Deprem sonrası Van'a yapılan hizmetlerle ilgili bilgi veren Erdoğan, "17 bin 489 konutun inşaatını tamamladık. 15 bin tanesini toplu açılış töreni ile teslim etmiştik. Bugün ise 2644 konutu hak sahiplerine teslim ettik. Depremin ardından Van'ı tekrar ayağa kaldırabilmek için 5 katrilyon harcaba yaptık. Yaraları sardık. Hız kesmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bazıları çıkıp bizim Van için yaptıklarımızı unutturmaya çalışıyor. Biz sizin için ne yaptıysak sizlere hizmet için yaptık. Bunların takdiri Vanlı kardeşlerimize aittir. bir takım çevrelerin karalama kampanyaları karşısında bunlara karşı aklıyla ve vicdanıyla karar verecektir. Van mahalli seçimde büyükşehir başkanını seçecek. Van'dan köylere kadar hizmet taşıyacak. Belediyeye yapacağımız ödenek ile Van'a hizmetlerimiz daha da arttıracağız" diye konuştu. 
 
VAN'A YÜKSEK BİNA UYARISI
Van'da hala yüksek katlı binaların yapılmasına eleştirede bulunan Erdoğan, "Bugün baktım. Benim Vanlı kardeşlerim yüksek konutlu binalar yapıyor. Bakanıma da söyledim. Biz 8 katlı binalar yapıyorsak depreme adeta davetiye çıkarıyoruz. Azemi 5 kat yapmalıyız. Korku ve endişeyi yaşamayalım. Efendim diyolar ki: 'Vatandaşlar baskı yapıyor. Benim çok çocuğum var diyorlar.' Herşey deprem gelene kadardır. Deprem olursa bu sefer belediye başkanına bela okumaya, bizi siz bu hale getirdiniz derler. Biz niye getirelim. Siz kendiniz ettiniz kendiniz bulsun. Biz sizden bunu bekliyoruz. Yapılacak binalar ile ilgili duyarlı olalım. Sizin yardımınızı bekliyoruz. İstanbul, İzmir ve Ankara'da plansız projesiz yapılanmalar var. Yatay mimariyle alçak binalar yapalım" dedi. 
 
CUMHURİYET HEPİMİZİN CUMHURİYETİ
Ötekileştirici mantığı sona erdirdiklerini belirten Erdoğan, inkar, red, asimilasyon politikalarını ayaklarının altına aldıklarını söyledi. Erdoğan, "Cumhuriyet hepimizin cumhuriyetidir. Cumhur haktır, Cumhuriyet milletin kurumsallaşmış halidir. Cumhuriyet batıdakinin ne kadar hakkıysa doğudakinin de o kadar hakkıdır. Geçmişte sadece Doğu ve Güneydoğu'ya değil Türkiye'nin genelinde farklı kesimlere farklı muamaleler yapıldı. Kendilerini Cumhuriyetin tek yegane sahibi olarak görenler kendileri dışındaki herkesi farklı gördü. Herkese farklı baskılar yaptılar. Çıkarları zedelendiği zaman bu elitler cumhuriyeti korumak ve kollamak adına darbeler yaptılar. Zulümler yaptılar. Faili meçhullere göz yumdular. Üzerlerini örttüler. Başkalarının inanç ve değerlerini yok saydılar. Etnik kökenler, kültürler yok sayıldı. Ama biz sorunları çözdük. Siyaset sorun çözme işidir" ifadelerini kullandı. 
 
İŞSİZLİĞİN EN TEMEL SEBEBİ TERÖR
Başbakan Erdoğan, "Biz artık bu bölgede silahın değil diyaloğun devreye girmesini arzu ediyoruz. 11 yıl önce konuşulmayan talepler bir bir hayata geçiriliyor. Doğudaki işsizliğin en temel sebebi terördür. Terörün olduğunu yere yatırımcı girmez başarımızın altında güven ve istikrar vardır" dedi.  
 
VAN ÇÖPTEN GEÇİLMİYOR
Van Belediyesi'ni sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Van'a indim. Van'ı gördüm. İlk olarak yollar caddeler dikkatimi çekti. Siz burada yaşıyorsunuz, yatıyorsunuz kalkıyorsunuz. Allah aşkına bir belediyecilik açısından şu ara sokakların halini beğeniyor musunuz? Beğeniyorsanız 'Ya gayet güzeler buralar ya, gayet modern, nasıl beğenmeyelim' diyorsanız başka. Eğer beğeniyorsanız söyleyin bize. Sesiniz çıkmadığına göre demek beğeniyorsunuz. Ben herhalde alıştınız diye düşünüyorum. Siz bu görüntülere alıştınız. Ama kusura bakmayın. Ben size bu yapıyı yakıştıramıyorum. Çünkü benim Vanlı kardeşime bu yollar layık değil diyorum. Her tarafın pırıl pırıl olması lazım. Tertemiz olması lazım. Temizlik imandandır ilkesi gayrimüslimlerin değil müslümanlarındır. Kusura bakmayın ama Van çöpten geçilmiyor. Belediyenin birinci görevi temizliktir. Bakıyorsunuz her taraf pislik ve çöp içinde" diye konuştu. 
 
BELEDİYECİLİK GÖRMEK İSTİYORSANIZ AK PARTİLİ BELEDİYELERE BAKIN
Erdoğan sözlerini, Belediyecilik mi görmek istiyorsunuz İstanbul'a, Kocaeli'ye, Gaziantep'e Sakarya'ya bakın. Nerede AK Partili Büyükşehir Belediye varsa onlara bakın ve Van böyle olmalı demek içinde elimizden gelen gayreti ortaya koyalım " diyerek tamamladı. 
 
Editör: Wan Haber