MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmalarının Mart ayı sonunda tamamlanmaması halinde kendi tekliflerini getirecekleri yönündeki açıklamasına ilişkin, "Anlaşılan o ki AKP'de bir uzlaşma arayışı yoktur, kendi oyununu oynamak istiyor. Sayın Başbakanın acelesi var galiba; bu da İmralı müzakerelerinin anayasa görüşmeleri ile ilişkili olduğuna ilişkin endişemizi de ispatlamaktadır" dedi.
Vural, Kırgız Cumhuriyeti Parlamentosu Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi Başkanı Kanıbek İmanaliyev ve beraberindeki heyeti kabul etti. Vural, Başbakan Erdoğan'ın yeni anayasa için Mart ayı soruna kadar çalışmaların tamamlanmaması halinde kendi tekliflerini getireceklerine ilişkin açıklamasını değerlendirdi.
"Başbakan İmralı'da kendisine verilen süreyi mi kastediyor bilemiyorum" diyen Vural, asıl utanılacak hususun bu anayasa görüşmelerinde, müzakerelerin kiminle yapılacağı konusu ya da muhtevasının bir bakıma İmralı ile de müzakere edildiğine ilişkin anlayış olduğunu söyledi.
Türk milletinin anayasasının yapıldığını dolayısıyla Anayasa uzlaşma Komisyonu'ndaki milletvekillerine bu tip bir süre dayatmasının uygun olmadığını ifade eden Vural, "Anlaşılan o ki AKP'de bir uzlaşma arayışı yoktur, kendi oyununu oynamak istiyor. MHP olarak biz demokrasimizin sorunlarını çözebilmek ve milli mutabakatla oluşturulacak bir anayasa hazırlamak amacıyla görüşlerimizi bu komisyona iletmeye ve azami mutabakatı sağlama gayretlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

"BAŞBAKAN UZLAŞMADAN KAÇMASIN"
"Başbakan uzlaşmadan kaçmasın ve bu konuda azami bir mutabakatı sağlayacak girişimleri de engellemesin" diyen Vural, şöyle devam etti:
"Yani gölge etmesin başka ihsan istemiyoruz. Sayın Başbakanın acelesi var galiba; bu da İmralı müzakerelerinin anayasa görüşmeleri ile ilişkili olduğuna ilişkin endişemizi de ispatlamaktadır. İmralı ile müzakerenin bir şartı olarak bir Anayasa dayatması gelmektedir. Bu dayatma da PKK ve bölücülüğe verilecek tavizler için anayasanın bir araç olarak kullanılması demektir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Türk milleti Anayasası İmralı'nın yol haritasına terk edilemez ve öyle bir müzakerenin bir parçası olmak da zuldür. Böyle bir ilişkilendirme ve beklentiyi ortaya koyması bence esef vericidir."
TBMM'nin makul bir sürede anayasayı hazırlama görevini yerine getireceğine inandığını vurgulayan Vural, "Böyle taktiklere, dayatmalara... Ya ne geçiyorsa getirin, milleti niye kandırıyorsunuz? Anayasa konusunda ne yapmak istediğini bilmeyen bir AKP. AKP maalesef bu anayasa konusunda da bir takım yerlere verdiği taahhütler ekseninde bir dayatma oluşturmak istiyor. Biz MHP olarak bu dayatmaların dışında milli mutabakatı oluşturma yönünde olumlu katkımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

"SİLAHIN EGEMENLİĞİNİ SAVUNANLARIN İRADESİ ANAYASA MASASINDA OLAMAZ"
Başbakan Erdoğan'ın şeffaf olması ve İmralı ile Oslo müzakerelerinde Anayasa konusunda hangi konularda mutabakata vardıklarını açıklamasını isteyen Vural, "Anlaşıldığı kadarıyla Oslo ve İmralı ile yapılan mutabakatlar Anayasa çerçevesinde hukukileştirilmek istenmektedir. MHP olarak, Anayasanın bir takım bölücü talepleri meşrulaştırmanın aracı olarak kullanılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Biz milletin egemenliğine inanan milletvekilleriyle bir anayasa yapıyoruz, silahın egemenliğini savunanların iradelerinin o masada yer alması mümkün değildir" diye konuştu.
Vural, bu milletin adının 'Türk milleti' olduğunu ifade etmekten kaçınan ve 'Türk milleti' ifadesini ırkçılık olarak gören bir zihniyetin, 'İmralı ile yüzde 95 görüşlerinin örtüştüğü' ifadesi dikkate alındığında, yeni anayasada vatandaşlık tanımı dahil diğer konularda anayasal birtakım adımların atılacağına ilişkin bir taahhüt verildiği endişeleri olduğunu da savundu. Vural, "Bu anayasada getirilen öneriler ya da getirilmeyip vaat edilen diğer adımlar anayasa kılıfı içinde Türk milletine sunulmak isteniyor. Biz bunu deşifre etmeye devam edeceğiz" dedi.
(MÜG-ÖZ-Y)

30.01.2013 17:51:14 TSI

Editör: Wan Haber