Nöbetçi vekil uygulaması kapsamında Kırıkkale'ye gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, partisinin il başkanlığında yaptığı açıklamada Suriye'nin içinde büyük bir çatışmanın, büyük bir iç mücadelenin olduğunu belirterek, "Suriye'de muhaliflerin kazandığı mevzi ve zemin artıyor" dedi.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Kırıkkale İl Başkanlığında yaptığı açıklamada Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için organizeli bir çalışma yürüttüğünü ifade ederek uluslararası camianın Türkiye'yi takdir ettiğini söyledi.
Güneydoğu'da sığınmacı sayısının 140 bini aştığını ifade eden Bakan Atalay, orada yapılan organizasyonun başarılı bir şeklide yürüdüğünü ve Türkiye'nin ciddi harcamalar yaptığını belirtti.
'Biz, mazlum insanlara karşı bu görevimizi Dünya'nın neresinde olursa olsun yaptık burada da bu kardeşlerimize karşı bu görevimizi yapıyoruz' diyen Bakan Atalay, "Bizim parti olarak önemli hassasiyetimiz milletvekillerimizle, teşkilatlarımızla bağlarımızı çok taze tutmaktır. Dinamik bir partiyiz ve onların bize ileteceklerini ilk elden, en yetkiliye genel başkanımıza iletmelerini önemli görüyoruz. Bu toplantıların temel özelliği ve hedefi bu. Benim yürüttüğüm önemli konulardan bir tanesi şuanda Suriye'den gelen sığınmacılar var, Suriyeli vatandaşlarımız. Suriye'nin içinde büyük bir çatışma var, büyük bir iç mücadele var. Yani giderek muhaliflerin kazandığı bir mevzi ve zemin artıyor. Ama halen yönetimin özellikle havadan uçakla bombardımanları devam ediyor. Her gün yine ölümler var. Bu arada bu zulümlerden kaçarak Türkiye'ye sığınan insanlar var. Şuanda sayısı 140 bini buldu. Bu sayı artmış oldu. Güneydoğu, güney illerimizde, Suriye'ye komşu illerimizde şuanda çokça çadır kentimiz, konteynır kentimiz var. O kamplarda doğrusu organizasyonumuz çok başarılı yürüyor". dedi.
"İki haftada bir bu konu ile ilgili tüm görevlileri toplayarak onlarlarla görüştüğünü kaydeden Atalay, "Çarşamba günü kurumları topladım. Gözden geçirdik. Orada bir sorun yok. Tedbiren yeni iki konteynır kent kuruyoruz. Van'daki konteynırlar boşaldı. Orada kalıcı konutları teslim ettik. Oradaki konteynırların bir kısmını buraya taşıyarak yeni kentler oluşturuyoruz. Çalışmalar çok organize artık arkadaşlarımızda tecrübe kazandı. Disiplinli bir şekilde yürüyor. Çok acılar çekmiş, adeta travma yaşamış bir topluluk. 140 bin kişi kolay değil. Bir şehrin nüfusu kadar. Bunların barınması, beslenmesi, sağlık hizmetleri, okul çağındaki tüm çocuklara eğitim verilmesi, her boyutu işin düşünülerek yapılıyor. Uluslararası camianın takdir ettiği bir çalışma. Türkiye burada ciddi bir masraf yapıyor. Ciddi harama yapıyor. Ama Türkiye her zaman bunu yapmıştır. Biz, insanlara mazlum insanlara karşı bu görevimizi Dünya'nın neresinde olursa olsun yaptık burada da bu kardeşlerimize karşı bu görevimizi yapıyoruz. Birleşmiş Milletlerden belli bir destek geliyor. O biraz daha artarak devam edecek. Suriye'de devlet başkanının ve rejimin alanı çok daralmış durumda. Vatandaşı ile bu kadar çatışma içinde olan bir sistemin yaşaması mümkün değil. İnşallah artık sona gelir ve bu insanlarda kendi ülkelerine döner diye bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Merhum Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili olarak bir soruyu da cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Bu bir teknik olay. Bu konu teknik ihtisas isteyen bir konu. Bu konuda da ihtisas kurumumuz belli. Yani normal hastaneler değil, en sağlıklı şekilde bu işte en uzman kuruluş olan adli tıp kurumunun süreci yürütmesine karar verilmiştir. Adli tıp ne diyor ise o olacak. Yani teknik bir konu. Bizim bir değerlendirme yapmamız onun dışında çok gerekli değil" diye konuştu.
Bakan Atalay, Kırıkkale ile ilgili olarak ise Ankara'da Delice'deki tuz ocaklarındaki yatırım ile ilgili olarak toplantı yaptıklarını söyledi. Bakan Atalay, "Ankara'daki toplantıya Enerji bakanı ve ilgili bürokratlar katıldı. Valimiz geldi. Biliyorsunuz orada bir ocak var ama orası THK'nin ruhsatında bazı çalışmalar yapmış. Şimdi billur tuz firması daha büyük bir yatırım yapmak istiyor. Sadece tuz üretimi değil kimyasallarla ilgili daha geniş bir yatırım yapmak istiyor. Onun görüşmesini yaptık. Önümüzdeki haftanın sonuna kadar iki tarafta tüm hazırlıklarını yapacaklar. Gecikmeden o yatırımı başlatalım istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale'ye kurulması planlanan Mühimmat ve Silah Organize Sanayi bölgesi ile ilgili olarak çalışmaların devam ettiğini anlatan Bakan Atalay,
"Mühimmat ve silah organize sanayi bölgemizin kararını vermiştik. Kırıkkale'nin savuma sanayi müsteşarlığının, MKE'nin bu 3 ortaklığın yürüteceği bir sanayi bölgesi. MKE'nin Barut Fabrikasına ait bir arazisinde kurulacak. Orada MKE ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının kurucu ve işletici olmasının şöyle faydası var. Bunların olması özel sektörün buraya gelmesine teşvik sağlayacaktır. Biz onu önemsiyoruz. Yazışmalar sürüyor. 600 dönüm bir araziyi bakanlar kurulu kararıyla tahsis edeceğiz. İlk defa böyle bir organize sanayi bölgesi kurulmuş olacak. Ayrıca üniversite bünyesindeki teknopark ile ilgili toplantıdan sonra. Üniversite ile TÜBİTAK bir araya geldi. Onun üzerinde çalıştılar. Daha hızlı gelişiyor. Tüm çalışmaları takip ediyoruz" dedi.
(VY-AK-Y)

14.12.2012 14:50:20 TSI

Editör: Wan Haber