Suriye'de çıkan iç karışıklıktan dolayı kafa keserek gözleri boyamaya çalışan IŞİD terörü ve Esad için İngiltere Başbakanı Cameron ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ortak basın açıklaması yaptı.


Konuşmanın satırbaşları şöyle:

Cameron: “Yabancı savaşçılarla ilgili olarak İngiltere’de bir mevzuat kabul etmek üzereyiz. Kişilerin bu tür çatışmalara katılmak üzere seyahat etmeleri üzerine pasaportlarına el koyabiliyoruz. Sayın Başbakan Davutoğlu ile de bu konuları görüştük. Suriye’de bütün halkları temsil edecek bir hükümetin oluşmasını istiyoruz. Daha güvenli bir dünya görmek isteyenler aşırı uçların ortadan kaldırılmasını istiyor. Tabii ki yanlış yapılan bazı davranışlar da oldu ve bizim bu konuda net olmamız gerekiyor. Bizim sistemimizin bütün bu konuları ele aldığıkonusunda eminim. İngiltere açısından bu konuları kesinlikle ele alıyoruz ama işkence kesinlikle yanlıştır.”

Davutoğlu: “Yabancı savaşçılara karşı tutumumuz nettir. Türkiye hiçbir zaman yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden geçişine ve Suriye’deki varlıklarına müsamaha göstermemektedir. Yabancı savaşçılar hem sınırlarımız için güvenlik riski yaratmaktadır, hem de Suriye’deki muhalefetin haklı mücadelesini gölgelemektedir. IŞİD’in tarihini, on onbir llık gçmişini inceleyenler bilir ki IŞİD Irak’ta doğmuştur ve hiçbir IŞİD lideri Türkiye sınırından geçmemiştir. Bu konuda her türlü işbirliğine açığız ama haksız suçlamalara da izin vermeyeceğiz. Bizkimin elinde ne delil varsa her türlü işbirliğine hazırız. Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki kararlılığını kimse tartışamaz.”

Davutoğlu: “Ne tedbir alınıyorsa birlikte alacağız ama bilelim ki Suriye’deki bu teröre yol açan güç boşluğunun doldurulması gerekiyor. Hükümeti kurar kurmaz Çözüm Süreci mekanizmasını işlettik ve son derece olumlu gelişmeler yaşanırken 6-7 Ekim olayları yaşandı. Bir çok HDP yetkilisi bu olaylar tırmanırken kışkırtıcı tweetler attılar. Biz Çözüm Süreci’ni tekrar rayına oturtacak bir tavır sergiledik ama Sayın Demirtaş’ın açıklamalarından sonra demek ki hiç ders alınmamış. Şimdi Yasin Börü’nün annesine sormak lazım İç Güvenlik Reformu gerekli mi değil mi? Sayın Demirtaş karar vermelidir. Kamu düzeninin olmadığı yerde ÇözümSüreci yürümez. Kamu düzeninin olmadığı yerde bundan en çok HDP etkilenir. Sayın Demirtaş’ın bu açıklamaları nereye oturur, herkese, bütün sivil toplum temsilcilerine soruyorum. Tekrar uyarıyorum kendisini, bu çağrılar devam ederse dökülecek her damla kanın sorumlusu Sayın Demirtaş’tır. Varsa birmuhalefeti Meclis’te dile getirilir ama molotof kokteyli ile gösteri yapmak toplantı ve gösteri hakkı kapsamında değildir.”

Editör: Wan Haber