Yılmaz, Van esnafıyla bir araya geldi. Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği'nde, kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve esnaflarla bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti’nin icraatlarına değindi. Konuşmalarında dünyanın zor bir dönemden geçtiğini ve küresel kriz yaşadıklarını ifade eden Yılmaz, “Dünyanın durumu iyi değil. Avrupa durgunluktan çıkamadı. Rusya bu yıl büyüme yerine küçülüyor. Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin durumu da iyi değil. Dünyaya bakıldığında ekonomi pek iyi durumda değil. Sürekli dünyada dövizin değiştiği, piyasaların çok oynak olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bölgemize baktığımızda da ciddi siyasi istikrarsızlıklar var. Birçok ülkede maalesef ciddi siyasi istikrarsızlıklar var. Son dönemde koordineli şekilde dini kullanan, etnik sebepleri kullanan ve örgütlerin terör eylemlerine giriştiği dönemi görüyoruz. Bunları gördüğümüzde kolay bir coğrafyada olmadığımızı kabul etmemiz lazım. Buna rağmen ilk 6 ayda yüzde 3.1’lik bir büyümeyi başardık. Yılsonunda da yüzde 3’lük bir büyüme bekliyoruz. Bugün, 13 yıl öncesine göre farklı bir yapımız var. Geçmişte böyle bir ortam olsaydı, az önce söylediğim şartlar içinde, bir de ülkede koalisyon olsa ne tür bedellerle karşı karşıya kalırdık, bunu sizlerin tekdirine sunuyorum. Geçmiş dönemlerde dünya sakinken bile ülkemiz büyük bir kriz yaşadı. Bankalar batıyordu, yüz lira verginin 86 lirası faize gidiyordu. 2002 yılındaki rakamlardan söz ediyorum. Kalan 14 lirayla da bir takım ihtiyaçları karşılamaya çalışıyordu. Bu gün geldiğimiz noktada ise 86 lirayı yatırıma, kalanını faize ödüyoruz. Yine sosyal politikalara kaynak aktarıyoruz. Sosyal alanda da 13 yılda devrim yaşandı. Çocuğumuzun masasına bedava kitaplarını bırakabiliyoruz. Okula giden çocuklar için para ödüyoruz. Dulumuza bakabiliyoruz. Sağlık alanında da yine Türkiye bir devrim yaşadı. Birçok yenilikler getirdik. Çok önemli ilerlemeler sağladık. Bunlar vatandaşın cebinde görülmeyen katkıdır. Türkiye'de bütün vatandaşlarımıza bu imkanları bedava sunuyoruz. Bunlar güçlü yönetim ve ekonomiyle oluyor. Sosyal politikalarda da çok farklı noktaya geldik. Aynı şey demokraside de geçerli. Bize ‘diktatör’ diyorlar. Bunu söyleyenlere şunu dememiz lazım. ‘İnsanlar nasıl bu kadar özgürce konuşabiliyor?” Bazı kanallar 24 saat bize acımasızca eleştiriler getiriyor. Bu nasıl diktatörlüktür. Demokraside en önemli adımları yine AK Parti attı” dedi.

Açıklamalarında bugün açılan Kapıköy Sınır Kapısı’na da değinen Yılmaz, “Kapıköy Sınır Kapısı, İran’la Van arasında çok önemli bir kapı. İran’dan gelen turistlerin otellere, esnafa katkısını gördüm. Bu gün belli bir aradan sonra tekrar açıldı. Hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin varlığını riske ederek demokrasi adımlarını attığının altını çizen Yılmaz, “Mecliste başı örtülü bütün kardeşlerimiz bir arada görev yapabiliyor. Alevi vatandaşlarımızın sorunlarıyla da aynı şekilde ilgileniyoruz. İnsanların ana dili konusunda, kimlikleri konusunda yasaları engelleri birer birer kaldıran AK Parti oldu. Neredeyse partimiz kapanıyordu. Yüzde 47 oy alan partiyi 1 üyenin oyuyla kurtarabildik. Hemen ardından küresel kriz gelecek ve bu gün şikayet ettiğimiz sorunların 10 katı sorunları yaşayacaktık. AK Parti kendi varlığını riske ederek demokrasi adımları atmış bir partidir” şeklinde konuştu.

AK Parti politikalarının belli olduğunu ifade eden Yılmaz, “Kim gölgelemeye çalışırsa çalışsın AK Parti’nin geçmişi başarıları ortadadır. Önümüzdeki dönemlerde buna devam edeceğiz. Dış politikada da önemli başarılar sağladı. Kim olduğuna bakmadan, bütün insanlara sahip çıktı ve çıkmaya devam edecek. Bütün başarılardan sonra bu başarılar birilerinin zoruna gidiyor. Türkiye’de istikrarlı dönem yeter diyor. İçerde dışarıda bir takım güç odaklarından söz ediyorum. Bu süreç bitsin diyorlar. CHP gelsin iktidara ortak olsun diyorlar. 7 Haziran seçimlerinden sonra yeterli çoğunluğu sağlayamadık. CHP gidip samimi müzakereler yaptık. Bazı konularda anlaşamadık ve koalisyonu kuramadık. MHP bize, ‘Seninle koalisyon kurmam, destek olmam. CHP ile koalisyon kur’ dedi. MHP bunu tavsiye etti. HDP' ye baktık. Onlarda zaten ‘Seni başkan yaptırmam’ diyerek, diğer partiler iyi, AK Parti kötü gibi imaj ortaya çıkarmaya çalıştı. AK Parti CHP iktidar kursun’ dedi. İkisi de aynı şeyi söyledi. Önümüzdeki seçimi AK Parti tek başına iktidar mı olsun? CHP iktidara ortak mı olsun? Bu kararı sizler vereceksiniz” dedi.

Konuşmalarında Van'a yapılan yatırımları da aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

2002 yılında yatırımların illere göre dağılımında Van, 44. sıradaymış. Bu gün 2015 yılında ise 18. sıraya yükselmiş durumda. Sadece 2015 programında devam eden projelerin toplam tutarı 3. 9 milyar lira. Kamu yatırımı olarak 2015 vardığımız ödenek 550 milyon lira. Yine depremde ‘Van bitti, üniversite kapanır, esnaf kendine gelemez, insanlar açıkta kaldı’ diyorlardı. Bu gün nüfusumuz 1 milyon 85 bini aştı. 60 bin artmış. Demek ki insanlar kaçmamışlar. Bunlar kendiliğinden olmadı. Birçok kamu yatırımları, destekler oldu. Hayvan barınaklarına kadar yaptık. Uçaklarla çadır indirdik Van’a. Kalkınma Bakanlığı olarak Van’ı ayağa kaldırmak için tüm kesimleri dinleyerek kritik yatırımlar yaptık. Tekstil kentle ilgili projeyi hayata geçirdik. Hiçbir ödenek sıkıntısı yaşatmıyoruz. Bittiğinde 10 bin insanımıza istihdam sağlayacak bir alan. Yine kente Fuar ve Kongre Merkezi kazandırdık. Urartu müzesi yaptık. Vanlılar eğlensinler diye Abalı Kayak Tesisleri’ni yaptık. Önümüzdeki süreçte de farklı projelerimizle esnaflarımızın yanında yer alacağız. Seçim beyannamemizi güncelledik. Her zaman muhasebe yapan bir partiyiz. 7 Haziran’ın da muhasebesini çok iyi yaptık. Toplumumuza daha fazla değen konuları ön plana çıkarmaya gayret ettik. Esnafımıza sübvansiyonlu destek veriyoruz. 30 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğiz. Fabrikalar yapalım diyoruz. Cüzi bir miktarla kiraya verelim diyoruz. Genç istihdamına destek verelim diyoruz. Bu duygularla böyle bir organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Toplantıda konuşan Eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, Kasım seçiminin Türkiye için, bölge için ve Van için ne demek olduğunu ne kadar belirleyici olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu seçimin daha kritik belirleyiciliği var. Ülkemizin geleceğini çok etkileyecek. Bu seçim ile ya tekrar 13 yıl olduğu gibi istikrarlı bir kalkınma ve demokratikleşmeye devam edeceğiz, ya da koalisyon tartışmalarının, istikrarsızlıkların yaşanacağı bir döneme gireceğiz” dedi.

 

toplanti-007.jpg

Kasım seçimlerinin Van ve bölge için, sorunların bitirilmesi, insanların huzurla yaşaması için, en kritik seçim olarak gördüğünü ifade eden Atalay, “7 Haziran sonuçlarını kabul edilebilir olarak görmüyoruz. Vanlı kardeşlerimizin bize gösterdikleri ilgi ve tutum, Van’ında kaderi değiştirecek. Van'ın tarihini değiştirmek istiyoruz. Çünkü Van, istisnai bir yerde. Muhteşem bir coğrafyası var. Aşık olmamak mümkün değil. Biz bu Van’ın tarihini değiştirmek, huzurla ve refah içinde yaşanan bir yer haline getirmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.


Toplantıya, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Van Milletvekili Adayları, STK temsilcileri ve esnaf katıldı.

Editör: Wan Haber