Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörün artık yoksulluğu, ret ve inkar politikalarını bir propaganda malzemesi yapamadığını söyleyerek, vatandaşın da yeni sürece olumlu baktığını belirtti. Erdoğan, "Biz terörü alt ettiğimiz andan itibaren, ki edeceğiz ondan sonra biz pik yapacağız. Ve bizim sıçrayışımız çok farklı olacak" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Vilayetler Evi'ndeki Valiler Buluşması'na katıldı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da katıldığı tören, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in konuşmasıyla başladı. Güler, terörle mücadelenin devam edeceğini söylediği konuşmasında, hükümet konaklarının yapılmasının, hükümetin öncelikleri arasına alınmasını talep etti.
Valiler Buluşması'nda bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, enflasyon ile ilgili olarak ülke olarak edinilen bir tecrübe olduğunu söyledi. 3 haneli enflasyonu 70'lere, oradan 30'lara, hatta tek haneli rakamlara çekmenin mümkün olduğunu kaydeden Erdoğan, "Tek haneli rakamlara düşürdükten sonra orada artık daha hassas davranmanız, daha çok mücadele vermeniz gerekiyor" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, "Makro sorunlarımızı büyük ölçüde çözdük ya da çözüm yoluna koyduk. Ama bizim bu aşamadan sonra mikro sorunların üzerine gitmemiz, çok daha kararlı, çok daha cesur, çok daha hassas bir mücadele yürütmemiz gerekiyor. Biz bu aşamadan sonra adeta iğne ile kuyu kazar gibi, sabırla bu süreci devam ettirmemiz gerekir" diyerek, "Bize rehavet yakışmaz, rehavet gibi bir lüksümüz yok" dedi.
26 ilin havaalanı varken şuanda 46 ilde havaalanı bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu yıl sonuna kadar bu havaalanı sayısı 50'ye belki ulaşacak" diye konuştu. Makro sorunları çözerken küçük sorunların ihmal edilmesinin bir devleti büyük, iddialı bir devlet yapmadığını kaydeden Başbakan Erdoğan, büyük devletin ayrıntıların üzerine kararlılıkla giden bir ülke olduğunu söyledi.
"Bu millet inanın her şeyin en iyisini ama en iyisini ziyadesiyle hak ediyor" diyen Başbakan Erdoğan, "Bizim ne hükümet olarak ne valiler olarak, ne belediye başkanları olarak şehirlerimizde yaşayan kardeşlerimize 'size yol yaptık daha ne istiyorsunuz' deme hakkımız yok ve olamaz. Veya onlara gidip 'size hastane yaptık, okul yaptık, konut yaptık, daha ne istiyorsunuz' deme hakkına, haddine sahip değiliz" diye konuştu. Erdoğan, valilere seslendiği konuşmasında " 'Kurttan bana ne, koyundan bana ne' deme makamında değiliz. Hiç kimse bizi özellikle söylüyorum, 'kurt koyunu kaptı' diye suçlamasa, itham etmese bile bizim bunu kendimize dert etmemiz, bunun muhasebesini yapmamız, akşam başımızı yastığı koyduğumuzda acaba 'bunu önleyebilir miydim, nasıl önleyebilirdim' diye kendimize sormamız lazım. İşte bu bir nefis muhasebesidir, bunu yapmamız lazım" şeklinde konuştu.

"PROTOKOL VALİLİĞİ YAPMAYACAĞIZ"
Başbakan Erdoğan, 10 yıl önce "Nasıl yaparız da yurt dışına beyin göçünü engelleriz" şeklinde devletin bir meselesi olduğunu kaydederek, bunun artık ortadan kalktığını belirterek, 81 vilayetteki her üniversitenin, her rektörün böyle bir vizyonu olması gerektiğini söyledi. Valilerin bulundukları ilin bir idarecisi olarak bulunamayacaklarını kaydeden Erdoğan, "Sizler birer turizm elçisi durumundasınız. Sizler birer eğitim gönüllüsü olacaksınız, hepiniz birer fahri yatırım ajansı üyesi olacaksınız. Yani bir uluslararası yatırımcı bu ülkeye geldiği zaman valimiz onunla buluştuğu zaman valimiz onunla buluştuğu zaman adeta 'ne yaparım da ona yatırım yaptırabilirim' diye gerekli ne varsa onu yapması lazım. En iyi şekilde ilimizi onlara tanıtması lazım. Ve bütün bunlarla birlikte de ona yaptıkları ev sahipliğiyle de inanıyorum ki buralarda yatırım tercihinde bulunacaklardır" diye konuştu.
Valilere sıradanlığı bırakmaları tavsiyesinde bulunan Erdoğan, "Protokol valiliği yapmayacağız. Biz tam manasıyla halktan biri gibi olacağız. Ve halk bizi gördüğü zaman kendini bulacak" dedi. Valilerin 'olmaz' denilenleri başarması gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, "İnanan insan, çalışan insan, azmeden insan tekeden bile süt çıkartır. Bütün mesele burada. Bize olmazları anlatan insanlar çok olacaktır, 'bu başarılamaz, bu yapılamaz' diyenler çok olacaktır. Biz bir tane olur görüyorsak inanın bu yeter. Bunun arkasına düşüp bütün olmazları olur yapabiliriz" diye konuştu. Erdoğan bu konudaki bir sözü de hatırlatarak, " 'Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz'. Bunu yakalayacağız. Bir şehrin valisi en başta o şehre bir vizyon verebilmelidir. O vizyonu başarabilmeli" şeklinde konuştu.

"TERÖR BİTTİ AN TÜRKİYE PİK YAPACAK"
Başbakan Erdoğan, hükümetin ekonomideki başarılarından da bahsetti. Daha önce 'Kriz teğet geçecek' dediklerinde buna karşı çıkanlar olduğunu ve bazı köşe yazarlarının "Taksime çıkıp anırırım" dediğini hatırlatan Erdoğan,"Bunlar da köşe yazarıydı. Ne oldu, anıramadılar. Niye, çünkü bu iş biraz da karakter meselesidir, kimlik meselesidir" dedi. Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılmasının hazmedilemediğini kaydeden Erdoğan, "Ve biz 6 sıfırı attık. O günden bugüne paramızın uluslararası değerine bakın. Hamdolsun. Neler söylediler, neler" diyerek, artık TL ile uluslararası camiada alışveriş yapılabildiğini ifade etti.
Muhalefetin 2023 hedefleri için 'Tutmaz' yorumu yapmasını da eleştiren Erdoğan, muhalefetin bunu desteklemesi yerine bu tarz yorumlarda bulunduğuna vurgu yaptı. "Buna sarılmamız lazım, nasıl biz buraya çıkacağız, bunun gayreti içerisinde olmamız lazım" diyen Başbakan Erdoğan, "Daha dün biz Güney Kore'nin önündeydik ama Güney Kore geldi bizi geçti" dedi. Erdoğan birlik ve beraberlik içinde tekrar Güney Kore'nin önüne geçilebileceğini söyleyerek, "Terör belası ile 30 yıldır buraya kalkıp da biz 250,300,400 milyar dolar harcarsak sen tabi ki onu geçemezsin. Ama bizim başımızda terör belası olmasaydı bugünkü Türkiye yoktu çok daha farklı bir Türkiye vardı" şeklinde konuştu.
Terörün bittiği günden itibaren Türkiye'nin 'Pik' yapacağını söyleyen Erdoğan, "Biz terörü alt ettiğimiz andan itibaren ki, ve edeceğiz ondan sonra biz pik yapacağız. Ve bizim sıçrayışımız çok farklı olacak" dedi.

"TERÖR; RET VE İNKAR PROPAGANDASI YAPAMIYOR"
Başbakan Erdoğan konuşmasının bir bölümünde ise terör konusuna değindi. Erdoğan, terörün makro bir sorun olarak Türkiye'ye bedel ödettiği kadar mikro sorunların çözümünü de engellediğini söyledi. Terörün, etki gösterdiği illerde ilerlemenin önünde bir engel oluşturduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, AK Parti hükümetinin ise teröre sadece asayiş ve güvenlik boyutuyla bakmadığını, bu sebepten dolayı da zaman zaman eleştirildiklerini ifade etti.
"Şuanda terör bizim yoksulluğa karşı verdiğimiz bu samimi mücadele karşısında artık yoksulluğu bir bahane olarak kullanamaz ve kullanamıyor" diyen Erdoğan, "Şuanda terör bizim samimi mücadelemiz karşısında ret, inkar ve asimilasyonu hiçbir zaman bahane olarak kullanamaz hale gelmiştir" diye konuştu. Terörün artık dil ve kültürel meselelerle ilgili olarak propaganda yapamadığını ifade eden Erdoğan, valilere ise bu konuda büyük görev düştüğünü söyledi. Erdoğan, valilerin devletin sıcaklığını, devletin şefkatini bulundukları illerde hissettirmeleri gerektiğini söyleyerek, ayrıca yine terörün bahane olarak kullandığı yoksullukla valilerin halkı iyi bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Yoksulluğun da, göçün de, mahrumiyetin de, eğitimsizliğin de artık devletin ihmalliğinden değil, terörün şiddetinden kaynaklandığını her bir vatandaşımız bilmeli" şeklinde konuştu.

"TERÖRLE MÜCADELEDE EN UFAK BİR TAVİZ VERMEYECEĞİZ"
Başbakan Erdoğan konuşmasının bir bölümünde ise basın kuruluşlarını eleştirdi. Gazetelerin sadece ayakkabısı olmayan bir çocuk bulup onu gösterdiğini iddia eden Başbakan Erdoğan, "Sanki Türkiye'de bütün çocuklar ayakkabısız dolaşıyor" diyerek tepki gösterdi. Valilerin ise bulundukları illerde her türlü giyecek yardımını yaptıklarını söyleyen Erdoğan, bu tarz haberler içinse, "Bu bir motivasyon kırılmasıdır" değerlendirmesi yaptı.
Son günlerdeki millet kavramı tartışmalarına da yeniden dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Millet kavramının içerisinde tüm etnik unsurlar vardır. Onun için de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bilincini hepimizin kavraması ve bu millet kavramı içerisinde hepimizin ısrarla yer almamız gerektiğini bir kere hepimizin anlaması lazım. Bunu başarmamız lazım. Kardeşlik aynı ailenin fertleri olmaktır, kardeşlik bu. Biz burada ne görüyoruz, 76 milyonu aynı ailenin bireyleri olarak görmek hepimizin görevidir. Bunu değerli valilerimizle, belediye başkanlarımızla, kaymakamlarımızla hep birlikte başaracağız. Onun için durmak, usanmak olamaz."
Başbakan Erdoğan, terörle mücadele için "En ufak bir taviz vermeyeceğiz" derken, "Demokratikleşmeden, yatırımlardan, hukuktan da taviz vermeyecek, milletimizle birlikte yürümeye, bu meseleyi milletimizle birlikte çözmeye devam edeceğiz" dedi. Erdoğan, terörün çözümüne ilişkin girilen yeni süreçten vatandaşın da umutlu olduğunu söyleyerek, vatandaş için "Bu çözüm sürecinde atılan adımlara yapılanlara büyük bir umutla bakıyor ve teşvik ediyor, dualar ediyor. Öyleyse biz bu çalışmaları daha da hızlandıracağız" diye konuştu.

"DEVLETİN YUMRUĞUNU HİSSETTİREN VALİ PROFİLİ GERİDE KALDI"
Başbakan Erdoğan, valiler için "Bulunduğu ilde devletin yumruğunu hissettiren vali profili geride kalmıştır" derken, vatandaşın hala daha valilere ulaşamadığını söyledi. Vatandaşın valilere ulaşması gerektiğini, hatta kendisine bile ulaşması gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, vatandaşla araya köprü kuran birimlerin vatandaşın sorunlarını kendisine ulaştırmadığını söyledi. Erdoğan, valilerin vatandaşın sorunlarına ilişkin aşamadığı konuları kendisine ulaştırmasını isterken, 24 saat boyunca kendisine ulaşılabileceğini kaydetti. Erdoğan, "İş işten geçtikten sonra biz birbirimize ulaşıyorsak bu ülkeden bir şey olmaz. 24 saat biz mesaideyiz. Bizim için de tatil diye bir şey söz konusu değil. Biz tatilde bile mesaideyiz" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünde ise, öğretmen atamalarına değindi. Neden öğretmen atanmadığına dair eleştirilere cevap veren Erdoğan, "Her şey bir plan, bir program içerisinde olur. Siz bütçeniz neye el veriyorsa ona görevlendirme, ona göre atama yaparsınız" dedi. Her öğretmenin atanması durumunda yeni bir sorunun başlayacağını, öğretmenlerin geçmişte olduğu gibi maaşlarını alamama gibi bir sorunla karşı karşıya kalınabileceğini belirten Erdoğan, "Biz bunları yaşamak istemiyoruz" diyerek en büyük yatırımın eğitime yapıldığını kaydetti.
(AT-YHY-Y)

31.01.2013 13:12:14 TSI

Editör: Wan Haber