Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Şanlıurfa'da düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği bölge toplantısında Hakkari şehir merkezinin Yüsekova'ya taşınmasını önerdiği iddiası, Yüksekova'da büyük yankı buldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin kendilerini Başbakan Erdoğan'la bir araya getirdiğini hatırlatan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, "Biz toplantıda Hakkari'nin ilçe olması veya ilin Hakkari'ye taşınması ile ilgili bir şey söylemedik. Biz Yüksekova'nın altyapısının hazır olduğunu, havaalanı, üniversitesi, yolu, hudut oluşu, sınır kapıları hepsi var, kanalizasyon dışında. Yüksekova'nın il yapılmasının çok büyük etkinlikler sağlayacağını, istihdama yardımcı olacağını söyledik. O da küçük bir yer olduğunu 'bu kumaştan iki elbise olmaz' dedi. Biz de dedik ki Beytüşşebap'la Uludere'yi zaman içerisinde Şırnak'a bağladılar dolayısıyla da kumaş küçüldü, eğer tekrar buraya bağlarsanız kumaş büyür. Yüksekova'nın vilayet olmaması için hiçbir engel yok dedik. Biz Türkiye'de 33 vilayetten daha büyüğüz. 420 bin dönüm arazimiz var, yolumuz var, havaalanımız var, üniversitemiz geldi, hastanemiz var, altyapıyı hazırlamışsınız dedik, tahmin ediyorum ki Yüksekova'nın il olmasını arzuluyorsunuz dedim. Başbakan da şaka mahiyetli dedi ki, 'Küçük yerdir, Hakkari'yi mi taşıyalım Yüksekova'ya?' Biz de dedik ki, 'Hayır efendim, Hakkari'yi taşımanıza gerek yok, sadece Yüksekova'yı il yapınız.' Böyle bir sohbet geçti aramızda. Hakkari'nin aleyhinde Başbakanın herhangi bir sözü olmadı. Bazı gazeteler Başbakanın Hakkari'yi Yüksekova'ya taşıma teklifinde bulunduğunu yazmış. Böyle bir şey yok, sadece şaka mahiyetinde böyle bir soru kullandı. Gazetelerde çıkan beyanlara üzüldük, Hakkari merkezdeki arkadaşlar da üzüldü. Bizimkisi sadece haklı bir talepti" dedi.
Başbakanın talebini olumlu karşıladığını belirten Onay, "Şemdinli ve Derecik'te sınır kapılarının açılması gerektiğini söyledik. Yüksekova Belediyesi'nin altyapı konusunda imkanlarının olmadığını, belediyeye yardım edilmesi gerektiğini söyledik. Ziraat Odaları Birliği Cumhuriyet tarihinde ilk defa Sayın Başbakanı ziraat odaları başkanlarıyla bir araya getirdi. Bu anlamda Sayın Genel Başkanımıza da teşekkür ederim" dedi.
Yüksekova Şoförler Odası Başkanı Yavuz Özcan, Yüksekova'nın 100 bini aşkın bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, "Yüksekova il olmaya layık bir yer. Bu konuda ben Sayın Başbakan'ı destekliyorum. Hakkari'nin ilçe olmasına gerek yok. Hakkari'nin il olarak kalması lazım, ama Yüksekova'nın da mutlaka il olması lazım. Yüksekova'daki diğer sivil toplum örgütü başkanlarının bu konudaki çabalarını tebrik ediyorum. Bu konuda gereken yapılmalı" dedi.
Bundan yaklaşık bir ay önce TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir heyetle Başbakan Erdoğan'ı ziyaret ettiklerini belirten Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabih Kayhan, "O toplantıda da ben Sayın Başbakanımıza Yüksekova'nın il olma talibini iletmiştim. Sayın Başbakan Yüksekova'yı çok sevdiğini, çok beğendiğini, Yüksekova gibi konumu müsait bir yer varken, Hakkari'nin nasıl il yapıldığını anlamakta güçlük çektiğini bana ifade ettiler. Ama o il olup olmama konusunda bunun dışında herhangi bir şey ifade etmediler. Biz bu taleplerimizi yıllardır dile getiriyoruz. Gerçekten bizim yüreklerimizde Yüksekova'nın bir gün il olması hayali var. Yüksekova il olmak için gereken bütün şartları, potansiyeli taşıyan bir ilçemizdir. Nüfusunun da yüz binlere yaklaştığı bir yerden bahsediyoruz. Bunu gerçeklere dayandırarak söylüyoruz, çünkü şu an ilçemizde 34 bin 500'e yakın öğrencimiz mevcuttur. Bu öğrencilerin 3 ve 4'le çarpanını yaparsanız zaten nüfus kendiliğinden oraya çıkacaktır. Sayın Başbakanımızın bu söylemini önemli buluyoruz ama tabii gönül ister ki Yüksekova il yapılınca Hakkari'ye bir zarar gelmesin çünkü Hakkari uzun yıllardır il konumundadır. Başbakan bu söylemiyle eminim ki iki halkı karşı karşıya getirmiştir ama biz böyle bir polemiğin içerisinde yer almayacağız. Bizim isteğimiz Hakkari de il olsun, Yüksekova da il olsun. Yüksekova'nın il olması için üstümüze düşen ne varsa bugünden itibaren diğer sivil toplum örgütleriyle beraber yapmaya çalışacağız. Bir komisyon kurup kısa zamanda Ankara'ya giderek Yüksekova'nın il olabileceğini belirten verileri düzenli bir şekilde Sayın Başbakanımıza sunmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

"HALK YÜKSEKOVA'NIN İL OLMASINI İSTİYOR"
Daha önce de Yüksekova'nın il olabileceği konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı da, "Açıkça söylemek gerekirse bugünün koşullarında halkın talepleri Yüksekova'nın il olması yönündedir. Sanırım Başbakan'ın da böyle bir hayali var. Hayaller gerçekleşir mi bilemem ama Yüksekova il olma özelliklerini taşıyor. Bizim cephemizden bakılınca böyle bir açıklamanın il olma özelliği açısından bakılınca olumludur. Hakkari'nin taşınması gibi bir açıklama çok da doğru değildir. Hakkari bin yılların kentidir. Bu kentin yerinden edilmesi siyasi bir çıkmaza götürür. Böyle bir şey olamaz ama Yüksekova'nın il olmasını talep ederiz. Her ne kadar Başbakan bu kumaştan iki elbise olamayacağını söylese de bence Yüksekova'nın altyapısı ve çevresi buna müsait. Bunun olabilmesi için de bugün Türkiye'nin kanayan yarası haline elen Kürt meselesinin de bir an önce çözüme kavuşturulması gerekir. Eğer Kürt meselesinde çözüm olmazsa böyle bir talebin gerçekleşmesi de çok büyük bir sonuç getirmez. Bence Kürt meselesinin çözümü ve dolayısıyla kentlerin yeniden yapılandırılması daha mantıklı olacaktır" görüşüne yer verdi.
Yüksekova'nın il olmasını herkesin isteğini söyleyen Yüksekovalı esnaf Sefer Çoğaç, "Yüksekova il olursa ekonomik anlamda harika bir şey olur. Hep hayal etmişizdir. Ben batıyı geziyorum. Türkiye'nin birçok iline ilçesine gidiyorum. Burada fabrikaların yapılmasını, buranın daha güzel bir il olmasını kim istemez. Havaalanımız da yapılıyor. Barajımız yapılıyor. Üniversite geliyor. Ben bir esnaf olarak tabi ki isterim. Ama Hakkari'nin de il olmaktan çıkarılıp ilçeye dönüştürülmesi mümkün değildir. Yüksekova da Hakkari de olsun bunun kime ne zararı var. Yüksekova'daki gümrükte şu an sadece bir bavul ticareti var. Daha da genişletilerek başka kapılar da açılsın, ilçemizin iki ülkeye hududu var" dedi.
Esnaflardan Murat Erin ise, "Yüksekova'nın il olması Yüksekova için çok güzel olur. Altyapısı hazır. Başbakan da bize yardımcı olursa Yüksekova'nın katkısı fazla olur. Esnaf olarak gereğinin yapılması için elimizden gelen ne varsa yaparız" dedi.
(SH-EÇ-MSA-Y)

03.01.2013 15:46:53 TSI

Editör: Wan Haber