Terör konusunda Avrupa'dan samimi bir duruş beklediklerini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu terör öyle bir ateştir ki düştüğü yeri yaktığı kadar gün gelir kendisini tutan maşanın sahibini, kendisini tutan eli de yakar" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çek Cumhuriyeti'ndeki temasları kapsamında düzenlenen Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Forumu toplantısında konuştu. Konuşmasında teröre ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Bakınız cuma günü Ankara'da ABD Büyükelçiliği'ne yönelik bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıda intihar bombacısı parçalanırken maalesef büyükelçilik binasında görev yapan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kardeşimiz özel güvenlik görevlisi de hayatını kaybetti. Bu arada bir gazeteci kardeşimizde ne yazık ki ağır yaralandı ama buraya gelirken doktorlarla yaptığım görüşmede hamdolsun hayati tehlikeyi atlattığı noktasındaki müjde bizleri tabi ki özellikle sevindirdi. Güvenlik ve istihbarat birimlerimiz son derece hassas şekilde olayın izine sürdüler ve sürüyorlar. Ayrıca da tabi kısa zamanda nereyle bağlantılı olduğunu tespit etmeleri bizleri ayrıca mutlu etti. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. İnşallah karanlık noktalar varsa ki olabilir bunların zincir olarak devamı olan bunlarında en kısa zamanda aydınlığa kavuşacağına inanıyorum" dedi.
Bu ve benzeri olaylarla ilgili usanmadan Avrupa ülkelerine çağrıda bulunduklarını belirten Erdoğan, "Uyarılarımızı yaptık, dayanışma mesajlarımızı ilettik. Açık söylemeliyim ki yaşanan onca acıya yitip giden onca cana rağmen bu insanlık dışı terörün önlenmesi noktasında bazı Avrupa ülkelerinden hala gereken desteği alamıyor, gereken ciddiyete şahit olamıyoruz. Türkiye'de en kanlı cinayetleri işleyen teröristler Avrupa ülkelerinde ellerini kollarını sallayarak serbestçe dolaşabiliyorlar. Terör örgütünü yöneten bu kanlı eylemleri organize eden zanlıları bildirmemize rağmen eylemlerini delileriyle ortaya koymamıza rağmen maalesef bu kişilere hiçbir şekilde dokunulmuyor. Bakın Cuma günü ABD Büyükelçiliği'ne saldırı düzenleyen kişinin Almanya'da yaşadığı ve kaçak yollardan Türkiye'ye girdiği tespit edildi. Aynı şekilde Paris'te ki suikastta öldürülen terörist Interpol aracılığıyla aranıyor. Almanya'da gözaltına alındığında iadesini istedik, verilmedi. Fransa'da olduğu tespit edildiğinde Fransa'ya yazı yazıldı, cevap dahi gelmedi. Bunlara benzer çok sayıda örnekler var ve bana verilen cevap şu: 'Bunların şu an 4 bin yargısı devam ediyor ve biz bunları takip ediyoruz'. Takip etmeniz bana netice vermiyor. Niye bana bunları teslim etmiyorsun, teslim et. Gerekli olan neyse bunu biz yapalım. Çünkü bunun acısını çeken biziz, milletimiz. Bu konuda her beraber terörle ortak mücadele vermeliyiz ki başarılı olalım. Bizim artık bu dikkatsizliğe, bu ilgisizliğe tahammülümüz kalmamıştır. Demokrasiyle, insan haklarına saygısıyla, özgürlüklere yönelik güvencesiyle var olan Avrupa'nın demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere yönelik bu terör örgütleri ve teröristlerle artık mesafe koyması gerekir. Her zaman söylüyorum. Bu terör öyle bir ateştir ki düştüğü yeri yaktığı kadar gün gelir kendisini tutan maşanın sahibini kendisini tutan elide yakar. Bu noktada artık Avrupa'dan samimi bir duruş bekliyoruz. Daha samimi bir dayanışma bekliyoruz" diye konuştu.
(MŞ-ES-D)

04.02.2013 15:36:54 TSI

Editör: Wan Haber