğunu belirterek "Enflasyonun yüzde 5 hedefine kalıcı bir şekilde indirilmesi için bütün kurumların çaba göstermesi önem taşıyor. Enflasyonla mücadele kolektif bir çaba gerektirmektedir. Merkez Bankası yeni araçlar ve yöntemler kullanarak enflasyonu kontrol altında tutmayı başardı. Enflasyonun yavaş da olsa bir düşüş trendinde olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Başçı, enflasyonda başlayan düşüşün devam edeceğinin öngörüldüğünü söyledi. Başçı, "Kırmızı et fiyatları başta olmak üzere Gıda Komitesi önerilerince tedbirler alındı, tedbirlerin enflasyon üzerindeki etkileri görülmeye başlandı" dedi.

Başçı, yeni araçlarla TL'deki oynaklıkta kayda değer azalış yaşandığını söyledi. Başçı, "Sağlıklı kamu finansmanı enflasyonu düşürme konusunda önemli katkı sağlıyor. Düşen enflasyon döneminde kişi başı reel gelir AB üyelerine göre hızlı arttı" dedi.

Konuşmasında cari açığa da değinen Başçı, cari açıkta iyileşmenin önümüzdeki dönemde de devam etmesinin beklendiğini belirtti. 

Erdem Başçı, "Başta enflasyon olmak üzere 2016 yılı tüm makro hedeflere bir adım daha yaklaştığı bir yıl olmaya adaydır" dedi.

Editör: Wan Haber