11 milyon emeklinin merakla beklediği promosyon pazarlığı iyice kızıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu bastırıyor, bankalar direniyor. Ortaya çıkan son rakam 600 lira. Ancak emeklinin beklentisi daha fazla..

EMEKLİLER AYNI HAKTAN  FAYDALANAMIYOR

Memurlar, 2007 yılından itibaren bir Başbakanlık genelgesiyle maaşlarının yattığı kamu bankalarından promosyon almaya başlamıştı. Aynı haktan emekliler faydalanamıyordu. Oysa, emeklilerin yıllık toplam 152 milyar liralık maaşı kamu ve özel bankalara yatırılıyor. Parayı yatıran kurum Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK). SGK, maaşları emekli maaşı çekmeden çok önce yatırıyor. Banka bu parayı değerlendirip kazanç elde ediyor.

TUTARLAR 3 YIL İÇİN...

Bankalar yıllarca kazanç elde etmesine rağmen, emeklilere promosyon ödemeye yanaşmadı. Bunun üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu olaya el koydu ve promosyon düzenlemesi konusunda talimat verdi. Bununla ilgili olarak SGK, son iki aydır kamu ve özel bankalarla promosyonun limitini belirlemek için pazarlık yürütüyor. Pazarlıklar sonucunda bankalar 3 yıl için 500-600 lira arasındaki bir tutarı promosyon olarak vermeyi kabul etti.

EMEKLİYE 600 LİRA

Beklentileri karşılamıyor 600 lira emeklilerin beklentisini karşılamaktan uzak. SGK yetkilileri ise rakamı yetersiz görerek, bankalardan rakamı artırmalarını talep etti. Bankaların hesabına göre; emekliye her yıl için 150-200 lira gibi bir rakam ödenecek. SGK, emeklinin maaş alacağı bankalarla 3'er yıllık sözleşmeler yapacak.

EMEKLİLER PROMOSYON ALAMADI

Taraflar arasında görüşmelerin önümüzdeki hafta da devam etmesi ve rakam bir miktar daha artırılması bekleniyor. 2015'te emeklilere bankalar aracılığıyla toplam 152 milyar liralık maaş ödemesi yapıldı ancak emekli beş kuruş promosyon almadı.

EMEKLİLER ADALET İSTİYOR

Talep 900 ve üzerinde Çoğu 1407 liralık açlık sınırının altında maaş alan emekliler için 600 liranın da önemi büyük. Ancak emekliler, kendilerine karşı adil olunmasını istiyor. Memurların çoğu anlaşılan dönem için brüt maaşmm ortalama yüzde 60'ı kadar promosyon alıyor. Bu da ortalama 900-1000 lira arasında bir promosyona işaret ediyor.

Promosyon düzenlemesiyle ilgili gelişmeleri takdir eden emekliler memurlara ödenen tutara yakm bir promosyon istiyor.

Editör: Wan Haber