Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bu bizim yaptığımız düzenlemeler demokratik temsile, demokrasiye, hukuk devletine uygun düzenlemelerdir. Eleştirileri ben bu noktada haklı eleştiriler olarak görmüyorum" dedi.
AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin sorularına cevap veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti'nin yeni Anayasa'da önerdiği, yüksek yargının tek çatı altında toplanması teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bozdağ, bugüne kadar Türkiye'de yargı birliğini savunmayan kimsenin kalmadığını ifade ederek herkesin yargı birliğinin doğru olduğunu söylediğini ifade etti. İki başlı yargının veya çoklu yargının hukuk devleti ile bağdaşmadığını ifade etmeyen hukukçunun kalmadığını dile getiren Bozdağ, "Bir yandan askeri yargı, öte yandan adli yargı, kendi içinde adli yargıyı, askeri yargıyı ikiye ayıran bir yapı. 4 tane ayrı temyiz mahkemesi var. Bütün bunların usulleri birbirinden farklı. Hakimleri, savcıları birbirinden farklı. Bu kadar farklılık içinde hukuk devletini güçlü bir şekilde hayata geçirme imkanı maalesef başarılamıyor. O yüzden bunun tek çatı altında birleşmesi, tek temyiz mahkemesi olması bugüne kadar önerilen bir husustu. AK Parti grubunun ortaya koyduğu öneride Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay tek çatı altında toplanıyor ve temyiz mahkemesi olarak ifade ediliyor. Ama adli yargı devam ederken biliyorsunuz ilk derece mahkemelerin içinde pek çok ihtisas mahkemeleri var. Örneğin idari eylem ve işlemlerle ilgili davalara yine uzman mahkeme olarak ilk derece idari yargı bakacaktır. İhtisas mahkemesi olarak, ticaret mahkemesi gibi, iş mahkemesi gibi oluşturulacak, onlar bakacak. Temyiz mahkemesine geldiği zaman ceza davasına bakan bir daire veya boşanma davasına bakan bir daire idari konularla ilişkin davaların temyizen incelemesini yapmayacak. Bunlarla ilgili özel ihtisas daireleri, temyiz mahkemesi bünyesinde oluşturulacak ve her mahkeme kendi alanında uzman olduğu konulara bakacak. Dolayısıyla işleyişte herhangi bir sorun yaşanmayacak" diye konuştu.

"BİZ DEMOKRATİK BİR YAPIYI HAREKETE GEÇİRİYORUZ"
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye yapısına işaret ederek, HSYK'da ilk derece mahkemelerinden hakimlerin seçtikleri, bir de Cumhurbaşkanı'nın atadıkları üyelerin bulunduğunu hatırlatan Bozdağ, buna TBMM'nin atamasını ilave ettiklerini söyledi. AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisi olduğu için teklifte Cumhurbaşkanı'nın yerini başkanın atamasının öngörüldüğünü anlatan Bozdağ, burada yeni olan unsurun, Meclis'in üye seçmesi olduğunu ifade etti. "Hakimlerin seçmesi demokratik oluyor, Meclisin seçmesi demokratik oluyor, başkanın seçmesi neden demokratik olmasın" ifadelerini kullanan Bozdağ, "Esasında biz demokratik bir yapıyı harekete geçiriyoruz. Hem hakimlerin temsilcileri, hem milletin temsilcileri orada olacak. Hem de milleti seçtiği başkanın atadıkları orada olacak. Daha geniş tabanlı, daha demokratik temsile uygun bir yapı olacaktır. Öte yandan Anayasa Mahkemesine başkanın üye seçmesi, meclisin üye seçmesi yanlış bir şey değil ki. Daha öncede Cumhurbaşkanımız seçiyordu ve mecliste son düzenlemeden sonra bazı üyeleri seçme imkanına kavuşmuştu. Şimdi biz diyoruz ki, doğrudan böyle bir seçim imkanı olsun. Dünyanın başka ülkelerinde de seçimlere baktığınızda başkana ve ya Cumhurbaşkanı'na seçim imkanı veriyor, öte yandan meclise seçim imkanı veriyor. Meclisin seçmesinden neden korkuyorlar. Cumhurbaşkanı'nı halk seçiyor, halkın yüzde 51 oyu ile seçilmiş Cumhurbaşkanı ve başkanın atamasından niye çekiniyorlar. Onu da halk seçiyor, onu da halk seçiyor. Bu bizim yaptığımız düzenlemeler demokratik temsile, demokrasiye, hukuk devletine uygun düzenlemelerdir. Eleştirileri ben bu noktada haklı eleştiriler olarak görmüyorum" şeklinde konuştu.

"BU TALEBİ HAYATA GEÇİRMEK DURUMUNDAYIZ"
"Anayasa noktasında Mart'a kadar uzlaşma zor görünüyor, Başbakan'ın açıklamaları vardı, BDP ile bir uzlaşma aranacağı, ortak adım atılabileceği yönünde, bu yönde yol haritanız nedir?" şeklindeki soru üzerine Bozdağ, "Biz uzlaşma ile yeni bir anayasanın hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Uzlaşma Komisyonu 31 Aralık 2012'ye kadar yeni bir anayasa önerisini Türkiye'nin önüne koyacağını söyledi ama bu süre doldu, böyle bir netice çıkmadı. Meclis Başkanı'nın girişimi ile ek bir süre alındı, bu süre 3 ay olarak ifade edildi. Şimdi bu süre içinde uzlaşma komisyonunun mutabakat ile bir yeni anayasa önerisi ortaya koyması bizim arzumuzdur. Böyle bir netice çıkarsa Türkiye'nin de yararına olur. Mecliste görüşülerek halk oyundan geçtikten sonra yürürlüğe girebilir. 3 ay içinde böyle bir sonuç ortaya çıkmazsa Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacı ortadan kalmayacak. Yeni anayasa talebi yok olmayacak. Öyleyse bu ihtiyacı karşılamak siyaset kurumunun vazifesi. Meclis bunu bir şekilde karşılayacaktır. Eğer Uzlaşma Komisyonu'ndan yüzde 100 mutabakat çıkmazsa o zaman 3'lü mutabakat ararız, olmadı 2'li mutabakatla yapabilirsek adımlarımızı öyle atabiliriz. Çünkü Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Yeni anayasaya hayata geçirebilecek imkan bulduğumuzda bu adımı biz atmıyoruz demeyiz. Toplumumuzun böyle bir talebi var. Bu talebi hayata geçirmek durumundayız" ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin '330 bulma noktasında AK Parti bir endişe, sıkıntı duymuyor şeklinde mi anlayalım?' sorusuna ise Bozdağ, "Hayır, AK Parti'nin şu anda 330 oyu yok, Meclis Başkanı'nı dışarıda bıraktığınız zaman 325 oyumuz var. O yüzden bunu 3'lü, 2'li uzlaşma ile yapabiliriz. Tek başına bunu bizim hayata geçirme imkanımız fiilen görünmüyor. Ama birlikte yapabiliriz" diye cevap verdi.

"ANAYASA YAPMA KONUSUNDA BÜTÜN PARTİLERLE BİR ARADAYIZ"
Bozdağ, 'BDP ile de ittifak yapılabilir mi?' şeklindeki soruya ise şu şekilde cevap verdi:
"Uzlaşma Komisyonu'nda bir araya geliyoruz, meclis genel kurulunda bir araya geliyoruz, komisyonlarda bir araya geliyoruz. Her yerde bir aradayız. Anayasa yapma konusunda bütün partilerle bir aradayız. Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak yeni anayasayı hayata geçirme noktasında milletin talimatı çok net. Biz bu talimata uygun hareket etmeyi düşünüyoruz."
Gazetecilerin, "Liderlerle görüşülecek mi?" sorusu üzerine Bozdağ, Anayasa Komisyonu'nun şu an çalıştığını belirterek, "Bizim dileğimiz komisyonun başarılı netice almasıdır. Komisyon netice alamazsa o zaman neler olabilir üzerinde konuşuluyor. Bütün partilerin de bunun üzerinde durması lazım" dedi. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının komisyon için teşvik edici açıklamalar olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bozdağ, "Çünkü, eğer ucu açık bir çalışma yaparsanız o zaman anayasa hiç bitmez. Bizim Yozgat'ta ucu açık işler oldu mu ipe un seriyor derler. Yeni anayasa konusunda gayretimizi göstermeliyiz. Masadan ilk ben kalkacak olan kişi ben olmayayım mantığıyla değil de yeni anayasayı her şart altında hayata geçirecek bir iradeyi temsilen adımlarımızı atmalıyız. Umarız uzlaşma komisyonu netice alıcı bir adım atar" açıklamasında bulundu.

"SÜREÇ DEVAM EDİYOR"
İmralı görüşmelerine ilişkin sürecin tıkandığı yönündeki yorumların sorulması üzerine Bozdağ, "Süreç tıkanması diye bir şey söz konusu değil. Adı üzerinde süreç bu. Zaman zaman hızlı zaman zaman yavaş olabilir. Ama süreç devam ediyor. Kimlerin ne zaman gideceğine de Adalet Bakanlığı karar verir. Şuanda benim bildiğim kararıyla verilmiş ve uygulanmış bir karar yok" diye konuştu.
(DY-ÖZ-Y)

08.02.2013 15:29:33 TSI

Editör: Wan Haber